Kurczak po malajsku – jak go przygotować?

Autor:
Adrian
Adamczyk
Pierś z kurczaka w różnych wydaniach
Pierś z kurczaka w różnych wydaniach Dzień Dobry TVN
wideo 2/14

Kurczak po malajsku to pikantne danie na bazie curry. W Malezji tę sycącą potrawę podaje się z ryżem kokosowym. Jest to obowiązkowa pozycja dla wszystkich fanów kuchni orientalnej!

Przyrządzenie kurczaka po malajsku składa się z dwóch etapów: przygotowania pasty curry oraz połączenia jej z mięsem i dodatkowymi składnikami na patelni lub woku. Dzięki temu kurczak po malajsku ma niezwykle złożony smak.

Orientalny kurczak po malajsku – typowe danie kuchni malezyjskiej

Kurczak po malajsku (lub malezyjsku) pochodzi, jak wskazuje sama nazwa, z Malezji. Jako rezultat historycznych migracji, kolonizacji przez państwa ościenne oraz swojego geograficznego umiejscowienia kuchnia malezyjska to oryginalna mieszanka. Znajdują się w niej więc wyraźne wpływy chińskie, indyjskie oraz japońskie, ale także europejskie. To właśnie dlatego kuchnia malezyjska jest symfonią różnorodnych smaków.

Nieodzownym składnikiem malezyjskiej kuchni są papryczki chilli – zarówno świeże, jak i suszone. W daniach występują w różnych rozmiarach i kolorach. Drugi charakterystyczny dla Malezji składnik to trawa cytrynowa, która ze względu na swój świeży aromat, podobnie jak imbir, doskonale wzbogaca potrawy mięsne. Popularnymi składnikami dań w Malezji są także mleczko kokosowe i olej kokosowy, które czynią mięsa bardziej kruchymi lub wzbogacają smak ryżu.

Kurczak po malajsku – niezbędne składniki

Do kurczaka po malajsku przyrządź pastę curry, a następnie dopraw ją poniższym zestawem przypraw. Kurczak po malajsku najlepiej smakuje podawany z ryżem kokosowym. Składniki do przyrządzenia curry do kurczaka po malajsku (dla 2 osób):

  • · 8 udek kurczaka,
  • · 5 ząbków czosnku (obranych i grubo posiekanych),
  • · 4 lub 5 długich czerwonych papryczek chilli (posiekanych),
  • · 3 łodyżki trawy cytrynowej,
  • · 1 kawałek świeżego imbiru (posiekany),
  • · 4 duże szalotki (obrane i posiekane),
  • · 1 łyżka kurkumy,
  • · 2 lub 3 łyżki oleju arachidowego.

Składniki do doprawienia kurczaka po malajsku: 

  • · 2 łyżki oleju arachidowego,
  • · 2 cebule (obrane i cienko pokrojone),
  • · sól morska i czarny pieprz (świeżo zmielony),
  • · 4 liście limonki,
  • · 1 laska cynamonu,
  • · 3 gwiazdki anyżu,
  • · 1 i ½ szklanki mleka kokosowego,
  • · 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • · 2 łyżki sosu sojowego,
  • · garść liści kolendry.

Składniki do przygotowania ryżu kokosowego podawanego z kurczakiem po malajsku: 

  • · 300 g ryżu jaśminowego,
  • · szklanka mleka kokosowego,
  • · ok. pięciocentymetrowy kawałek świeżego imbiru (obrany),
  • · szczypta soli morskiej,
  • · 1 szklanka wody.

Kurczak po malajsku – przygotowanie

  • 1. Gotowanie kurczaka po malajsku rozpocznij od przygotowania pasty curry. Umieść w blenderze czosnek, papryczki chili, trawę cytrynową, imbir, szalotkę i kurkumę. Następnie zmiel je na pastę.
  • 2. W trakcie mielenia dodaj nieco oleju arachidowego. Pamiętaj, aby co jakiś czas zsuwać pastę ze ścianek naczynia przy pomocy łyżki. Jeśli nie posiadasz blendera, możesz rozdrobnić składniki przy pomocy moździerza i tłuczka.
  • 3. Następnie pokrój kurczaka na drobne kawałki. Rozgrzej olej arachidowy na dużej patelni lub woku. Wlej pastę curry na patelnię i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż zrobi się aromatyczna.
  • 4. Dodaj do pasty cebulę i smaż, aż zmięknie.
  • 5. Przypraw kawałki kurczaka solą i pieprzem. Wrzuć je na patelnię i wymieszaj ze znajdującą się na niej pastą.
  • 6. Dodaj liście limonki, cynamon, anyż, mleko kokosowe, cukier, sos sojowy i doprowadź do wrzenia.
  • 7. Zmniejsz ogień i gotuj przez 30 do 40 minut, aż kurczak zrobi się miękki.

Kurczak po malajsku – przygotowanie ryżu

  • 1. Opłucz ziarna ryżu jaśminowego w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Następnie odcedź go i umieść w misce.
  • 2. Mleko kokosowe oraz imbir i sól rozrób z jedną szklanką wody. Tak przygotowaną mieszankę wlej na osobną patelnię lub wok i zagotuj, następnie zmniejsz ogień.
  • 3. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • 4. Nie ściągając pokrywki, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na 5–10 minut.
  • 5. Rozłóż ryż widelcem i podawaj, gdy jest jeszcze gorący.

Kurczak po malajsku – jak podawać? 

  • 1. Zdejmij nadmiar oleju z powierzchni curry.
  • 2. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.
  • 3. Rozrzuć liście kolendry na curry i podawaj z ryżem kokosowym.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. 

Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: ADX Collections/Getty Images

Pozostałe wiadomości