Nuggetsy - przepis
Składniki:
- 1 g soli,
- 65 g jajka,
- 20 g oleju,
- 8 g mieszanki curry,
- 1000 g fileta z kurczaka,
- 10 g oleju rzepakowego,
- 30 g przyprawy do kurczaka,
- 160 g płatków kukurydzianych,
- 30 g mąki kukurydzianej,
- 1 g pieprzu cayenne.
Sposób przygotowania:
Do kielicha przełóż 1000 gramów pokrojonego kurczaka, dodaj jajko, 2 łyżki przyprawy do kurczaka i 1 łyżkę oleju. Mieszaj przez 1 minutę z prędkością 2 obrotów wstecznych. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Funkcja grill i termoobieg lub sam termoobieg.
Przyprawione mięso przełóż do miski i wstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników .Do kielicha włóż 160 gramów płatków kukurydzianych, 30 gramów mąki, 2 łyżeczki curry (opcjonalnie), ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, 2 łyżki oleju. Rozdrabniaj przez 10 sekund z prędkością 10 obrotów.
Gotową panierkę przesyp do płaskiego naczynia .Kawałki zamarynowanego kurczaka obtaczaj w chrupiącej panierce i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 10-12 minut w 210 stopniach, funkcja grill i termoobieg lub sam termoobieg.
Podaj bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dipami.
Wege burger z buraków
Składniki:
- 1 g czarnego pieprzu,
- 30 g octu balsamicznego,
- 200 g cebuli,
- 10 g czosnku,
- 220 g bułki tartej,
- 30 g soku z cytryny,
- 100 g pora,
- 120 g oleju rzepakowego,
- 20 g kopru ogrodowego,
- 20 g liści pietruszki,
- 1000 g buraków gotowanych w wodzie.
Sposób przygotowania:
Otwórz kielich. Do kielicha dodaj 20 gramów (½ pęczka) liści natki pietruszki bez łodyg, 20 gramów (½ pęczka) kopru pokrojonego na 1 cm kawałki. Zamknij kielich pokrywą z korkiem.
Siekaj 5 sekund z prędkością 20 obrotów.
Otwórz kielich. Zawartość przełóż do miski. Miskę odstaw na bok. Otwórz kielich. Do kielicha dodaj 200 gramów cebuli obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki i 2 ząbki obranego czosnku. Zamknij kielich pokrywą z korkiem.
Siekaj 10 sekund z prędkością 10 obrotów. Otwórz kielich. Zawartość zgarnij szpatułką na dno kielicha. Dodaj 80 gramów oleju. Zamknij kielich pokrywą bez korka. Smaż 5 minut w 110°C z prędkością 2 obrotów wstecznych.
Otwórz kielich. Do kielicha dodaj 1000 gramów ugotowanych i ostudzonych buraków pokrojonych na mniejsze kawałki, 220 gramów bułki tartej, 2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i sok z ½ cytryny. Zamknij kielich pokrywą z korkiem. Rozdrabniaj 2 minuty z prędkością 12 obrotów. Otwórz kielich. Dodaj do kielicha posiekaną wcześniej natkę i koper. Zamknij kielich pokrywą z korkiem.
Rozdrabniaj dalej przez 1 minutę z prędkością 15 obrotów .Otwórz kielich. Przełóż masę do miski za pomocą szpatułki i pozostaw na 10 minut, aby nabrała właściwej konsystencji. Rozgrzej patelnię z 5 łyżkami oleju. Uformuj mokrymi dłońmi kilkanaście okrągłych kotlecików i zapanieruj je w bułce tartej. Smaż kotlety po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Spłaszcz je za pomocą szpatułki nadając im kształt burgerów.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Szybkie bułki bez wyrastania
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 6 g soli,
- 60 g jajka,
- 250 g wody,
- 30 g oleju,
- 5 g cukru,
- 35 g drożdży,
- 20 g nasion słonecznika,
- 20 g nasion dyni.
Sposób przygotowania:
Do kielicha dodaj 500 gramów mąki, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru, 250 gramów lekko ciepłej wody, 3 łyżki oleju i 35 gramów świeżych drożdży. Wyrabiaj 5 minut z prędkością 6 obrotów wstecznych.
Przełóż ciasto na blat, uformuj z ciasta wałek, podziel go na 8-10 równych części. Z każdej porcji zrób kulkę, rozłóż zachowując odstępy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przy użyciu szpatułki zrób charakterystyczne wgłębienia. Uformowane bułeczki posmaruj rozmąconym 1 jajkiem i posyp ziarnami: 2 łyżkami słonecznika i 2 łyżkami dyni.
Wstaw do zimnego piekarnika, piekarnik ustaw na 200 stopni z funkcją góra i dół, piecz przez 30 minut (czas liczony od momentu włączenia piekarnika).
Zapach świeżo upieczonych bułek umili każdy poranek.
Ketchup na bazie passaty
Składniki:
- 4 g czarnego pieprzu,
- 120 g oleju,
- 1 g ziela angielskiego,
- 1 g liści laurowych,
- 170 g octu balsamicznego,
- 2 g oregano,
- 1 g goździki,
- 8 g słodkiej papryki w proszku,
- 300 g cebuli,
- 200 g cukru,
- 15 g czosnku,
- 300 g jabłek,
- 25 g soli,
- 120 g oliwy z oliwek,
- 2100 g passaty pomidorowej.
Sposób przygotowania:
Cebule obierz, pokrój na ćwiartki i przełóż do kielicha. Siekaj przez 10 sekund z prędkością 10 obrotów.
Zgarnij szpatułką ze ścianek.
Dodaj olej lub oliwę i smaż przez 10 minut w temperaturze 140 stopni z prędkością 4 obrotów.
Dodaj słodką paprykę i smaż przez 2 minuty w temperaturze 140 stopni z prędkością 4 obrotów.
Dodaj połowę passaty pomidorowej, jabłka wraz ze skórką, pokrojone na ćwiartki, bez gniazd nasiennych. Dodaj wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem octu. Miel przez 1 minutę z prędkością 20 obrotów.
Gotuj bez korka, otwór w pokrywie zasłoń perforowanym dnem koszyka dzięki czemu zawartość kielicha zredukuje się, a wrząca masa pomidorowa nie wychlapie się poza kielich. Gotuj przez 45 minut w temperaturze 45 stopni z prędkością 5 obrotów.
Dodaj pozostałą połowę passaty pomidorowej oraz ocet i gotuj bez korka z koszykiem na pokrywie przez 30 minut w temperaturze 110 stopni z prędkością 5 obrotów.
Zgarnij szpatułką pomidory z pokrywki do wnętrza kielicha, załóż korek i całość zmiel przez 3 minuty z prędkością 20 obrotów.
Jeszcze wrzący ketchup przełóż do uprzednio wyparzonych słoików. Domowy ketchup to idealny dodatek do wielu dań.
Frytki z batatów
Składniki:
- 1/2 łyżki oliwy extra,
- po szczypcie pieprzu, papryki oraz czosnku granulowanego,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- 1 łyżeczka Mąka ryżowa ,
- opcjonalnie - kawałek gałązki rozmarynu,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól morska.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Przygotować dużą blachę (np. z wyposażenia piekarnika) i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Batata obrać i pokroić na cienkie słupki. Obtoczyć je w oliwie, następnie doprawić pieprzem (solimy dopiero na koniec, po upieczeniu), papryką, czosnkiem, oregano. Dodać mąkę ryżową i wymieszać.
Bataty ułożyć na blaszce z zachowaniem odstępów. Posypać listkami rozmarynu (opcjonalnie). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 - 23 minuty.
Po upieczeniu posypać posiekaną natką, a przed podaniem doprawić solą.
Zobacz także:
- Stek z antrykotu ze szparagami. Najprostszy przepis z grilla
- Domowa masa makowa na święta. Sprawdzi się również w innych daniach wegańskich i wegetariańskich
- Szef kuchni radzi, jak dobrze usmażyć steki na patelni. Burneika sprawdza, czy są smaczne
Źródło: Jakub Reszka
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN