Majonez do ciasta?
Tak! Warunek jest jeden – musisz postawić na produkt świetnej jakości, który, dzięki unikalnym proporcjom składników, nie rozwarstwia się w wysokiej temperaturze, nadając ciastu wyjątkową puszystość, wilgotność i smak. Wybierając majonez – nie tylko ten do wypieków, ale także ten, który wykorzystasz w swojej kuchni w bardziej konwencjonalny sposób zwróć uwagę na składniki, z jakich został wykonany, szczególnie olej. Ten wchodzący w skład Majonezu Napoleońskiego Mosso to olej rzepakowy własnej produkcji, z pierwszego tłoczenia, który ma wysoką zawartość kwasów tłuszczowych OMEGA-3. Co ważne, jest produkowany bez użycia ekstrakcji chemicznej czy jakichkolwiek rozpuszczalników.
Przepis na świąteczne pierniczki z majonezem
Zanim zaczniesz gotowanie przygotuj składniki na ciasteczka:
- 65 g masła,
- 250 g miodu,
- 120 g cukru,
- 500 g mąki pszennej,
- 20 g przyprawy korzennej,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka Mosso Majonezu Napoleońskiego,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Jak przygotować świąteczne pierniczki z majonezem? W garnku rozpuść miód, cukier oraz masło. W misce wymieszaj suche składniki i dodaj do nich wszystkie pozostałe. Zagnieć gładkie ciasto, owiń folią i włóż do lodówki na minimum 3 godziny. Po schłodzeniu ciasto cienko rozwałkuj i wycinaj ciastka za pomocą foremek. Piecz przez około 10-12 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu można je przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Pierniczki to oczywiście niejedyny przepis na świąteczne wypieki z wyjątkowym składnikiem – pozostałe znajdziesz w naszym e-booku „Magiczna Gwiazdka”, który możesz pobrać klikając tutaj:
Źródło zdjęcia głównego: mat. partnera