Materiał promocyjny

Świąteczne pierniczki z… majonezem. Uwaga, ten smak uzależnia

Świąteczne pierniczki z majonezem
Świąteczne pierniczki z majonezem
Źródło: mat. partnera
Grudzień to magiczny czas- co do tego wszyscy są zgodni. Wyjątkowa atmosfera, domowe porządki, dekoracje i w końcu… pyszne, świąteczne jedzenie – wyjątkowe, bo często przygotowywane tylko raz w roku, właśnie na tę okazję. Nieodłącznym smakiem i zapachem Gwiazdki są korzenne ciasteczka, które zdobią nie tylko półmiski, ale także choinki. Dziś mamy dla ciebie wyjątkowy przepis na świąteczne pierniczki z jednym, zaskakującym składnikiem – majonezem.

Majonez do ciasta?

Tak! Warunek jest jeden – musisz postawić na produkt świetnej jakości, który, dzięki unikalnym proporcjom składników, nie rozwarstwia się w wysokiej temperaturze, nadając ciastu wyjątkową puszystość, wilgotność i smak. Wybierając majonez – nie tylko ten do wypieków, ale także ten, który wykorzystasz w swojej kuchni w bardziej konwencjonalny sposób zwróć uwagę na składniki, z jakich został wykonany, szczególnie olej. Ten wchodzący w skład Majonezu Napoleońskiego Mosso to olej rzepakowy własnej produkcji, z pierwszego tłoczenia, który ma wysoką zawartość kwasów tłuszczowych OMEGA-3. Co ważne, jest produkowany bez użycia ekstrakcji chemicznej czy jakichkolwiek rozpuszczalników.

Przepis na świąteczne pierniczki z majonezem

Zanim zaczniesz gotowanie przygotuj składniki na ciasteczka:

  • 65 g masła,
    • 250 g miodu,
      • 120 g cukru,
        • 500 g mąki pszennej,
          • 20 g przyprawy korzennej,
            • 1 łyżka kakao,
              • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
                • 1 łyżka Mosso Majonezu Napoleońskiego,
                  • 1 jajko,
                    • szczypta soli.

                      Jak przygotować świąteczne pierniczki z majonezem? W garnku rozpuść miód, cukier oraz masło. W misce wymieszaj suche składniki i dodaj do nich wszystkie pozostałe. Zagnieć gładkie ciasto, owiń folią i włóż do lodówki na minimum 3 godziny. Po schłodzeniu ciasto cienko rozwałkuj i wycinaj ciastka za pomocą foremek. Piecz przez około 10-12 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu można je przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

                      Pierniczki to oczywiście niejedyny przepis na świąteczne wypieki z wyjątkowym składnikiem – pozostałe znajdziesz w naszym e-booku „Magiczna Gwiazdka”, który możesz pobrać klikając tutaj:

                      e-book Magiczna Gwiazdka do pobrania
                      e-book Magiczna Gwiazdka do pobrania

                      Źródło zdjęcia głównego: mat. partnera

                      Materiał promocyjny
                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                      Materiał promocyjny

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana