Pierniki można zrobić na bardzo rożne sposoby i użycie do nich fasoli czerwonej jest jednym z najbardziej nietypowych. Ten pomysł może wydawać się dość dziwny, ale naprawdę warto po niego sięgnąć i zaskoczyć siebie i innych. Fasola w ogóle nie zmieniają smaku piernika na bardziej wytrawny, wręcz pogłębia jego smak.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Piernik z fasoli - przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka fasoli czerwonej z puszki
- 1 banan
- pół szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- 1,5 łyżki przyprawy piernikowej
- łyżeczka kakao
- łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
Piernik z fasoli - sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.
- W wysokim naczyniu zblendować fasolę, banana, cukier i olej - powinna powstać gładka masa.
- W większym naczyniu dokładnie wymieszać wszystkie pozostałe suche składniki.
- Zawartość obu naczyń połączyć i dobrze wymieszać.
- Tak powstałe ciasto umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko podsypanej bułką tartą.
- Piernik pomidorowy piec ok. 50 min.
- Ciasto można kroić na kawałki i jeść w najprostszej postaci lub też przekroić na pół i posmarować dżemem lub powidłami śliwkowymi, a wierzch oblać polewą czekoladową.
- I gotowe, smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy na pierniki:
- Pierniki na choinkę? Oto najprostszy przepis
- Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach
- Przepis na pierniki z miodem – miękkie i pyszne
- Pierniki bezglutenowe na dwa sposoby. W jaki sposób je przygotować?
- Pierniki toruńskie – przepis na idealne ciasteczka
- Niesamowity wegański piernik z pomidorów - sprawdź nasz pyszny przepis
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Darius Dzinnik/Getty Images
podziel się: