Światowy Dzień Muffinka
Muffinki pochodzą z Anglii i najprawdopodobniej powstały na przełomie X i XI wieku. Początkowo były to proste przekąski dla najuboższych. Z czasem jednak przypadły do gustu również osobom lepiej sytuowanym, w tym arystokracji. Współcześnie muffiny znane i zjadane są na całym świecie. Nic więc dziwnego, że doczekały się swojego święta obchodzonego w wielu zakątkach świata.
Przepisy na muffiny - słodkie, wytrawne, wegańskie, wielkanocne
- Muffinki bez jajek i w wersji wegańskiej – jakie dodatki można wykorzystać?
- Trzy sposoby na świąteczne słodkości. W roli głównej muffinki wielkanocne
- Muffiny na słodko i wytrawnie - przygotuj je według przepisów Mariety Mareckiej
- Muffiny z rzodkiewką - przepis Darii Ładochy
- Marchewkowe muffiny z migdałami
- Serowe muffinki z kolorową papryką
- Warzywa pełne smaku, czyli babeczki z fasoli z kremem kawowym
- Przepis na muffiny na słono. Jak zrobić wytrawne babeczki z kurczakiem, szynką, suszonymi pomidorami i boczkiem?
- Przepis na muffinki bananowe. Jak upiec muffinki bezglutenowe, bez jajek i z truskawkami?
- Przysmak dzieci - muffinki z kawałkami czekolady
- Muffinki z kremem w środku - jak przyrządzić?
- Podstawowy przepis na muffinki czekoladowe – z bananem i z kawałkami czekolady
- Przepis na pyszne i wilgotne muffinki z budyniem
- Muffinki z borówkami amerykańskimi
- Przepis na muffinki jogurtowe. Jak zrobić wilgotne, szybkie i pyszne muffinki jogurtowe?
Zobacz także inne pyszne przepisy w kuchni Dzień Dobry TVN, w tym te na zbliżającą się Wielkanoc.
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: