Muffinki czekoladowe pachną obłędnie i świetnie smakują nawet na drugi czy trzeci dzień od upieczenia. Możesz zabierać je ze sobą wszędzie w ramach posiłku na wynos albo traktować je jako deser i poczęstunek dla gości. Podstawowy przepis na muffinki czekoladowe możesz uzupełniać dowolnymi składnikami i produktami, takimi jak dżem, kawałki czekolady, banany, orzechy lub maliny. Poznaj najlepszy przepis na muffiny i dowiedz się, jak poprawnie je przygotować.
Muffinki czekoladowe – przepis podstawowy
Większość wypieków tworzy się na bazie masła lub margaryny. Niektóre babeczki również mogą zawierać któryś z tych składników, ale w połączeniu z czekoladą o wiele częściej stosuje się inny rodzaj tłuszczu.
Najczęściej przygotowuje się muffinki czekoladowe z olejem, które w smaku są nieco bardziej delikatne niż wypieki na maśle i margarynie. Już niewielka ilość oleju sprawia, że babeczki dłużej zachowują swoją świeżość. Wykorzystanie oleju jako głównego tłuszczu w przepisie pozwala stworzyć wilgotne muffinki czekoladowe, które są dłużej świeże i aromatyczne. Nie trzeba wyrzucać ich po pierwszym dniu ani zjadać na siłę, dlatego są świetną alternatywą dla kanapek pakowanych do pracy czy szkoły.
Składniki na 12-15 porcji:
- 3 jajka,
- 200 g mąki,
- 100 g cukru,
- ¾ szklanki mleka,
- ½ szklanki oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- opcjonalnie 2 banany (jeśli przygotowujesz muffinki czekoladowe z bananem).
Przygotowanie krok po kroku:
- Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier wanilinowy.
- W oddzielnej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki: olej, jajka i mleko. Energicznie mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Jeśli chcesz, aby proces przebiegał szybciej, podziel czekoladę na mniejsze części, np. na kostki. Kiedy delikatnie przestygnie, przelej ją do miski z mokrymi składnikami i szybko zamieszaj.
- Połącz wszystkie składniki w dużej misce i kolejny raz dokładnie je wymieszaj.
- Rozłóż papilotki lub silikonowe foremki, wlej do nich surowe ciasto na 2/3 wysokości, a następnie włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
- Po około 20 minutach czekoladowe muffinki powinny być gotowe. Wkładając wykałaczkę w środek jednej z nich, sprawdź, czy ciasto nie jest jeszcze surowe w środku.
Muffinki czekoladowe – o czym pamiętać przy pieczeniu?
Żeby przygotować naprawdę smaczne babeczki, warto pamiętać o pewnych krokach podczas gotowania, które sprawią, że wypiek będzie maksymalnie smaczny i naprawdę udany. Po pierwsze, jeśli chcesz przygotować fit muffinki czekoladowe, zwróć uwagę na to, jakiej czekolady używasz. Prawdziwa gorzka czekolada powinna składać się z co najmniej 70 proc. prawdziwego naturalnego kakao. Oczywiście możesz użyć również samego kakao i upiec muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady, poprzez drobne pokrojenie kostek i dodanie ich do surowego ciasta przed włożeniem do piekarnika. Pod wpływem wysokiej temperatury czekolada roztopi się, a muffinki przesiąkną jej aromatem. Pamiętaj, że nie musisz przesadzać z ozdobami. Wystarczy, że przygotujesz proste muffinki czekoladowe, a przed podaniem posypiesz je orzechami i cukrem pudrem lub udekorujesz wiśniami.
Duże znaczenie w procesie przygotowywania babeczek ma również rodzaj używanych foremek. Metalowe foremki, przed nałożeniem do nich ciasta, należy dokładnie posmarować tłuszczem, np. masłem i posypać odrobiną mąki. W silikonowych foremkach smaruje się tylko ich spód. Z kolei zwykłe papierowe papilotki nie potrzebują żadnego dodatkowego natłuszczenia – ciasto może być na nie bezpośrednio nakładane.
Jeśli chcesz przygotować babeczki z nadzieniem, możesz w prosty sposób przygotować je w domu. Zamiast wykorzystywać kupiony w sklepie dżem, spróbuj użyć mrożonych owoców. Kilka godzin przed robieniem muffinek wyciągnij je z zamrażarki i pozwól im puścić soki. Następnie rozgnieć je delikatnie widelcem, a powstały mus połóż na ⅓ wysokości foremki wypełnionej masą i przykryj z wierzchu brakującą ilością surowego ciasta. W ten sposób przygotujesz domowe muffinki czekoladowe z dżemem, które w razie potrzeby, możesz również dosłodzić Natomiast, jeśli zależy Ci na zachowaniu kształtu owoców, wymieszaj je razem z ciastem bez uprzedniego rozmrażania i od razu wstaw babeczki do nagrzanego piekarnika.
Dietetyczne muffinki czekoladowe – bez glutenu i bez mleka
Opcja świetna nie tylko dla wegan, ale także dla osób chorujących na celiakię lub uczulonych na laktozę bądź gluten. W podstawowym przepisie wystarczy wymienić mąkę na odpowiadającą jej ilość ugotowanej kaszy jaglanej lub bananów, mleko z kolei można zastąpić nawet zwykłą wodą mineralną. Pomimo tak niewielkiej ilości składników i całkowitym uproszczeniu przepisu są to muffinki czekoladowe, które zawsze się udają.
Zobacz też:
Szparagi zielone: właściwości i sposoby przygotowania dań prosto z królewskiego stołu
Sernik, który na pewno nie opadnie. Poznaj niezawodny przepis
Idealne jajko na miękko – pyszne i zdrowe
Zobacz wideo: Przepisy na słodkie i słone muffiny
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF