Zobacz też: Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis! >>> Sernik otulony czekoladą Lindt Excellence
Składniki:
- 225 g ciasteczek maślanych
- 50 g masła
- 50 g czekolady Lindt Excellence Orange Intense
Sernik:
- 800 g kremowego serka
- 150 g śmietany 18%
- 3 duże jaja
- 150 g brązowego cukru
- 1 limonka
- 1 laska wanilii (tylko ziarenka)
Polewa:
- 100g czekolady Lindt Excellence Chilli (lub Lindt Excellence 70% kakao)
- 50 g masła
Zobacz też: Szybkie ciasto z truskawkami – przepisy na ciasto, które warto wypróbować >>>
Przygotowanie:
- Pokrusz ciasteczka na małe kawałki.
- Pokrój czekoladę na małe kawałki, a następnie rozpuść ją razem z masłem w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaj masło z czekoladą.
- Wymieszaj z ciasteczkami.
- Okrągłą formę o średnicy 24 cm. wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozprowadź na jej spodzie przygotowaną bazę pod sernik.
- Zmiksuj jaja i cukier.
- Dodaj sok z limonki oraz ziarenka wanilii.
- Dodaj kremowy serek i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż masę do formy.
- Piecz w temperaturze 180° przez 50 min., a następnie zostaw na 60 min w wyłączonym piekarniku.
- Pozostaw ciasto do ostygnięcia (najlepiej na noc, minimum 6h)
- Przygotuj polewę – rozpuść masło z czekoladą w kąpieli wodnej i dobrze wymieszaj. Rozprowadź polewę na cieście.
- Na wierzch możesz położyć kilka truskawek zamoczonych w czekoladzie.
Zobacz też: Jak zrobić sernik bez sera – z jogurtem greckim czy ze śmietaną? >>>
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: