Podstawowy przepis na muffinki czekoladowe – z bananem i z kawałkami czekolady

Muffinki czekoladowe z bananem - przepisy i składniki.
Arx0nt/Getty Images
Źródło: Moment RF
Wilgotne muffinki czekoladowe to przekąska, której nie da się oprzeć. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a dodatkowo zachwyca smakiem i aromatem. Poznaj przepis na muffinki czekoladowe i sprawdź, jak zrobić muffinki czekoladowe w wersji bezglutenowej i bez mleka.

Muffinki czekoladowe pachną obłędnie i świetnie smakują nawet na drugi czy trzeci dzień od upieczenia. Możesz zabierać je ze sobą wszędzie w ramach posiłku na wynos albo traktować je jako deser i poczęstunek dla gości. Podstawowy przepis na muffinki czekoladowe możesz uzupełniać dowolnymi składnikami i produktami, takimi jak dżem, kawałki czekolady, banany, orzechy lub maliny. Poznaj najlepszy przepis na muffiny i dowiedz się, jak poprawnie je przygotować.

Muffinki czekoladowe – przepis podstawowy

Większość wypieków tworzy się na bazie masła lub margaryny. Niektóre babeczki również mogą zawierać któryś z tych składników, ale w połączeniu z czekoladą o wiele częściej stosuje się inny rodzaj tłuszczu.

Najczęściej przygotowuje się muffinki czekoladowe z olejem, które w smaku są nieco bardziej delikatne niż wypieki na maśle i margarynie. Już niewielka ilość oleju sprawia, że babeczki dłużej zachowują swoją świeżość. Wykorzystanie oleju jako głównego tłuszczu w przepisie pozwala stworzyć wilgotne muffinki czekoladowe, które są dłużej świeże i aromatyczne. Nie trzeba wyrzucać ich po pierwszym dniu ani zjadać na siłę, dlatego są świetną alternatywą dla kanapek pakowanych do pracy czy szkoły.

Składniki na 12-15 porcji:

  • 3 jajka,
  • 200 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • ¾ szklanki mleka,
  • ½ szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • opcjonalnie 2 banany (jeśli przygotowujesz muffinki czekoladowe z bananem).

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier wanilinowy.
  2. W oddzielnej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki: olej, jajka i mleko. Energicznie mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Jeśli chcesz, aby proces przebiegał szybciej, podziel czekoladę na mniejsze części, np. na kostki. Kiedy delikatnie przestygnie, przelej ją do miski z mokrymi składnikami i szybko zamieszaj.
  4. Połącz wszystkie składniki w dużej misce i kolejny raz dokładnie je wymieszaj.
  5. Rozłóż papilotki lub silikonowe foremki, wlej do nich surowe ciasto na 2/3 wysokości, a następnie włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
  6. Po około 20 minutach czekoladowe muffinki powinny być gotowe. Wkładając wykałaczkę w środek jednej z nich, sprawdź, czy ciasto nie jest jeszcze surowe w środku.

Muffinki czekoladowe – o czym pamiętać przy pieczeniu?

Żeby przygotować naprawdę smaczne babeczki, warto pamiętać o pewnych krokach podczas gotowania, które sprawią, że wypiek będzie maksymalnie smaczny i naprawdę udany. Po pierwsze, jeśli chcesz przygotować fit muffinki czekoladowe, zwróć uwagę na to, jakiej czekolady używasz. Prawdziwa gorzka czekolada powinna składać się z co najmniej 70 proc. prawdziwego naturalnego kakao. Oczywiście możesz użyć również samego kakao i upiec muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady, poprzez drobne pokrojenie kostek i dodanie ich do surowego ciasta przed włożeniem do piekarnika. Pod wpływem wysokiej temperatury czekolada roztopi się, a muffinki przesiąkną jej aromatem. Pamiętaj, że nie musisz przesadzać z ozdobami. Wystarczy, że przygotujesz proste muffinki czekoladowe, a przed podaniem posypiesz je orzechami i cukrem pudrem lub udekorujesz wiśniami.

Duże znaczenie w procesie przygotowywania babeczek ma również rodzaj używanych foremek. Metalowe foremki, przed nałożeniem do nich ciasta, należy dokładnie posmarować tłuszczem, np. masłem i posypać odrobiną mąki. W silikonowych foremkach smaruje się tylko ich spód. Z kolei zwykłe papierowe papilotki nie potrzebują żadnego dodatkowego natłuszczenia – ciasto może być na nie bezpośrednio nakładane.

Jeśli chcesz przygotować babeczki z nadzieniem, możesz w prosty sposób przygotować je w domu. Zamiast wykorzystywać kupiony w sklepie dżem, spróbuj użyć mrożonych owoców. Kilka godzin przed robieniem muffinek wyciągnij je z zamrażarki i pozwól im puścić soki. Następnie rozgnieć je delikatnie widelcem, a powstały mus połóż na ⅓ wysokości foremki wypełnionej masą i przykryj z wierzchu brakującą ilością surowego ciasta. W ten sposób przygotujesz domowe muffinki czekoladowe z dżemem, które w razie potrzeby, możesz również dosłodzić Natomiast, jeśli zależy Ci na zachowaniu kształtu owoców, wymieszaj je razem z ciastem bez uprzedniego rozmrażania i od razu wstaw babeczki do nagrzanego piekarnika.

Dietetyczne muffinki czekoladowe – bez glutenu i bez mleka

Opcja świetna nie tylko dla wegan, ale także dla osób chorujących na celiakię lub uczulonych na laktozę bądź gluten. W podstawowym przepisie wystarczy wymienić mąkę na odpowiadającą jej ilość ugotowanej kaszy jaglanej lub bananów, mleko z kolei można zastąpić nawet zwykłą wodą mineralną. Pomimo tak niewielkiej ilości składników i całkowitym uproszczeniu przepisu są to muffinki czekoladowe, które zawsze się udają.

Zobacz też:

Szparagi zielone: właściwości i sposoby przygotowania dań prosto z królewskiego stołu

Sernik, który na pewno nie opadnie. Poznaj niezawodny przepis

Idealne jajko na miękko – pyszne i zdrowe

Zobacz wideo: Przepisy na słodkie i słone muffiny

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości