Materiał promocyjny

Jak przyrządzić pstrąga łososiowego i krewetki? Poznaj przepisy Darii Ładochy

Pstrąg łososiowy pieczony, smażony i wędzony - przepisy Darii Ładochy
Dania z owocami morza na każdą kieszeń
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania z pstrągiem łososiowym i innymi owocami morza. Zbilansowane, a przy tym bogate w składniki odżywcze potrawy będą wspaniałym urozmaiceniem i urozmaiceniem diety. Poznaj przepisy na pieczonego pstrąga z pomidorkami cherry, rozmarynem i bufalą, pstrąga smażonego ze szpinakiem i kaparami z mascarpone, grzanki z wędzonym łososiem, awokado i kawiorem oraz makaron ryżowy z krewetkami.

Pstrąg łososiowy, z którego Daria Ładocha korzysta w kuchni, pozyskiwany jest z hodowli w środkowym Pomorzu między Kołobrzegiem, Słupskiem i Wałczem. Filety przygotowywane są z ryb o masie od 2 do 3 kg, są trymowane, pozbawiane ości i tłuszczu. Pstrąg łososiowy daje soczyste i jędrne mięso, a przy tym jest zbilansowanym źródłem białka i tłuszczu. Idealnie nadaje się do dań ciepłych, pieczonych, smażonych, gotowanych, a także sushi czy sashimi.

Krewetka vannamei jest źródłem wartościowych składników, a w tym białka. Mięso jest delikatne w konsystencji, a dzięki temu jest dobrym dodatkiem do dań, jako uzupełnienie różnorodnej diety.

Kawior z jesiotra huso huso jest jedną z odmian o najwyższej jakości. Ma duże ziarna, a przy tym subtelny smak i elegancką barwę. W celu jego pozyskania, jesiotry pielęgnowane są przez około 20 lat, zanim kawior zostanie pozyskany.

Sprawdź więcej na Fier Seafood.

Pieczony pstrąg z pomidorkami cherry, rozmarynem i bufalą
Pieczony pstrąg z pomidorkami cherry, rozmarynem i bufalą
Pieczony pstrąg z pomidorkami cherry, rozmarynem i bufalą
Źródło: Michał Woźniak/East News

Pieczony pstrąg z pomidorkami cherry, rozmarynem i bufalą

Składniki:

  • 4 filety z pstrąga,
  • 500 g pomidorków cherry,
  • oliwa z oliwek,
  • sok i skórka z cytryny,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • mozzarella bufala,
  • 2 ciabatty,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • liście świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Wstaw pomidorki koktajlowe z do naczynia żaroodpornego, dodaj sól, pieprz, gałązkę rozmarynu i skrop całość oliwą, piecz około 20 minut. Następnie dodaj rybę do naczynia oraz na środku ułóż bufalę. Wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. W tym czasie zrób grzanki z ciabatty. Pokrój je na plastry, skrop oliwą i grilluj na patelni grillowej. Rybę wyłóż z piekarnika. Dodaj sok z cytryny oraz trochę skórki. Podawaj z bazylią i grzankami.

Pstrąg smażony ze szpinakiem, kaparami z mascarpone
Pstrąg smażony ze szpinakiem, kaparami z mascarpone
Pstrąg smażony ze szpinakiem, kaparami z mascarpone
Źródło: Michał Woźniak/East News

Pstrąg smażony ze szpinakiem, kaparami z mascarpone

Składniki:

  • łyżka masła klarowanego,
  • 4 filety z pstrąga,
  • 250 g mascarpone,
  • 300 g liści szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki kaparów,
  • kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki,
  • świeże oregano,
  • sól, pieprz,
  • mała cebula cukrowa,
  • sok z cytryny,
  • garść dowolnych orzechów.

Sposób przygotowania:

Na maśle klarowanym podsmaż pstrąga. Gdy będzie gotowy, przełóż obok na półmisek. Następnie na tej samej patelni podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj liście szpinaku. gdy liście zmiękną, dodaj przyprawy i suszone pomidory oraz kapary. Teraz dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. Gdy sos nabierze aksamitnej konsystencji, dodaj rybę. Całość podgrzej. Na koniec dodaj sok z cytryny, świeże oregano oraz podprażone orzechy.

Grzanki z wędzonym łososiem, awokado i kawiorem
Grzanki z wędzonym łososiem, awokado i kawiorem
Grzanki z wędzonym łososiem, awokado i kawiorem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Grzanki z wędzonym łososiem, awokado i kawiorem

Składniki:

  • 2 bagietki,
  • 200 g wędzonego łososia ,
  • dojrzałe i miękkie awokado,
  • 3 jajka na twardo,
  • opakowanie kawioru,
  • garść rukoli,
  • kilka rzodkiewek,
  • 100 g serka śmietankowego do kanapek,
  • kiełki słonecznika,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka chrzanu,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Ugrilluj bagietkę. Następnie posmaruj ją serkiem śmietankowym. Dodaj rukolę. Ułóż plastry łososia, plastry jajka, plastry awokado. Następnie wymieszaj majonez z chrzanem i sokiem z cytryny. Posmaruj nim jajko. Na wierzchu ułóż kawior. I na sam koniec dodaj kiełki słonecznika.

Makaron ryżowy z krewetkami
Makaron ryżowy z krewetkami
Makaron ryżowy z krewetkami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Makaron ryżowy z krewetkami

Składniki:

  • 100 g makaronu ryżowego namoczonego w zimnej wodzie,
  • marchewka pokrojona w słupki,
  • imbir wielkości kciuka pokrojony w cienkie słupki,
  • 2 szalotki drobno posiekane,
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry,
  • łyżka oleju,
  • żółta papryka pokrojona w słupki,
  • szczypta papryki wędzonej,
  • szczypta czerwonej papryki,
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 3 łyżki podprażonych orzechów nerkowca,
  • papryczka chili drobno posiekana,
  • 400 g krewetek rozmrożonych,
  • sok z limonki.

Sposób przygotowania:

W woku rozgrzej olej. Dodaj szalotkę, chili, czosnek oraz imbir i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj krewetki i znów chwilę podsmażaj. Teraz dodaj marchew i paprykę. Dodaj paprykę w przyprawie i podsmażaj aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodaj makaron ryżowy i dwie łyżki wody, w której się moczył. Dodaj sos sojowy i całość duś aż makaron stanie się miękki. Na sam koniec dodaj, szczypiorek oraz posyp całość orzechami nerkowca. Skrop dodatkowo limonką.

Owoce morza
Owoce morza
Owoce morza
Źródło: Michał Woźniak/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości