Materiał promocyjny

Sernik otulony czekoladą - przepis szwajcarskiego Mistrza Czekolady

Przepis na sernik otulony czekoladą wg Stefana Bruderera - Maitre Chocolatier Lindt. Co można wyczarować z ciasteczek maślanych, serka kremowego i gorzkiej czekolady? Nasz gość od 16 roku życia zaangażowany jest w sztukę tworzenia czekolady. Swoją karierę zaczynał jako praktykant w cukierni niedaleko Zurychu. Następnie studiował sztukę i design oraz technologię żywności. Na co dzień stara się łączyć te dwie dziedziny. Czekolada to jego pasja.

Zobacz też: Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis! >>> Sernik otulony czekoladą Lindt Excellence

Składniki:

  • 225 g ciasteczek maślanych
    • 50 g masła
      • 50 g czekolady Lindt Excellence Orange Intense

        Sernik:

        • 800 g kremowego serka
          • 150 g śmietany 18%
            • 3 duże jaja
              • 150 g brązowego cukru
                • 1 limonka
                  • 1 laska wanilii (tylko ziarenka)

                    Polewa:

                    • 100g czekolady Lindt Excellence Chilli (lub Lindt Excellence 70% kakao)
                      • 50 g masła

                        Zobacz też: Szybkie ciasto z truskawkami – przepisy na ciasto, które warto wypróbować >>>

                        Przygotowanie:

                        • Pokrusz ciasteczka na małe kawałki.
                          • Pokrój czekoladę na małe kawałki, a następnie rozpuść ją razem z masłem w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaj masło z czekoladą.
                            • Wymieszaj z ciasteczkami.
                              • Okrągłą formę o średnicy 24 cm. wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozprowadź na jej spodzie przygotowaną bazę pod sernik.
                                • Zmiksuj jaja i cukier.
                                  • Dodaj sok z limonki oraz ziarenka wanilii.
                                    • Dodaj kremowy serek i dokładnie wymieszaj.
                                      • Przełóż masę do formy.
                                        • Piecz w temperaturze 180° przez 50 min., a następnie zostaw na 60 min w wyłączonym piekarniku.
                                          • Pozostaw ciasto do ostygnięcia (najlepiej na noc, minimum 6h)
                                            • Przygotuj polewę – rozpuść masło z czekoladą w kąpieli wodnej i dobrze wymieszaj. Rozprowadź polewę na cieście.
                                              • Na wierzch możesz położyć kilka truskawek zamoczonych w czekoladzie.

                                                Zobacz też: Jak zrobić sernik bez sera – z jogurtem greckim czy ze śmietaną? >>>

                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                Materiał promocyjny
                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości