Szybkie ciasto z truskawkami – przepisy na ciasto, które warto wypróbować

Ciasto z truskawkami to wbrew pozorom deser nie tylko na lato. Korzystając z mrożonych owoców, można zrobić pyszne ciasto z truskawkami i galaretką, czy też proste ciasto z truskawkami i jagodami. Deser ten można również przygotować bez pieczenia, np. jak sernik na zimno.

Ciasto z truskawkami robi się na wiele sposób – na spodzie biszkoptowym, ucieranym na oleju, kruchym czy jogurtowym. Osoby z nietolerancją na mąkę pszenną mogą spróbować bezglutenowego ciasta z truskawkami, zaś pragnącym schudnąć polecane jest zdrowe ciasto z truskawkami bez cukru.

  • Szybkie ciasto z truskawkami – smaczne i proste!
    • Ciasto z truskawkami – bezglutenowe czy dietetyczne?
      • Owoce do ciasta z truskawkami – które wybrać?
        • Ciasto z truskawkami i galaretką - przepis
          • Przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką

            Szybkie ciasto z truskawkami – smaczne i proste!

            Truskawki to miękki owoc kojarzony z okresem letnim, który występuje w przepisach na niejeden słodki przysmak. Nie trzeba ich drylować jak wiśni czy czereśni, dzięki czemu można przygotować z nich szybkie ciasto z truskawkami. Stanowią one składnik wielu deserów z galaretką, zalane nią nie zmieniają kształtu ani koloru. Ciasto z truskawkami i galaretką można przygotować na własnoręcznie przygotowanym spodzie, jak i na masie sernikowej, która nie wymaga użycia piekarnika. Ciasto z truskawkami bez pieczenia można zrobić, bazując na gotowych zestawach instant, które są dostępne niemal w każdym sklepie. Wykonanie takiego deseru jest banalnie proste i do tego nie wymaga stania przed rozgrzanym piekarnikiem i pilnowania, aby nic się nie spaliło. Ciasto truskawkowe na zimno można przygotować zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi owocami, które są dostępne przez cały rok niemal w każdym sklepie.

            Zobacz też: 

            Ciasto marchewkowe

            Ciasto z truskawkami – bezglutenowe czy dietetyczne?

            Zamiast galaretki do przygotowania pysznego ciasta z truskawkami można użyć innych składników. Ciasto z truskawkami i bezą czy z serem to smaczna alternatywa dla wypieków, w których występuje jedynie jeden główny składnik. Dodatkowo truskawki można połączyć z innymi owocami, np. jagodami czy borówkami amerykańskimi. Ciasto z truskawkami i kruszonką można wzbogacić również kwaśnym rabarbarem, który zrównoważy słodycz truskawek.

            Swoich zwolenników ma też ciasto z truskawkami i budyniem lub kremem, które warto wykonać dzień wcześniej, aby masa miała czas zgęstnieć i stężeć. Tego rodzaju desery można zrobić na spodzie kruchym, ucieranym, jak i biszkoptowym. Istnieje również możliwość przygotowania dobrego ciasta z truskawkami na maślance oraz ciasta z truskawkami na herbatnikach. Duże grono miłośników ma także ciasto z truskawkami jogurtowe i bezglutenowe, które z całą pewnością przypadnie do gustu osobom z nietolerancją pokarmową na mąkę pszenna. W Internecie i w wielu książkach kucharskich bez problemu znaleźć można przepis na ciasto z truskawkami, w którym biały cukier został zastąpiony stewią czy ksylitolem. Dietetyczne ciasto z truskawkami ma zatem zdecydowanie mniej kalorii i mogą cieszyć się jego smakiem także osoby dbające o linię.

            Zobacz też: 

            Włoskie desery

            Owoce do ciasta z truskawkami – które wybrać?

            Wszyscy znają smak truskawek, ale niewiele osób zdaje sobie sprawę, że istnieje 2000 odmian tych owoców, które są mniej lub bardziej do siebie podobne. Szukając smacznych owoców, na bazie których można przygotować kruche ciasto z truskawkami lub ciasto z truskawkami na oleju, warto zdecydować się na polskie truskawki, tzw. murzynki, które są soczyste, słodkie i nadają się do zamrażania.

            Ciasto z truskawkami i galaretką - przepis

            Przygotowując lekkie ciasto z truskawkami i galaretką, poza truskawkami (250 g), potrzebne są:

            · galaretka truskawkowa – 3 opakowania,

            · mąka pszenna – 12 łyżek,

            · mąka ziemniaczana – 3 łyżki

            · cukier – 15 łyżek,

            · jajka - 6 sztuk.

            Ubić białka ze wszystkich jajek na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier. Gdy oba składniki będą już dobrze połączone, dodawać po jednym żółtku, cały czas mieszając. Po dosypaniu mąki i wymieszaniu z jajkami i cukrem ciasto trafia na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni Celsjusza. Na gotowym cieście układamy pokrojone truskawki i wylewamy lekko stężałą galaretkę, która uprzednio została rozpuszczona w 750 ml wody. Deser trafia do lodówki, gdzie galaretka będzie mogła całkowicie stężeć.

            Zobacz też: 

            Jak zrobić pyszny sernik cytrynowy

            Zobacz film: Najlepsze przepisy na ciasto z truskawkami bez pieczenia. Źródło: Dzień Dobry TVN

            Przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką

            Najważniejszym składnikiem tego deseru jest pół kilograma truskawek. Poza owocami przepis na to proste ciasto uwzględnia:

            · mąkę pszenną – 200 g,

            · mąkę ziemniaczaną – 50 g,

            · cukier – 150 g,

            · masło (miękkie) – 200 g,

            · jajka – 4 sztuki (duże),

            · proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,

            · cukier waniliowy – 1 łyżka.

            Do przygotowania kruszonki potrzebne będą:

            · mąka pszenna – 100g,

            · cukier – 50 g,

            · masło – 100 g,

            · mielone migdały – 50 g.

            Przygotowanie ciasta należy zacząć od utarcia masła z cukrem. Gdy z obu składników powstanie puszysta masa, dodajemy po jednym jajku (cały czas dokładnie miksując). W oddzielnej misce mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Do masy z masłem i jajkami dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy do foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Kruszonkę przygotowujemy, rozcierając w palcach wszystkie składniki, tworząc jednocześnie grudki. Na ciasto w foremce nakładamy truskawki, owoce posypujemy kruszonką. Całość pieczemy przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

            Zobacz też: 

            Jak zrobić sernik bez sera

            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości