Materiał promocyjny

Jak przyrządzić pstrąga łososiowego i krewetki? Poznaj przepisy Darii Ładochy

Dania z owocami morza na każdą kieszeń
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania z pstrągiem łososiowym i innymi owocami morza. Zbilansowane, a przy tym bogate w składniki odżywcze potrawy będą wspaniałym urozmaiceniem i urozmaiceniem diety. Poznaj przepisy na pieczonego pstrąga z pomidorkami cherry, rozmarynem i bufalą, pstrąga smażonego ze szpinakiem i kaparami z mascarpone, grzanki z wędzonym łososiem, awokado i kawiorem oraz makaron ryżowy z krewetkami.

Pstrąg łososiowy, z którego Daria Ładocha korzysta w kuchni, pozyskiwany jest z hodowli w środkowym Pomorzu między Kołobrzegiem, Słupskiem i Wałczem. Filety przygotowywane są z ryb o masie od 2 do 3 kg, są trymowane, pozbawiane ości i tłuszczu. Pstrąg łososiowy daje soczyste i jędrne mięso, a przy tym jest zbilansowanym źródłem białka i tłuszczu. Idealnie nadaje się do dań ciepłych, pieczonych, smażonych, gotowanych, a także sushi czy sashimi.

Krewetka vannamei jest źródłem wartościowych składników, a w tym białka. Mięso jest delikatne w konsystencji, a dzięki temu jest dobrym dodatkiem do dań, jako uzupełnienie różnorodnej diety.

Kawior z jesiotra huso huso jest jedną z odmian o najwyższej jakości. Ma duże ziarna, a przy tym subtelny smak i elegancką barwę. W celu jego pozyskania, jesiotry pielęgnowane są przez około 20 lat, zanim kawior zostanie pozyskany.

Sprawdź więcej na Fier Seafood.

Pieczony pstrąg z pomidorkami cherry, rozmarynem i bufalą
Pieczony pstrąg z pomidorkami cherry, rozmarynem i bufalą
Pieczony pstrąg z pomidorkami cherry, rozmarynem i bufalą
Źródło: Michał Woźniak/East News

Pieczony pstrąg z pomidorkami cherry, rozmarynem i bufalą

Składniki:

  • 4 filety z pstrąga,
    • 500 g pomidorków cherry,
      • oliwa z oliwek,
        • sok i skórka z cytryny,
          • 2 gałązki rozmarynu,
            • mozzarella bufala,
              • 2 ciabatty,
                • sól,
                  • pieprz cytrynowy,
                    • liście świeżej bazylii.

                      Sposób przygotowania:

                      Piekarnik nastaw na 180 stopni. Wstaw pomidorki koktajlowe z do naczynia żaroodpornego, dodaj sól, pieprz, gałązkę rozmarynu i skrop całość oliwą, piecz około 20 minut. Następnie dodaj rybę do naczynia oraz na środku ułóż bufalę. Wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. W tym czasie zrób grzanki z ciabatty. Pokrój je na plastry, skrop oliwą i grilluj na patelni grillowej. Rybę wyłóż z piekarnika. Dodaj sok z cytryny oraz trochę skórki. Podawaj z bazylią i grzankami.

                      Pstrąg smażony ze szpinakiem, kaparami z mascarpone
                      Pstrąg smażony ze szpinakiem, kaparami z mascarpone
                      Pstrąg smażony ze szpinakiem, kaparami z mascarpone
                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                      Pstrąg smażony ze szpinakiem, kaparami z mascarpone

                      Składniki:

                      • łyżka masła klarowanego,
                        • 4 filety z pstrąga,
                          • 250 g mascarpone,
                            • 300 g liści szpinaku,
                              • 2 ząbki czosnku,
                                • 2 łyżki kaparów,
                                  • kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki,
                                    • świeże oregano,
                                      • sól, pieprz,
                                        • mała cebula cukrowa,
                                          • sok z cytryny,
                                            • garść dowolnych orzechów.

                                              Sposób przygotowania:

                                              Na maśle klarowanym podsmaż pstrąga. Gdy będzie gotowy, przełóż obok na półmisek. Następnie na tej samej patelni podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj liście szpinaku. gdy liście zmiękną, dodaj przyprawy i suszone pomidory oraz kapary. Teraz dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. Gdy sos nabierze aksamitnej konsystencji, dodaj rybę. Całość podgrzej. Na koniec dodaj sok z cytryny, świeże oregano oraz podprażone orzechy.

                                              Grzanki z wędzonym łososiem, awokado i kawiorem
                                              Grzanki z wędzonym łososiem, awokado i kawiorem
                                              Grzanki z wędzonym łososiem, awokado i kawiorem
                                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                                              Grzanki z wędzonym łososiem, awokado i kawiorem

                                              Składniki:

                                              • 2 bagietki,
                                                • 200 g wędzonego łososia ,
                                                  • dojrzałe i miękkie awokado,
                                                    • 3 jajka na twardo,
                                                      • opakowanie kawioru,
                                                        • garść rukoli,
                                                          • kilka rzodkiewek,
                                                            • 100 g serka śmietankowego do kanapek,
                                                              • kiełki słonecznika,
                                                                • łyżka majonezu,
                                                                  • łyżka chrzanu,
                                                                    • sok z cytryny.

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Ugrilluj bagietkę. Następnie posmaruj ją serkiem śmietankowym. Dodaj rukolę. Ułóż plastry łososia, plastry jajka, plastry awokado. Następnie wymieszaj majonez z chrzanem i sokiem z cytryny. Posmaruj nim jajko. Na wierzchu ułóż kawior. I na sam koniec dodaj kiełki słonecznika.

                                                                      Makaron ryżowy z krewetkami
                                                                      Makaron ryżowy z krewetkami
                                                                      Makaron ryżowy z krewetkami
                                                                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                      Makaron ryżowy z krewetkami

                                                                      Składniki:

                                                                      • 100 g makaronu ryżowego namoczonego w zimnej wodzie,
                                                                        • marchewka pokrojona w słupki,
                                                                          • imbir wielkości kciuka pokrojony w cienkie słupki,
                                                                            • 2 szalotki drobno posiekane,
                                                                              • 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry,
                                                                                • łyżka oleju,
                                                                                  • żółta papryka pokrojona w słupki,
                                                                                    • szczypta papryki wędzonej,
                                                                                      • szczypta czerwonej papryki,
                                                                                        • 3 łyżki jasnego sosu sojowego,
                                                                                          • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
                                                                                            • 3 łyżki podprażonych orzechów nerkowca,
                                                                                              • papryczka chili drobno posiekana,
                                                                                                • 400 g krewetek rozmrożonych,
                                                                                                  • sok z limonki.

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    W woku rozgrzej olej. Dodaj szalotkę, chili, czosnek oraz imbir i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj krewetki i znów chwilę podsmażaj. Teraz dodaj marchew i paprykę. Dodaj paprykę w przyprawie i podsmażaj aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodaj makaron ryżowy i dwie łyżki wody, w której się moczył. Dodaj sos sojowy i całość duś aż makaron stanie się miękki. Na sam koniec dodaj, szczypiorek oraz posyp całość orzechami nerkowca. Skrop dodatkowo limonką.

                                                                                                    Owoce morza
                                                                                                    Owoce morza
                                                                                                    Owoce morza
                                                                                                    Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                    Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana