Niesamowity wegański piernik z pomidorów - sprawdź nasz pyszny przepis

Piernik na talerzu
Niesamowity wegański piernik z pomidorów - sprawdź nasz pyszny przepis
Źródło: Darius Dzinnik/Getty Images
Coraz więcej osób zmienia dietę na taką, w której ogranicza się lub całkowicie eliminuje produkty odzwierzęce. Wtedy często zadajemy sobie pytanie, jak w takim razie mają wyglądać potrawy świąteczne? Przedstawiamy przepis na pyszny wegański piernik z pomidorów - sprawdź jak łatwo go przygotować!

Wegańskie zamienniki do piernika

Podczas robienia różnych wypieków często pojawia się problem w jaki sposób zastąpić odzwierzęce produkty. Mleko krowie nie stanowi problemu - można je łatwo zastąpić napojami roślinnymi zgodnie z upodobaniami. Mogą to być napoje sojowe, migdałowe, owsiane czy kokosowe. Masło można z powodzeniem zastąpić margaryną lub innymi tłuszczami roślinnymi, np. olejem kokosowym. 

Toruń - muzeum piernika, planetarium i dom Kopernika
Toruń to jedno z najpiękniejszych miast w Polsce. Są tam m.in. muzeum piernika, który jest symbolem miasta, a także dom Mikołaja Kopernika.

Dużym problemem w wyrobach piekarniczych jest zastąpienie jaj. Chociaż na rynku powoli pojawiają się pierwsze wegańskie jaja, które przypominają te kurze, to nie nadają się one do wypieków. Znacznie lepszym pomysłem jest stosowanie żelu z siemienia lnianego lub... bananów!

Wegański piernik z pomidorów - przepis krok po kroku

Składniki:

  • pomidory krojone z puszki - 250 g,
    • banan - 1 szt,
      • olej roślinny - 125 g,
        • cukier trzcinowy lub erytrytol - 125 g,
          • mąka pszenna - 500 g,
            • kakao - 15 g,
              • soda oczyszczona - 5 g,
                • proszek do pieczenia - 3 g,
                  • szczypta soli,
                    • przyprawa do piernika - 20 g,
                      • skórka pomarańczowa - 50 g,
                        • powidła śliwkowe - 125 g,
                          • orzechy włoskie - 30 g,
                            • czekolada gorzka - 1 tabliczka,
                              • olej kokosowy - 15 g.

                                Sposób przygotowania:

                                • Do dużego naczynia dodać pomidory, obranego banana, cukier oraz olej. Całość zblendować na gładką masę.
                                  • Orzechy zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min. Po tym czasie wyjąć, obrać ze skórek i posiekać.
                                    • Skórkę pomarańczową wymieszać z posiekanymi orzechami. Całość zasypać mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Zapobiega to opadaniu składników zbyt głęboko w ciasto.
                                      • Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę. Dokładnie wymieszać, a następnie dodać do mokrych składników. Całość powinna tworzyć jednolitą masę.
                                        • Do ciasta dodać skórkę pomarańczy i orzechy. Całość przełożyć do blachy i piec w 180 stopniach przez około 50 minut.
                                          • Gotowe ciasto ostudzić, przekroić na dwie części. Jedną część posmarować powidłami śliwkowymi i przykryć drugą częścią piernika.
                                            • Czekoladę połamać na kawałki, dodać olej kokosowy i roztapiać w kąpieli wodnej, można ją dosłodzić. Kiedy całość się połączy, posmarować wierzch piernika i wstawić w chłodne miejsce na minimum 4 godziny.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Jadłonomia

                                              Źródło zdjęcia głównego: Darius Dzinnik/Getty Images

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości