Materiał promocyjny

Udekoruj pierniczki i poczuj magię świąt. Pomysły Darii Ładochy

Wspólne dekorowanie pierników
Źródło: Dzień Dobry TVN
Boże Narodzenie to czas radości i świeżych wypieków. W świąteczny nastrój z pewnością wprawi wspólne pieczenie i dekorowanie pierniczków. Daria Ładocha wspólnie z dziećmi z SOS Wioski Dziecięcej w Karlinie i swoimi córkami podpowiada, jak efektownie ozdobić ciasteczka i przygotować pyszną tartę z makiem.

Ciężko wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez świeżych wypieków i wesołego gwaru domowników. W tym okresie dobrze więc znaleźć chwilę na pieczenie oraz dekorowania ciasteczek i przygotowywanie różnorodnych ciast. Przyniesie to wiele radości przede wszystkim dzieciom, które szczególnie potrzebują ciepła rodzinnego domu oraz bliskości. Zwłaszcza w tym okresie jest to niezwykle ważne. Nie mamy wątpliwości, że każde dziecko marzy o wspólnym, przedświątecznym dekorowaniu pierniczków. W ten sposób nie tylko zapewnicie im doskonałą zabawę na długie godziny, ale też okażecie swoją miłość.

"Święta bez bliskich nie cieszą" to akcja Dr. Oetkera i Wiosek Dziecięcych SOS. Każdy może się przyłączyć, a więcej informacji znajdziesz na stronie dziecisos.org.

Dekorowanie pierniczków

Pieczenie i dekorowanie pierniczków jest bardzo łatwe. Przygotuj ciasteczka według tego przepisu, a następnie przystąp do ozdabiania słodkości.

Pierniczki dekoruj za pomocą pisaków. Dzięki nim stworzymy prostą i efektowną dekorację na święta, ale nie tylko. Można wyczarować wszystko na co stać wyobraźnię - bajkowe kształty, imiona, życzenia, ważne oraz ciepłe słowa. Świetnym pomysłem będą spersonalizowane ciasteczka. Pisaki są wygodne do trzymania: będą idealne zarówno do dłoni dorosłego jak i dla małych dekoratorów.

Tarta z makiem – przepis

Kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej
    • ½ łyżeczki cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii
      • 150 g zimnego masła
        • szczypta soli
          • 2 łyżki cukru pudru
            • 2 żółtka

              Masa makowa:

              • 600 g masy makowej
                • 1 budyń waniliowy
                  • 50 g orzechów laskowych pokrojonych nożem
                    • 3 łyżki kandyzowanej pomarańczy
                      • 150 g mascarpone
                        • 2 jajka
                          • 1 biała czekolada

                            Do dekoracji

                            Maliny, pomarańcze, orzechy włoskie, gorzka czekolada

                            Przygotowanie:

                            Ze składników na spód zagnieć ciasto. Weź spód do tarty i wysmaruj masłem. Wyłóż formę ciastem, nakłuj widelcem i wstaw do lodówki. Podziurkuj widelcem. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Wszystkie składniki masy makowej wymieszaj dokładnie w misce. Wyłóż na spód z lodówki i wstaw do piekarnika na 50 minut. Następnie po ostudzeniu ciasta rozpuść czekoladę , udekoruj nią ciasto i wyłóż orzechami oraz plasterkami pomarańczy.

                            "Wspieramy Rodziny SOS" - co to za akcja?

                            Od niemal 15 lat Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. wspiera dzieci ze Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce w Polsce w ramach wspólnego programu "Wspieramy Rodziny SOS . Zgodnie z firmowym mottem, starają się, by każdemu dziecku stworzyć smak domu i zadbać o rodzinną atmosferę – zwłaszcza w okresie świąt, gdy wszyscy potrzebują ciepła i dobra. Każdy może przyłączyć się do akcji i wesprzeć stowarzyszenie. Podarujmy podopiecznym SOS Wiosek Dziecięcych wyjątkowe święta - więcej szczegółów znajdziecie na stronie: wspieramyrodzinysos.org.

                            Zobacz także:

                            Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                            Źródło: Daria Ładocha

                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                            Materiał promocyjny
                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana