Śniadaniowe muffiny z rzodkiewką - przepis
Składniki na śniadaniowe muffiny z rzodkiewką:
- 7 łyżek rozpuszczonego i ostudzonego masła,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czosnku w przyprawie,
- 2 jajka,
- 1 i ¼ szklanki maślanki,
- 2 łyżki miodu,
- pęczek rzodkiewki pozbawiony liści i pokrojonej w juliuenne lub cienkie plasterki,
- 100 g koziego sera pokruszonego,
- sól, pieprz,
- drobno posiekany szczypiorek,
- dodatkowo: kiełki słonecznika, rukola i kiełki rzodkiewki.
Śniadaniowe muffiny z rzodkiewką - sposób przygotowania
- Nastaw piekarnik na 190 stopni. Wysmaruj tłuszczem formę do muffinów.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Następnie dodaj czosnek granulowany oraz sól.
- W osobnej misce wymieszaj jajka (ubij je trzepaczką), maślankę, masło i miód. Dodaj również posiekany szczypiorek.
- Połącz ze sobą zawartość obu misek. Dodaj rzodkiewkę oraz kozi ser.
- Piecz w piekarniku około 25 minut. Podawaj z kiełkami i rukolą.
Zobacz też:
- Muffiny na słodko i wytrawnie - przygotuj je według przepisów Mariety Mareckiej
- Serowe muffinki z kolorową papryką z przepisu Katarzyny Bukowskiej
- Przepis na muffiny na słono. Jak zrobić wytrawne babeczki z kurczakiem, szynką, suszonymi pomidorami i boczkiem?
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: