Ciastka na rauszu z białą czekoladą, czarną porzeczką i mango - składniki na przepis Andrzeja Polana
Składniki na ciastka na rauszu według Andrzeja Polana:
- 500 g mąki
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 50 g cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 35 g drożdży
- szczypta soli
- szklanka wody
- 80 g cukru pudru
Składniki na krem do ciastek na rauszu:
- 200 ml śmietanki 36 proc.
- 100 ml czekolady
- 300 g porzeczki czarnej
- opakowanie pulpy mango lub dojrzałe mango
- świeża melisa
Ciastka na rauszu z białą czekoladą, czarną porzeczką i mango - sposób przygotowania
Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku z dodatkiem cukru i połowy ilości mąki. Całość odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie do masy dodajemy pozostałe składniki i miksujemy, powinna powstać gęsta masa. Ciasto wylewamy do foremek do ciast ponczowych na wysokość połowy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasteczka podrosną, wypiekamy przez około 20 minut w piekarniku w 180 st. C.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu - śmietankę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Czekoladę kruszymy do miski i zalewamy podgrzaną śmietanką. Masę odstawiamy na chwilę, aby czekolada nabrała temperatury, a następnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Najlepiej jest to zrobić wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Mocno schłodzoną czekoladową śmietankę ubijamy mikserem na krem. Dekorujemy ciastka na rauszu i dodatkowo dodajemy mango i czarną porzeczkę
Zobacz także:
- Ciastka kruche – dwa proste przepisy, które zawsze się udają!
- Muffiny na słodko i wytrawnie - przygotuj je według przepisów Mariety Mareckiej
- Przysmak dzieci - muffinki z kawałkami czekolady
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: ViktoriiaNovokhatska/Getty Images