Przepis na kruche ciastka składa się zwykle z trzech podstawowych składników: mąki, masła i jajek (albo samych żółtek jaj). W recepturze warto jednak uwzględnić odrobinę mleka lub śmietany – dzięki temu kruche ciastka będą lekkie i puszyste.
Jak zrobić kruche ciasteczka? Wszystko, co musisz wiedzieć, zanim przystąpisz do pieczenia!
Do przygotowania kruchego ciasta najlepsza będzie mąka krupczatka – jest dużo bardziej sucha i sypka. Używając jej, łatwo zrobisz szybkie kruche ciasteczka, bo ciasto z dodatkiem krupczatki doskonale się wyrabia i nie jest lepiące. Kruche ciasteczka maślane zawdzięczają swoją lekkość dużej ilości tłuszczu. Do przygotowania ciasta można użyć masła (najlepiej 82 proc.), margaryny lub smalcu. Pamiętaj o odpowiednich proporcjach! Przepis na kruche ciasteczka musi uwzględniać od 40 proc. do 60 proc. tłuszczu w stosunku do ilości mąki. Cukier puder zapewnia wypiekom lekkość i sprawia, że rozpływają się w ustach. Użyj go, jeśli chcesz przygotować kruche ciastka z cukrem na wierzchu, Robiąc ciasteczka z innymi, większymi dodatkami, stosuj biały kryształ albo cukier brązowy. Ten drugi zwykle pojawia się w przepisach na kruche ciasteczka owsiane, bo doskonale podkreśla ich smak.
Chcesz przygotować proste kruche ciasteczka, które pokochają wszyscy domownicy? Sprawdź naszą podstawową recepturę. Jeżeli lubisz słodkie dodatki, polecamy przepis na kruche ciasteczka czekoladowe – ich wyborny smak pokochają szczególnie mali smakosze.
Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Podstawowy przepis na kruche ciasteczka maślane
Składniki na 40 ciasteczek:
- 1 kostka (250 g) masła albo margaryny,
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- ½ szklanki cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g),
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc..
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj cukier, cukier wanilinowy, masło, śmietanę, żółtka i mąkę. Możesz wszystkie składniki zmiksować przy pomocy malaksera. Pamiętaj, że śmietana, żółtka i masło powinny być zimne – wyjmij je z lodówki przed samym rozpoczęciem pracy. Kiedy wszystkie składniki się połączą i ciasto uzyska gładką, miękką konsystencję, ugniataj je jeszcze parę minut rękami, a następnie zawiń w folię i odstaw na ok. 3 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z lodówki i przełóż je na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm. Przy pomocy foremek wycinaj z ciasta różne kształty i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blachę z ciasteczkami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i piecz maślane ciasteczka ok. 12–15 minut, aż staną się lekko zarumienione, a następnie wyjmij blachę i odłóż ją do wystygnięcia. Pamiętaj, że kruche ciastka maślane po wyjęciu z piekarnika są bardzo delikatne i mogą rozpadać się w ręku. Nie zdejmuj ich z blachy, kiedy są jeszcze ciepłe. Poczekaj, aż zupełnie ostygną i odrobinę stwardnieją.
Wskazówka: Chcesz urozmaicić smak swoich ciastek? Dodaj do nich odrobinę cynamonu i posiekane orzechy albo płatki migdałów. Ich wyjątkowy smak i aromat świetnie sprawdzi się np. na wigilijnym stole! To prosty sposób na pyszne kruche ciasteczka świąteczne, które doskonale zastąpią tradycyjne pierniczki.
Przepis na kruche ciasteczka z czekoladą
Składniki na 15 dużych ciastek:
- ½ kostki zimnego masła,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mąki krupczatki,
- ¼ szklanki brązowego cukru,
- 1 tabliczka (100 g) czekolady gorzkiej lub deserowej,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia albo sody.
Przygotowanie:
Czekoladę połam na kawałki i posiekaj je drobno przy pomocy noża. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia, a następnie kolejno dodawaj masło, jajko, sól i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć z nich ciasto (powinno mieć jednolitą, lepką konsystencję). Na końcu do miski dodaj posiekaną czekoladę i jeszcze raz dokładnie zagnieć ciasto, żeby jej kawałki równomiernie się rozprowadziły. Zapakuj ciasto w folię i odstaw na ok. 3 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Pora na przygotowanie ciastek: odrywaj niewielkie porcje ciasta, formuj je w kulki, rozpłaszczaj w ręku i układaj na blasze. Wstaw ciasteczka do piekarnika (na środkowy poziom) i piecz ok. 15 minut, a następnie wyjmij blachę z ciastkami i odstaw je do wystygnięcia. Kruche ciasteczka czekoladowe doskonale smakują z kubkiem kawy, kakao albo z gorącym mlekiem.
Zobacz także:
- Dzień Ciasta Marchewkowego. Zobacz, jak je zrobić
- Sernik otulony czekoladą - przepis szwajcarskiego Mistrza Czekolady
- Sernik, który nie opada – jak go upiec, jakich składników użyć do jego przygotowania?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Peter Dazeley/Getty Images