Pierniczki ziemniaczane
Składniki:
- 250 g ugotowanych ziemniaków,
- 250 g miodu,
- 200 g cukru,
- 125 g masła,
- 450 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1,5 łyżki kakao,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- jajko.
Ddatkowo:
- powidła śliwkowe,
- 100 g mlecznej czekolady.
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki ugotuj, jeszcze gorące rozgnieć na talerzu widelcem lub zblenduj. W garnku roztop masło, dodaj miód i cukier. Mieszaj, aż całość się rozpuści. Dodaj rozgniecione ziemniaki, zmiksuj na gładką masę. Odstaw do wystygnięcia. Do przestudzonej masy dodaj mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wyrób jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie się zbyt mocno kleiło do rąk, podsyp mąką. Ciasto można też rozwałkować między dwoma arkuszami papieru. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj kształty, na środek piernika nałóż powidła, przykryj drugim piernikiem. Mocno dociskając boki, aby w czasie pieczenia ciastka się nie odkleiły. Pierniczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 160°C z funkcją termoobiegu i piecz 10-12 minut. Po upieczeniu polej roztopioną czekoladą. Pierniczki można jeść od razu.
Stemplowane pierniczki z glazurą
Składniki na ciasto na pierniczki:
- 85 g masła,
- 90 g ciemnego cukru trzcinowego,
- 100 g miodu,
- żółtko,
- 235 g mąki pszennej typ 450,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- łyżeczka mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
- łyżka kakao,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Składniki na glazurę:
- 80 g cukru pudru,
- łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
- 10 g masła,
- łyżka likieru amaretto,
- łyżeczka ciepłej wody.
Sposób przygotowania:
Masło, cukier i miód umieść w misie miksera i ucieraj na średnich obrotach, aż masa będzie gładka. Dodaj żółtko i ucieraj, by składniki się połączyły. Sypkie składniki przesiej do osobnej miski, wymieszaj. Zmniejsz obroty miksera i przesypuj przygotowane sypkie składniki do masy maślanej. Gdy ciasto będzie jednolite, przełóż je na blat oprószony mąką i pozagniataj. Ciasto zawiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce ok. 30 – 45 min.
Rozwałkowuj stolnicy na grubość 6 mm podsypując niewielką ilością mąki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni (170 z termoobiegiem). Wycinaj pierniczki (pieczątki) i układaj na blasze, zachowując odstępy 2 cm. Piecz 9-10 minut, nie trzymaj ich dłużej w piekarniku, bo stygnąc pierniczki jeszcze stwardnieją. W czasie, gdy ciastka się pieką przygotowuj glazurę. Pierniczki przy glazurowaniu muszą być ciepłe!
Przesiej cukier puder do miseczki, dodaj stopione masło, likier Amaretto oraz wodę i mieszaj, aż powstanie gładka glazura, która nieco zgęstnieje, więc można ją później rozcieńczyć ciepłą wodą – powinna mieć konsystencję płynnego miodu. Pierniczki wyjmij z piekarnika i odstawy na 5 minut, następnie smaruj glazurą i odstawiaj na kratkę, aby wystygły.
Pieczony wieniec z pierniczków
Składniki:
- 50 g masła,
- 120 g miodu,
- 60 g cukru pudru,
- łyżeczka przyprawy do piernika,
- łyżeczka kakao,
- jajko,
- 300 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Przygotowywany wieniec będzie w całości upieczony z pierniczków. Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika włóż do garnka i zagotuj. Gdy masa wystygnie, dodaj roztrzepane jajko, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto początkowo mieszaj łyżką, a później wyrabiaj ręką. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i zostaw w temperaturze pokojowej na noc. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 1,5-2 cm i wycinaj duże gwiazdki oraz kilka małych, którymi udekorujesz wierzch wieńca. Na papierze do pieczenia odrysuj ołówkiem okrąg. Na powierzchni okręgu ułóż gwiazdki, zachodzące na siebie i lekko przyciskamy, aby się scaliły. Wierzch udekoruj kilkoma mniejszymi pierniczkami. Wieniec wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC (bez termoobiegu) i piecz 15-20 minut. Gotowy wieniec przyozdabiamy wstążką.
Zobacz także:
- Świąteczne pierniczki – pyszne i kolorowe. Najlepsze przepisy i wskazówki
- Udekoruj pierniczki i poczuj magię świąt. Pomysły Darii Ładochy
- Jak udekorować pierniczki i ciasta świąteczne? Te inspiracje pomogą ci zaskoczyć gości
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Siostry Pszczółki, Justyna Pszczółka-Oślizło i Dorota Pszczółka-Habdas
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN