Przepisy kulinarne

Sernik otulony czekoladą - przepis szwajcarskiego Mistrza Czekolady

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Przepis na sernik otulony czekoladą wg Stefana Bruderera - Maitre Chocolatier Lindt. Co można wyczarować z ciasteczek maślanych, serka kremowego i gorzkiej czekolady? Nasz gość od 16 roku życia zaangażowany jest w sztukę tworzenia czekolady. Swoją karierę zaczynał jako praktykant w cukierni niedaleko Zurychu. Następnie studiował sztukę i design oraz technologię żywności. Na co dzień stara się łączyć te dwie dziedziny. Czekolada to jego pasja.

Zobacz też: Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis! >>> Sernik otulony czekoladą Lindt Excellence

Składniki:

  • 225 g ciasteczek maślanych
  • 50 g masła
  • 50 g czekolady Lindt Excellence Orange Intense

Sernik:

  • 800 g kremowego serka
  • 150 g śmietany 18%
  • 3 duże jaja
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 limonka
  • 1 laska wanilii (tylko ziarenka)

Polewa:

  • 100g czekolady Lindt Excellence Chilli (lub Lindt Excellence 70% kakao)
  • 50 g masła

Zobacz też: Szybkie ciasto z truskawkami – przepisy na ciasto, które warto wypróbować >>>

Przygotowanie:

  • Pokrusz ciasteczka na małe kawałki.
  • Pokrój czekoladę na małe kawałki, a następnie rozpuść ją razem z masłem w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaj masło z czekoladą.
  • Wymieszaj z ciasteczkami.
  • Okrągłą formę o średnicy 24 cm. wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozprowadź na jej spodzie przygotowaną bazę pod sernik.
  • Zmiksuj jaja i cukier.
  • Dodaj sok z limonki oraz ziarenka wanilii.
  • Dodaj kremowy serek i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż masę do formy.
  • Piecz w temperaturze 180° przez 50 min., a następnie zostaw na 60 min w wyłączonym piekarniku.
  • Pozostaw ciasto do ostygnięcia (najlepiej na noc, minimum 6h)
  • Przygotuj polewę – rozpuść masło z czekoladą w kąpieli wodnej i dobrze wymieszaj. Rozprowadź polewę na cieście.
  • Na wierzch możesz położyć kilka truskawek zamoczonych w czekoladzie.

Zobacz też: Jak zrobić sernik bez sera – z jogurtem greckim czy ze śmietaną? >>>

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości