Materiał promocyjny

Zdrowa i szybka kuchnia dla najmłodszych. Na punkcie tych dań dzieci dosłownie oszaleją

Zdrowa i szybka kuchnia dla najmłodszych. Na punkcie tych dań dzieci dosłownie oszaleją
Zdrowy fast food dla najmłodszych
Źródło: Dzień Dobry TVN
Złociste i chrupiące nuggetsy, pieczone w piekarniku, a może wege burgery z buraka? W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Reszka udowodnił, że dania dla dzieci wcale nie muszą być nudne, a przygotowanie ich jest banalnie proste. Przekonajcie się sami.

Nuggetsy - przepis

Składniki:

  • 1 g soli,
  • 65 g jajka,
  • 20 g oleju,
  • 8 g mieszanki curry,
  • 1000 g fileta z kurczaka,
  • 10 g oleju rzepakowego,
  • 30 g przyprawy do kurczaka,
  • 160 g płatków kukurydzianych,
  • 30 g mąki kukurydzianej,
  • 1 g pieprzu cayenne.

Sposób przygotowania:

Do kielicha przełóż 1000 gramów pokrojonego kurczaka, dodaj jajko, 2 łyżki przyprawy do kurczaka i 1 łyżkę oleju. Mieszaj przez 1 minutę z prędkością 2 obrotów wstecznych. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Funkcja grill i termoobieg lub sam termoobieg.

Przyprawione mięso przełóż do miski i wstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników .Do kielicha włóż 160 gramów płatków kukurydzianych, 30 gramów mąki, 2 łyżeczki curry (opcjonalnie), ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, 2 łyżki oleju. Rozdrabniaj przez 10 sekund z prędkością 10 obrotów.

Gotową panierkę przesyp do płaskiego naczynia .Kawałki zamarynowanego kurczaka obtaczaj w chrupiącej panierce i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 10-12 minut w 210 stopniach, funkcja grill i termoobieg lub sam termoobieg.

Podaj bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dipami.

Wege burger z buraków

Przepis Jakuba Reszki
Wege burger z buraków
Przepis Jakuba Reszki
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 1 g czarnego pieprzu,
  • 30 g octu balsamicznego,
  • 200 g cebuli,
  • 10 g czosnku,
  • 220 g bułki tartej,
  • 30 g soku z cytryny,
  • 100 g pora,
  • 120 g oleju rzepakowego,
  • 20 g kopru ogrodowego,
  • 20 g liści pietruszki,
  • 1000 g buraków gotowanych w wodzie.

Sposób przygotowania:

Otwórz kielich. Do kielicha dodaj 20 gramów (½ pęczka) liści natki pietruszki bez łodyg, 20 gramów (½ pęczka) kopru pokrojonego na 1 cm kawałki. Zamknij kielich pokrywą z korkiem.

Siekaj 5 sekund z prędkością 20 obrotów.

Otwórz kielich. Zawartość przełóż do miski. Miskę odstaw na bok. Otwórz kielich. Do kielicha dodaj 200 gramów cebuli obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki i 2 ząbki obranego czosnku. Zamknij kielich pokrywą z korkiem.

Siekaj 10 sekund z prędkością 10 obrotów. Otwórz kielich. Zawartość zgarnij szpatułką na dno kielicha. Dodaj 80 gramów oleju. Zamknij kielich pokrywą bez korka. Smaż 5 minut w 110°C z prędkością 2 obrotów wstecznych.

Otwórz kielich. Do kielicha dodaj 1000 gramów ugotowanych i ostudzonych buraków pokrojonych na mniejsze kawałki, 220 gramów bułki tartej, 2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i sok z ½ cytryny. Zamknij kielich pokrywą z korkiem. Rozdrabniaj 2 minuty z prędkością 12 obrotów. Otwórz kielich. Dodaj do kielicha posiekaną wcześniej natkę i koper. Zamknij kielich pokrywą z korkiem.

Rozdrabniaj dalej przez 1 minutę z prędkością 15 obrotów .Otwórz kielich. Przełóż masę do miski za pomocą szpatułki i pozostaw na 10 minut, aby nabrała właściwej konsystencji. Rozgrzej patelnię z 5 łyżkami oleju. Uformuj mokrymi dłońmi kilkanaście okrągłych kotlecików i zapanieruj je w bułce tartej. Smaż kotlety po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Spłaszcz je za pomocą szpatułki nadając im kształt burgerów.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Szybkie bułki bez wyrastania

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 6 g soli,
  • 60 g jajka,
  • 250 g wody,
  • 30 g oleju,
  • 5 g cukru,
  • 35 g drożdży,
  • 20 g nasion słonecznika,
  • 20 g nasion dyni.

Sposób przygotowania:

Do kielicha dodaj 500 gramów mąki, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru, 250 gramów lekko ciepłej wody, 3 łyżki oleju i 35 gramów świeżych drożdży. Wyrabiaj 5 minut z prędkością 6 obrotów wstecznych.

Przełóż ciasto na blat, uformuj z ciasta wałek, podziel go na 8-10 równych części. Z każdej porcji zrób kulkę, rozłóż zachowując odstępy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przy użyciu szpatułki zrób charakterystyczne wgłębienia. Uformowane bułeczki posmaruj rozmąconym 1 jajkiem i posyp ziarnami: 2 łyżkami słonecznika i 2 łyżkami dyni.

Wstaw do zimnego piekarnika, piekarnik ustaw na 200 stopni z funkcją góra i dół, piecz przez 30 minut (czas liczony od momentu włączenia piekarnika).

Zapach świeżo upieczonych bułek umili każdy poranek.

Ketchup na bazie passaty  

Jakub Reszka z ketchupem.
Ketchup
Jakub Reszka z ketchupem.
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 4 g czarnego pieprzu,
  • 120 g oleju,
  • 1 g ziela angielskiego,
  • 1 g liści laurowych,
  • 170 g octu balsamicznego,
  • 2 g oregano,
  • 1 g goździki,
  • 8 g słodkiej papryki w proszku,
  • 300 g cebuli,
  • 200 g cukru,
  • 15 g czosnku,
  • 300 g jabłek,
  • 25 g soli,
  • 120 g oliwy z oliwek,
  • 2100 g passaty pomidorowej.

Sposób przygotowania:

Cebule obierz, pokrój na ćwiartki i przełóż do kielicha. Siekaj przez 10 sekund z prędkością 10 obrotów.

Zgarnij szpatułką ze ścianek.

Dodaj olej lub oliwę i smaż przez 10 minut w temperaturze 140 stopni z prędkością 4 obrotów.

Dodaj słodką paprykę i smaż przez 2 minuty w temperaturze 140 stopni z prędkością 4 obrotów.

Dodaj połowę passaty pomidorowej, jabłka wraz ze skórką, pokrojone na ćwiartki, bez gniazd nasiennych. Dodaj wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem octu. Miel przez 1 minutę z prędkością 20 obrotów.

Gotuj bez korka, otwór w pokrywie zasłoń perforowanym dnem koszyka dzięki czemu zawartość kielicha zredukuje się, a wrząca masa pomidorowa nie wychlapie się poza kielich. Gotuj przez 45 minut w temperaturze 45 stopni z prędkością 5 obrotów.

Dodaj pozostałą połowę passaty pomidorowej oraz ocet i gotuj bez korka z koszykiem na pokrywie przez 30 minut w temperaturze 110 stopni z prędkością 5 obrotów.

Zgarnij szpatułką pomidory z pokrywki do wnętrza kielicha, załóż korek i całość zmiel przez 3 minuty z prędkością 20 obrotów.

Jeszcze wrzący ketchup przełóż do uprzednio wyparzonych słoików. Domowy ketchup to idealny dodatek do wielu dań.

Frytki z batatów 

Składniki:

  • 1/2 łyżki oliwy extra,
  • po szczypcie pieprzu, papryki oraz czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka Mąka ryżowa ,
  • opcjonalnie - kawałek gałązki rozmarynu,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól morska.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Przygotować dużą blachę (np. z wyposażenia piekarnika) i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Batata obrać i pokroić na cienkie słupki. Obtoczyć je w oliwie, następnie doprawić pieprzem (solimy dopiero na koniec, po upieczeniu), papryką, czosnkiem, oregano. Dodać mąkę ryżową i wymieszać. 

Bataty ułożyć na blaszce z zachowaniem odstępów. Posypać listkami rozmarynu (opcjonalnie). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 - 23 minuty.

Po upieczeniu posypać posiekaną natką, a przed podaniem doprawić solą.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości