Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Piernik dojrzewający
Dobry piernik to stary piernik. Dojrzewające ciasto przesiąka aromatem świątecznych przypraw i po upieczeniu smakuje nieziemsko. Żeby jednak móc cieszyć się jego smakiem, trzeba pomyśleć o tym z wyprzedzeniem, bo piernik dojrzewający nie tylko musi się przegryźć jako surowe ciasto, ale też potrzebuje czasu, aby nabrać miękkości. Choć wymaga nieco zachodu, to odwdzięczy się doskonałym smakiem, a przełożony powidłami śliwkowymi skradnie niejedno podniebienie.
Kiedy nastawić piernik dojrzewający?
Im wcześniej nastawimy piernik, tym lepiej. Minimalny czas dojrzewania takiego ciasta to 2 tygodnie, chociaż lepiej dać mu od 4 do 6 tygodni. Wraz z upływem czasu nabiera on znacznie głębszego smaku i zapewniamy, że po długim leżakowaniu jest najsmaczniejszy. Ponadto, ten rodzaj wypieku musi także odstać swoje po wypieczeniu, aby skruszało i zrobiło się miękkie. Stąd wiele osób już w listopadzie rozpoczyna nastawianie piernika staropolskiego lub dojrzewającego.
Świąteczny piernik dojrzewający - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 500 g miodu
- 5 łyżek przyprawy do piernika
- 1 łyżka cynamonu
- 1 kg mąki
- 4 łyżki sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka kakao
- 1/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich lub innych bakalii
Sposób przygotowania:
- W rondlu rozpuść masło z cukrem i miodem, dodaj przyprawę do piernika i cynamon. Lekko przestudź.
- Przesiej mąkę do wysokiej miski, dokładnie wymieszaj z sodą oczyszczoną, dolej masę z masła i wymieszaj.
- Dodaj 4 roztrzepane jajka, mleko, kakao i orzechy, ucieraj do utrzymania jednolitej masy.
- Ciasto przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce, ale nie do lodówki.
- Upiecz na dwa tygodnie przed świętami. Można je wtedy przełożyć powidłami śliwkowymi lub kremem czekoladowym.
Zobacz także:
- W jakiej temperaturze piec świąteczne pierniki, aby były idealne? Jak je przechowywać?
- Jak zrobić ciasteczka korzenne? Przepis na pierniczki tradycyjne i w wersji fit
- Pierniczki na święta – pyszne i kolorowe. Najlepsze przepisy i wskazówki
Autor: Adam Barabasz/Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: 12521104 / Getty Images