Pstrąg łososiowy, z którego Daria Ładocha korzysta w kuchni, pozyskiwany jest z hodowli w środkowym Pomorzu między Kołobrzegiem, Słupskiem i Wałczem. Filety przygotowywane są z ryb o masie od 2 do 3 kg, są trymowane, pozbawiane ości i tłuszczu. Pstrąg łososiowy daje soczyste i jędrne mięso, a przy tym jest zbilansowanym źródłem białka i tłuszczu. Idealnie nadaje się do dań ciepłych, pieczonych, smażonych, gotowanych, a także sushi czy sashimi.
Krewetka vannamei jest źródłem wartościowych składników, a w tym białka. Mięso jest delikatne w konsystencji, a dzięki temu jest dobrym dodatkiem do dań, jako uzupełnienie różnorodnej diety.
Kawior z jesiotra huso huso jest jedną z odmian o najwyższej jakości. Ma duże ziarna, a przy tym subtelny smak i elegancką barwę. W celu jego pozyskania, jesiotry pielęgnowane są przez około 20 lat, zanim kawior zostanie pozyskany.
Sprawdź więcej na Fier Seafood.
Pieczony pstrąg z pomidorkami cherry, rozmarynem i bufalą
Składniki:
- 4 filety z pstrąga,
- 500 g pomidorków cherry,
- oliwa z oliwek,
- sok i skórka z cytryny,
- 2 gałązki rozmarynu,
- mozzarella bufala,
- 2 ciabatty,
- sól,
- pieprz cytrynowy,
- liście świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Wstaw pomidorki koktajlowe z do naczynia żaroodpornego, dodaj sól, pieprz, gałązkę rozmarynu i skrop całość oliwą, piecz około 20 minut. Następnie dodaj rybę do naczynia oraz na środku ułóż bufalę. Wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. W tym czasie zrób grzanki z ciabatty. Pokrój je na plastry, skrop oliwą i grilluj na patelni grillowej. Rybę wyłóż z piekarnika. Dodaj sok z cytryny oraz trochę skórki. Podawaj z bazylią i grzankami.
Pstrąg smażony ze szpinakiem, kaparami z mascarpone
Składniki:
- łyżka masła klarowanego,
- 4 filety z pstrąga,
- 250 g mascarpone,
- 300 g liści szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki kaparów,
- kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki,
- świeże oregano,
- sól, pieprz,
- mała cebula cukrowa,
- sok z cytryny,
- garść dowolnych orzechów.
Sposób przygotowania:
Na maśle klarowanym podsmaż pstrąga. Gdy będzie gotowy, przełóż obok na półmisek. Następnie na tej samej patelni podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj liście szpinaku. gdy liście zmiękną, dodaj przyprawy i suszone pomidory oraz kapary. Teraz dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. Gdy sos nabierze aksamitnej konsystencji, dodaj rybę. Całość podgrzej. Na koniec dodaj sok z cytryny, świeże oregano oraz podprażone orzechy.
Grzanki z wędzonym łososiem, awokado i kawiorem
Składniki:
- 2 bagietki,
- 200 g wędzonego łososia ,
- dojrzałe i miękkie awokado,
- 3 jajka na twardo,
- opakowanie kawioru,
- garść rukoli,
- kilka rzodkiewek,
- 100 g serka śmietankowego do kanapek,
- kiełki słonecznika,
- łyżka majonezu,
- łyżka chrzanu,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
Ugrilluj bagietkę. Następnie posmaruj ją serkiem śmietankowym. Dodaj rukolę. Ułóż plastry łososia, plastry jajka, plastry awokado. Następnie wymieszaj majonez z chrzanem i sokiem z cytryny. Posmaruj nim jajko. Na wierzchu ułóż kawior. I na sam koniec dodaj kiełki słonecznika.
Makaron ryżowy z krewetkami
Składniki:
- 100 g makaronu ryżowego namoczonego w zimnej wodzie,
- marchewka pokrojona w słupki,
- imbir wielkości kciuka pokrojony w cienkie słupki,
- 2 szalotki drobno posiekane,
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry,
- łyżka oleju,
- żółta papryka pokrojona w słupki,
- szczypta papryki wędzonej,
- szczypta czerwonej papryki,
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 3 łyżki podprażonych orzechów nerkowca,
- papryczka chili drobno posiekana,
- 400 g krewetek rozmrożonych,
- sok z limonki.
Sposób przygotowania:
W woku rozgrzej olej. Dodaj szalotkę, chili, czosnek oraz imbir i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj krewetki i znów chwilę podsmażaj. Teraz dodaj marchew i paprykę. Dodaj paprykę w przyprawie i podsmażaj aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodaj makaron ryżowy i dwie łyżki wody, w której się moczył. Dodaj sos sojowy i całość duś aż makaron stanie się miękki. Na sam koniec dodaj, szczypiorek oraz posyp całość orzechami nerkowca. Skrop dodatkowo limonką.
Zobacz także:
- Pstrąg gotowany na parze. Jak szybko przyrządzić pstrąga na parze?
- Jak jeść krewetki w restauracji, w domu? Krewetki tygrysie, białe, argentyńskie
- Pstrąg w musztardzie z batatami, czyli zdrowa ryba w sam raz na obiad
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News