Muffiny z rzodkiewką - przepis Darii Ładochy

Daria Ładocha
Daria Ładocha w Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Na początku marca na targach zaczynają pojawiać się świeże warzywa takie jak rzodkiewka, kapusta, marchew i kalarepa, czyli nowalijki. Daria Ładocha podzieli się w naszej kuchni przepisami na lekkie, wiosenne dania. Jak przyrządza śniadaniowe muffiny z rzodkiewką? Sprawdź przepis.

Śniadaniowe muffiny z rzodkiewką - przepis

Składniki na śniadaniowe muffiny z rzodkiewką:

  • 7 łyżek rozpuszczonego i ostudzonego masła,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czosnku w przyprawie,
  • 2 jajka,
  • 1 i ¼ szklanki maślanki,
  • 2 łyżki miodu,
  • pęczek rzodkiewki pozbawiony liści i pokrojonej w juliuenne lub cienkie plasterki,
  • 100 g koziego sera pokruszonego,
  • sól, pieprz,
  • drobno posiekany szczypiorek,
  • dodatkowo: kiełki słonecznika, rukola i kiełki rzodkiewki.

Śniadaniowe muffiny z rzodkiewką - sposób przygotowania

  1. Nastaw piekarnik na 190 stopni. Wysmaruj tłuszczem formę do muffinów.
  2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Następnie dodaj czosnek granulowany oraz sól.
  3. W osobnej misce wymieszaj jajka (ubij je trzepaczką), maślankę, masło i miód. Dodaj również posiekany szczypiorek.
  4. Połącz ze sobą zawartość obu misek. Dodaj rzodkiewkę oraz kozi ser.
  5. Piecz w piekarniku około 25 minut. Podawaj z kiełkami i rukolą.

Zobacz też:

podziel się:

Pozostałe wiadomości