Przygotuj niezwykły wieniec i inne piernikowe słodkości z przepisów Sióstr Pszczółek

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pszczółki robią pierniki
Pszczółki robią pierniki
Miodowa kuchnia Pszczółek
Miodowa kuchnia Pszczółek
Przekąski na przyjęcia urodzinowe
Przekąski na przyjęcia urodzinowe
Strasznie słodko!
Strasznie słodko!
W kuchni Dzień Dobry TVN Siostry Pszczółki - Justyna Pszczółka-Oślizło i Dorota Pszczółka-Habdas przygotowały niesamowite pierniczkowe słodkości. Zrób z nimi wieniec z pierniczków, przygotuj glazurowane ciasteczka i poznaj niezwykły przepis na pierniczki ziemniaczane. Wszystkie idealnie sprawdzą się na święta i nie tylko.

Pierniczki ziemniaczane

Składniki:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków,
    • 250 g miodu,
      • 200 g cukru,
        • 125 g masła,
          • 450 g mąki pszennej,
            • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
              • 1,5 łyżki kakao,
                • łyżeczka sody oczyszczonej,
                  • jajko.

                    Ddatkowo:

                    • powidła śliwkowe,
                      • 100 g mlecznej czekolady.

                        Sposób przygotowania:

                        Obrane ziemniaki ugotuj, jeszcze gorące rozgnieć na talerzu widelcem lub zblenduj. W garnku roztop masło, dodaj miód i cukier. Mieszaj, aż całość się rozpuści. Dodaj rozgniecione ziemniaki, zmiksuj na gładką masę. Odstaw do wystygnięcia. Do przestudzonej masy dodaj mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wyrób jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie się zbyt mocno kleiło do rąk, podsyp mąką. Ciasto można też rozwałkować między dwoma arkuszami papieru. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj kształty, na środek piernika nałóż powidła, przykryj drugim piernikiem. Mocno dociskając boki, aby w czasie pieczenia ciastka się nie odkleiły. Pierniczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 160°C z funkcją termoobiegu i piecz 10-12 minut. Po upieczeniu polej roztopioną czekoladą. Pierniczki można jeść od razu.

                        Pierniczki
                        Pierniczki
                        Pierniczki
                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                        Stemplowane pierniczki z glazurą

                        Składniki na ciasto na pierniczki:

                        • 85 g masła,
                          • 90 g ciemnego cukru trzcinowego,
                            • 100 g miodu,
                              • żółtko,
                                • 235 g mąki pszennej typ 450,
                                  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
                                    • łyżeczka mielonego imbiru,
                                      • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
                                        • 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
                                          • łyżka kakao,
                                            • 1/4 łyżeczki soli,
                                              • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu.

                                                Składniki na glazurę:

                                                • 80 g cukru pudru,
                                                  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
                                                    • 10 g masła,
                                                      • łyżka likieru amaretto,
                                                        • łyżeczka ciepłej wody.

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Masło, cukier i miód umieść w misie miksera i ucieraj na średnich obrotach, aż masa będzie gładka. Dodaj żółtko i ucieraj, by składniki się połączyły. Sypkie składniki przesiej do osobnej miski, wymieszaj. Zmniejsz obroty miksera i przesypuj przygotowane sypkie składniki do masy maślanej. Gdy ciasto będzie jednolite, przełóż je na blat oprószony mąką i pozagniataj. Ciasto zawiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce ok. 30 – 45 min.

                                                          Rozwałkowuj stolnicy na grubość 6 mm podsypując niewielką ilością mąki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni (170 z termoobiegiem). Wycinaj pierniczki (pieczątki) i układaj na blasze, zachowując odstępy 2 cm. Piecz 9-10 minut, nie trzymaj ich dłużej w piekarniku, bo stygnąc pierniczki jeszcze stwardnieją. W czasie, gdy ciastka się pieką przygotowuj glazurę. Pierniczki przy glazurowaniu muszą być ciepłe!

                                                          Przesiej cukier puder do miseczki, dodaj stopione masło, likier Amaretto oraz wodę i mieszaj, aż powstanie gładka glazura, która nieco zgęstnieje, więc można ją później rozcieńczyć ciepłą wodą – powinna mieć konsystencję płynnego miodu. Pierniczki wyjmij z piekarnika i odstawy na 5 minut, następnie smaruj glazurą i odstawiaj na kratkę, aby wystygły.

                                                          Pieczony wieniec z pierniczków
                                                          Pieczony wieniec z pierniczków
                                                          Pieczony wieniec z pierniczków
                                                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                          Pieczony wieniec z pierniczków

                                                          Składniki:

                                                          • 50 g masła,
                                                            • 120 g miodu,
                                                              • 60 g cukru pudru,
                                                                • łyżeczka przyprawy do piernika,
                                                                  • łyżeczka kakao,
                                                                    • jajko,
                                                                      • 300 g mąki pszennej,
                                                                        • łyżeczka proszku do pieczenia,
                                                                          • szczypta soli.

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Przygotowywany wieniec będzie w całości upieczony z pierniczków. Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika włóż do garnka i zagotuj. Gdy masa wystygnie, dodaj roztrzepane jajko, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto początkowo mieszaj łyżką, a później wyrabiaj ręką. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i zostaw w temperaturze pokojowej na noc. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 1,5-2 cm i wycinaj duże gwiazdki oraz kilka małych, którymi udekorujesz wierzch wieńca. Na papierze do pieczenia odrysuj ołówkiem okrąg. Na powierzchni okręgu ułóż gwiazdki, zachodzące na siebie i lekko przyciskamy, aby się scaliły. Wierzch udekoruj kilkoma mniejszymi pierniczkami. Wieniec wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC (bez termoobiegu) i piecz 15-20 minut. Gotowy wieniec przyozdabiamy wstążką.

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                                            Źródło: Siostry Pszczółki, Justyna Pszczółka-Oślizło i Dorota Pszczółka-Habdas

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana