Materiał promocyjny

Zdrowa i szybka kuchnia dla najmłodszych. Na punkcie tych dań dzieci dosłownie oszaleją

Zdrowa i szybka kuchnia dla najmłodszych. Na punkcie tych dań dzieci dosłownie oszaleją
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zdrowy fast food dla najmłodszych
Zdrowy fast food dla najmłodszych
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Złociste i chrupiące nuggetsy, pieczone w piekarniku, a może wege burgery z buraka? W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Reszka udowodnił, że dania dla dzieci wcale nie muszą być nudne, a przygotowanie ich jest banalnie proste. Przekonajcie się sami.

Nuggetsy - przepis

Składniki:

  • 1 g soli,
    • 65 g jajka,
      • 20 g oleju,
        • 8 g mieszanki curry,
          • 1000 g fileta z kurczaka,
            • 10 g oleju rzepakowego,
              • 30 g przyprawy do kurczaka,
                • 160 g płatków kukurydzianych,
                  • 30 g mąki kukurydzianej,
                    • 1 g pieprzu cayenne.

                      Sposób przygotowania:

                      Do kielicha przełóż 1000 gramów pokrojonego kurczaka, dodaj jajko, 2 łyżki przyprawy do kurczaka i 1 łyżkę oleju. Mieszaj przez 1 minutę z prędkością 2 obrotów wstecznych. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Funkcja grill i termoobieg lub sam termoobieg.

                      Przyprawione mięso przełóż do miski i wstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników .Do kielicha włóż 160 gramów płatków kukurydzianych, 30 gramów mąki, 2 łyżeczki curry (opcjonalnie), ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, 2 łyżki oleju. Rozdrabniaj przez 10 sekund z prędkością 10 obrotów.

                      Gotową panierkę przesyp do płaskiego naczynia .Kawałki zamarynowanego kurczaka obtaczaj w chrupiącej panierce i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 10-12 minut w 210 stopniach, funkcja grill i termoobieg lub sam termoobieg.

                      Podaj bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dipami.

                      Wege burger z buraków

                      Przepis Jakuba Reszki
                      Wege burger z buraków
                      Przepis Jakuba Reszki
                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                      Składniki:

                      • 1 g czarnego pieprzu,
                        • 30 g octu balsamicznego,
                          • 200 g cebuli,
                            • 10 g czosnku,
                              • 220 g bułki tartej,
                                • 30 g soku z cytryny,
                                  • 100 g pora,
                                    • 120 g oleju rzepakowego,
                                      • 20 g kopru ogrodowego,
                                        • 20 g liści pietruszki,
                                          • 1000 g buraków gotowanych w wodzie.

                                            Sposób przygotowania:

                                            Otwórz kielich. Do kielicha dodaj 20 gramów (½ pęczka) liści natki pietruszki bez łodyg, 20 gramów (½ pęczka) kopru pokrojonego na 1 cm kawałki. Zamknij kielich pokrywą z korkiem.

                                            Siekaj 5 sekund z prędkością 20 obrotów.

                                            Otwórz kielich. Zawartość przełóż do miski. Miskę odstaw na bok. Otwórz kielich. Do kielicha dodaj 200 gramów cebuli obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki i 2 ząbki obranego czosnku. Zamknij kielich pokrywą z korkiem.

                                            Siekaj 10 sekund z prędkością 10 obrotów. Otwórz kielich. Zawartość zgarnij szpatułką na dno kielicha. Dodaj 80 gramów oleju. Zamknij kielich pokrywą bez korka. Smaż 5 minut w 110°C z prędkością 2 obrotów wstecznych.

                                            Otwórz kielich. Do kielicha dodaj 1000 gramów ugotowanych i ostudzonych buraków pokrojonych na mniejsze kawałki, 220 gramów bułki tartej, 2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i sok z ½ cytryny. Zamknij kielich pokrywą z korkiem. Rozdrabniaj 2 minuty z prędkością 12 obrotów. Otwórz kielich. Dodaj do kielicha posiekaną wcześniej natkę i koper. Zamknij kielich pokrywą z korkiem.

                                            Rozdrabniaj dalej przez 1 minutę z prędkością 15 obrotów .Otwórz kielich. Przełóż masę do miski za pomocą szpatułki i pozostaw na 10 minut, aby nabrała właściwej konsystencji. Rozgrzej patelnię z 5 łyżkami oleju. Uformuj mokrymi dłońmi kilkanaście okrągłych kotlecików i zapanieruj je w bułce tartej. Smaż kotlety po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Spłaszcz je za pomocą szpatułki nadając im kształt burgerów.

                                            Podawaj z ulubionymi dodatkami.

                                            Szybkie bułki bez wyrastania

                                            Składniki:

                                            • 500 g mąki pszennej,
                                              • 6 g soli,
                                                • 60 g jajka,
                                                  • 250 g wody,
                                                    • 30 g oleju,
                                                      • 5 g cukru,
                                                        • 35 g drożdży,
                                                          • 20 g nasion słonecznika,
                                                            • 20 g nasion dyni.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Do kielicha dodaj 500 gramów mąki, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru, 250 gramów lekko ciepłej wody, 3 łyżki oleju i 35 gramów świeżych drożdży. Wyrabiaj 5 minut z prędkością 6 obrotów wstecznych.

                                                              Przełóż ciasto na blat, uformuj z ciasta wałek, podziel go na 8-10 równych części. Z każdej porcji zrób kulkę, rozłóż zachowując odstępy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przy użyciu szpatułki zrób charakterystyczne wgłębienia. Uformowane bułeczki posmaruj rozmąconym 1 jajkiem i posyp ziarnami: 2 łyżkami słonecznika i 2 łyżkami dyni.

                                                              Wstaw do zimnego piekarnika, piekarnik ustaw na 200 stopni z funkcją góra i dół, piecz przez 30 minut (czas liczony od momentu włączenia piekarnika).

                                                              Zapach świeżo upieczonych bułek umili każdy poranek.

                                                              Ketchup na bazie passaty  

                                                              Jakub Reszka z ketchupem.
                                                              Ketchup
                                                              Jakub Reszka z ketchupem.
                                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                              Składniki:

                                                              • 4 g czarnego pieprzu,
                                                                • 120 g oleju,
                                                                  • 1 g ziela angielskiego,
                                                                    • 1 g liści laurowych,
                                                                      • 170 g octu balsamicznego,
                                                                        • 2 g oregano,
                                                                          • 1 g goździki,
                                                                            • 8 g słodkiej papryki w proszku,
                                                                              • 300 g cebuli,
                                                                                • 200 g cukru,
                                                                                  • 15 g czosnku,
                                                                                    • 300 g jabłek,
                                                                                      • 25 g soli,
                                                                                        • 120 g oliwy z oliwek,
                                                                                          • 2100 g passaty pomidorowej.

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            Cebule obierz, pokrój na ćwiartki i przełóż do kielicha. Siekaj przez 10 sekund z prędkością 10 obrotów.

                                                                                            Zgarnij szpatułką ze ścianek.

                                                                                            Dodaj olej lub oliwę i smaż przez 10 minut w temperaturze 140 stopni z prędkością 4 obrotów.

                                                                                            Dodaj słodką paprykę i smaż przez 2 minuty w temperaturze 140 stopni z prędkością 4 obrotów.

                                                                                            Dodaj połowę passaty pomidorowej, jabłka wraz ze skórką, pokrojone na ćwiartki, bez gniazd nasiennych. Dodaj wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem octu. Miel przez 1 minutę z prędkością 20 obrotów.

                                                                                            Gotuj bez korka, otwór w pokrywie zasłoń perforowanym dnem koszyka dzięki czemu zawartość kielicha zredukuje się, a wrząca masa pomidorowa nie wychlapie się poza kielich. Gotuj przez 45 minut w temperaturze 45 stopni z prędkością 5 obrotów.

                                                                                            Dodaj pozostałą połowę passaty pomidorowej oraz ocet i gotuj bez korka z koszykiem na pokrywie przez 30 minut w temperaturze 110 stopni z prędkością 5 obrotów.

                                                                                            Zgarnij szpatułką pomidory z pokrywki do wnętrza kielicha, załóż korek i całość zmiel przez 3 minuty z prędkością 20 obrotów.

                                                                                            Jeszcze wrzący ketchup przełóż do uprzednio wyparzonych słoików. Domowy ketchup to idealny dodatek do wielu dań.

                                                                                            Frytki z batatów 

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • 1/2 łyżki oliwy extra,
                                                                                              • po szczypcie pieprzu, papryki oraz czosnku granulowanego,
                                                                                                • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
                                                                                                  • 1 łyżeczka Mąka ryżowa ,
                                                                                                    • opcjonalnie - kawałek gałązki rozmarynu,
                                                                                                      • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
                                                                                                        • sól morska.

                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                          Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Przygotować dużą blachę (np. z wyposażenia piekarnika) i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

                                                                                                          Batata obrać i pokroić na cienkie słupki. Obtoczyć je w oliwie, następnie doprawić pieprzem (solimy dopiero na koniec, po upieczeniu), papryką, czosnkiem, oregano. Dodać mąkę ryżową i wymieszać. 

                                                                                                          Bataty ułożyć na blaszce z zachowaniem odstępów. Posypać listkami rozmarynu (opcjonalnie). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 - 23 minuty.

                                                                                                          Po upieczeniu posypać posiekaną natką, a przed podaniem doprawić solą.

                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                          Źródło: Jakub Reszka

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości