Chatka z piernika – jak upiec świąteczną dekorację?

Chatka z piernika - jak ją upiec?
Źródło: tvn style
Jak ozdobić pierniczki lukrem?
Jak ozdobić pierniczki lukrem?
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Święta last minute
Święta last minute
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Idealny makijaż na święta
Idealny makijaż na święta
Święta w podróży z pupilem
Święta w podróży z pupilem
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Kuchnia. Święta tuż tuż
Kuchnia. Święta tuż tuż
Domek z piernika może służyć zarówno jako dekoracja, jak i pyszny deser na święta. Podstawę każdego domku stanowi piernikowe ciasto. Poszczególne elementy można ze sobą połączyć przy pomocy lukru lub karmelu. Przygotowując chatkę, warto zaangażować do zabawy całą rodzinę.

Chatka z piernika pięknie pachnie i wspaniale zdobi świąteczny stół. Aby odpowiednio ją przygotować, warto znać wymiary poszczególnych elementów: ścian, dachu oraz komina, a następnie przygotować sobie odpowiedni szablon.

Domek z piernika – przepis krok po kroku

Jak zrobić domek z piernika? Podajemy przepis na chatkę oraz szczegółowe jej wymiary, dzięki którym wykonasz odpowiedni szablon. Wykonaj z nami domek z piernika krok po kroku.

Wymiary domku z piernika:

  • dach: prostokąt 22,5 x 11,5 cm,
  • ściana z drzwiami: prostokąt 20 x 10,5 cm, w tym drzwi: 6,5 x 4,5 cm,
  • ściana boczna szczytowa: u dołu prostokąt 10 x 14 cm, na szczycie trójkąt o ramionach 11,11 i podstawie 14 cm,
  • komin: 6 x 5 cm.

Składniki na 1 domek + elementy dodatkowe:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 250 g margaryny do pieczenia (zastąp ją masłem, jeśli chcesz domek zjeść),
  • 200 g ciemnego cukru,
  • 7 łyżek płynnego miodu,
  • 1,5-2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika.

Składniki na lukier:

  • 1 białko,
  • 200 g cukru pudru.

Przygotowanie:

  • Włóż do garnka margarynę, cukier oraz miód. Podgrzej składniki do momentu aż się rozpuszczą, co jakiś czas je mieszając. Następnie odstaw garnek i poczekaj, aż całość lekko ostygnie.
  • Wyjmij miskę i wymieszaj ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Dodaj do składników roztopioną margarynę, cukier i miód, a następnie miksuj całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Aby była ona mniej sypka, można dołożyć łyżkę miodu.
  • Rozwałkuj masę na grubość 4-5 mm. Im grubsza będzie stworzona z niej ściana, tym solidniejsza będzie cała konstrukcja.
  • Na podstawie podanych powyżej wymiarów wytnij odpowiednie figury – możesz je najpierw narysować na kartce lub kartoniku, aby przygotować sobie szablon domku z piernika. Dzięki temu stworzysz ściany, dach i komin. Możesz masę lekko oprószyć mąką, a następnie wycinać z niej figury. Następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na nich przygotowane kształty.
  • Rozgrzej piekarnik do 180℃. Włóż do niego gotowe figury i piecz je przez 12 min, do momentu, aż brzegi zaczną się brązowić. Po wyłączeniu piekarnika odczekaj moment, a następnie przełóż ciasto na kartkę i odstaw do wystudzenia.
  • Przepis na domek z piernika nie może obyć się bez dekoracji lukrem. Aby ją przygotować, utrzyj białko z cukrem pudrem, np. przy pomocy łyżki. Kontynuuj czynność do momentu, aż lukier stanie się bardzo gęsty – tak, aby można było z niego przygotować wzorek. Warto zrobić próbę gęstości lukru. Możesz wykorzystać do tego np. patyczek do szaszłyków. Przy jego pomocy pobierz fragment lukru i spróbuj zrobić fragment dekoracji. Jeśli lukier się nie rozlewa, to znaczy, że konsystencja jest odpowiednia.
  • Aby wykonać resztę dekoracji domku, można zrobić rożek z papieru do pieczenia, odcinając od niego górną końcówkę. Jeśli posiadasz rękaw cukierniczy, również jak najbardziej możesz z niego skorzystać. Warto wypróbować także jednorazowe woreczki do dekoracji, które pozwolą na swobodne wyciskanie lukru.

Jak skleić domek z piernika? Dodatkowe dekoracje chatki

Jak zrobić chatkę z piernika, która będzie bardziej kolorowa? Możesz zabarwić lukier barwnikami spożywczymi – wtedy jednak musisz dodać więcej cukru pudru, aby jego konsystencja nie rozwodniła się. Jeśli nie wykorzystasz całego lukru do domku z piernika, możesz przechować go przez noc w temperaturze pokojowej – musisz go jednak wtedy umieścić w woreczku. Jeśli okaże się, że jego konsystencja następnego dnia będzie zbyt gęsta, warto dodać odrobinę wody.

Jak skleić domek z piernika? Można do tego wykorzystać ten sam lukier, choć nie jest to szczególnie mocny rodzaj „kleju”. Niektórzy stosują więc karmel do sklejania domku z piernika. Wystarczy wówczas roztopić cukier na patelni. Jeśli zdecydujesz się na to rozwiązanie, pamiętaj, że sklejone karmelem elementy będzie od siebie trudno odkleić, dlatego musisz na wstępie dobrze przemyśleć całą konstrukcję. Zdarza się również, że karmel może zastygnąć zanim sklei ze sobą wszystkie elementy.

Jak udekorować domek z piernika? Warto do tego wykorzystać płatki migdałów, ciastka oraz płatki śniadaniowe. Na zdjęciach domku z piernika Baby Jagi często widoczne są również sople – można wykonać je z tego samego lukru, wtedy jednak należy odciąć z woreczka grubszą końcówkę.

Kiedy najlepiej wykonać domek z piernika?

Ciasto piernikowe najlepiej jest zrobić kilka dni przed świętami. Jest to ciasto, które bardzo dobrze się przechowuje, więc nie będzie problemu z tym żeby dotrwało do Bożego Narodzenia. Jeśli przechowasz je w szczelnie zamkniętym pojemniku, do którego nie będzie miało dostępu powietrze, nie powinno stwardnieć. Doskonałym sposobem na zapobieganie wysychaniu pierniczków jest włożenie do pojemnika kawałków jabłek. Wilgoć z owoców wsiąknie w ciasto i utrzyma je w początkowym stanie, czyli miękkie i aromatyczne. Należy jednak pamiętać, by wymieniać cząstki jabłka co dwa dni. Dzięki nim piernik nabierze również niezwykle przyjemnego, owocowego aromatu. Jednym zagrożeniem będą dla niego wyłącznie łakomczuchy, uwielbiające pałaszować słodycze jeszcze przed świętami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!