Przepisy kulinarne

Świąteczny piernik musisz zrobić już teraz. Ten przepis to hit TikToka

Przepisy kulinarne

Autor:
Adam
Barabasz
12521104 / Getty ImagesPiernik dojrzewający

Trudno wyobrazić sobie zimę bez aromatycznych, rozgrzewających przypraw, które są dodawane do piernika. Z jego upieczeniem lepiej jednak nie czekać na ostatnią chwilę. Sprawdź przepis na wspaniały, dojrzewający piernik świąteczny.

Piernik dojrzewający

Dobry piernik to stary piernik. Dojrzewające ciasto przesiąka aromatem świątecznych przypraw i po upieczeniu smakuje nieziemsko. Żeby jednak móc cieszyć się jego smakiem, trzeba pomyśleć o tym z wyprzedzeniem, bo piernik dojrzewający nie tylko musi się przegryźć jako surowe ciasto, ale też potrzebuje czasu, aby nabrać miękkości. Choć wymaga nieco zachodu, to odwdzięczy się doskonałym smakiem, a przełożony powidłami śliwkowymi skradnie niejedno podniebienie.

Włoskie słodkości Cristiny Catese
Włoskie słodkości Cristiny Catese
Dzień Dobry TVN

Przepis na piernik

Do przygotowania będą potrzebne:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 500 g miodu
  • 5 łyżek przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 kg mąki
  • 4 łyżki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 1/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich lub innych bakalii

Przygotowanie:

  • W rondlu rozpuść masło z cukrem i miodem, dodaj przyprawę do piernika i cynamon. Lekko przestudź.
  • Przesiej mąkę do wysokiej miski, dokładnie wymieszaj z sodą oczyszczoną, dolej masę z masła i wymieszaj.
  • Dodaj 4 roztrzepane jajka, mleko, kakao i orzechy, ucieraj do utrzymania jednolitej masy.
  • Ciasto przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce, ale nie do lodówki.
  • Upiecz na dwa tygodnie przed świętami. Można przełożyć powidłami śliwkowymi lub kremem czekoladowym.

Autor:Adam Barabasz

Źródło zdjęcia głównego: 12521104 / Getty Images

Pozostałe wiadomości