Świąteczny piernik ucierany - przepis krok po kroku

Piernik dojrzewający
Świąteczny piernik
Źródło: 12521104/Getty Images
Świąteczna kuchnia Dzień Dobry TVN pełna jest różnych przepisów na pierniki. Nigdy jednak za wiele kolejnych wariacji. Tym razem dzielimy się prostym przepisem na piernik ucierany. Sprawdź, czym się różni od innych i jak go zrobić krok po kroku.

Świąteczny piernik ucierany - przepis

Składniki:

  • 3 jajka
    • 3/4 szklanki cukru pudru
      • 3 szklanki mąki pszennej
        • 150-200 g płynnego miodu
          • 200 g masła
            • szklanka kwaśnej śmietany/jogurtu naturalnego
              • łyżeczka sody oczyszczonej
                • opakowanie przyprawy do piernika
                  • łyżka kakao
                    • odrobina mleka
                      • suszone śliwki - około 150 g
                        Magiczne pierniki od ludzi z wielkim sercem
                        Źródło: Dzień Dobry TVN

                        Świąteczny piernik ucierany - jak go zrobić?

                        Do polewy potrzebujemy: 50 g masła, 25 g kakao, 60 g cukru pudru, łyżka mleka.

                        1. Suszone śliwki posiekać i wymieszać z łyżką mąki. Odstawić na bok.
                          1. Resztę mąki wsypać do miski i dodać kakao, sodę, przyprawę korzenną. Również odstawić na bok.
                            1. Oddzielić żółtka od białek.
                              1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jednolitą masę.
                                1. Miksować dalej i stopniowo dodawać po jednym żółtku, następnie miód, śmietanę i wodę.
                                  1. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać w kilku porcjach wymieszaną mąką z przyprawami. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
                                    1. Dodać śliwki i delikatnie wmieszać szpatułką.
                                      1. Ubić oddzielnie białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
                                        1. Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Ciasto naciąć nożem przez środek.
                                          1. Ciasto piec we wcześniej nagrzanym piekarniku - ok. 60-70 min. w temperaturze 170°C. Sprawdzać patyczkiem, czy jest gotowe, może upiec się wcześniej.
                                            1. Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie, po czym wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
                                              1. Polać polewą czekoladową - przepis tutaj.
                                                e-book Magiczna Gwiazdka do pobrania
                                                e-book Magiczna Gwiazdka do pobrania

                                                Zobacz także inne nasze przepisy na świąteczne pierniki:

                                                Autor: Diana Ryściuk

                                                Źródło zdjęcia głównego: 12521104/Getty Images

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana