W jakiej temperaturze piec świąteczne pierniki, aby były idealne? Jak je przechowywać?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Świąteczne pieczenie pierników z Anną Dymną
Świąteczne pieczenie pierników z Anną Dymną
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Święta last minute
Święta last minute
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Idealny makijaż na święta
Idealny makijaż na święta
Święta w podróży z pupilem
Święta w podróży z pupilem
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Kuchnia. Święta tuż tuż
Kuchnia. Święta tuż tuż
Pyszne, pachnące pierniki to dla wielu osób nieodłączny element każdych świąt Bożego Narodzenia. Niektórzy je kupują, inni co roku przygotowują samodzielnie. Aby wyszły idealne, bardzo ważny jest właściwy dobór składników i odpowiednio ustawiona temperatura pieczenia.

W jakiej temperaturze i jak długo piec świąteczne pierniki?

Świąteczne pierniki można robić na różne sposoby i w wielu rozmaitych wersjach. Poniżej cała lista naszych przepisów. Jeżeli stawiamy na najbardziej klasyczny przepis na pierniki, wtedy piekarnik, w którym będą się piekły, powinien być rozgrzany do 180 stopni Celsjusza. Pierniki powinny w nim spędzić około 8-12 minut, aby wyszły idealne, pyszne, pachnące i nie przypalone. Przestygnięte pierniki można do woli ozdabiać lukrami, polewami, posypkami, suszonymi owocami, bakaliami itd. Równie dobrze mogą pozostać „naturalne” – bez żadnych dodatków.

Co zrobić, gdy świąteczne pierniki stwardnieją?

Pierniki mogą powstać nawet trzy tygodnie przed świętami, ale ważne jest, by odpowiednio je przechowywać. Powinny znajdować się w szczelnie zamkniętym pojemniku, w zacienionym miejscu. Można do tego wykorzystać pojemniki metalowe bądź szklane słoiki. Najważniejsze, by nie dostawało się do nich powietrze, pod wpływem którego pierniki mogą nie tylko wyschnąć, ale też stracić aromat. Naczynie, w którym przechowywane będą ciasteczka, może też stać się efektowną ozdobą kuchni. Jeśli będzie dopasowane do jej stylu oraz wystroju, z pewnością zachwyci wszystkich domowników jako nietuzinkowy dodatek.

Jeśli ciastka zbyt mocno stwardnieją, w pojemniku można umieścić kawałki obranych jabłek, które należy wymieniać co około 2 dni. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców, dzięki czemu znów staną się miękkie i apetyczne. Takie samo działanie mają też cytryny, skórka pomarańczowa i obierki z jabłek. Dzięki ich obecności w pojemniku, ciastka nabiorą również owocowego aromatu.

Nie każdemu jednak taka woń pasuje. W tej sytuacji świetnie sprawdzi się kromka razowego chleba. Po upłynięciu jednego dnia chleb stwardnieje, ale za to pierniczki znów staną się miękkie. Warto umieścić ją w górnej części pojemnika.

Różne przepisy na świąteczne pierniki

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Andrea Obzerova/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana