Pstrąg na parze jest niskokaloryczny, co z pewnością ma znaczenie dla osób na diecie. Jednocześnie zawiera dużo pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka oraz kwasów omega-3. Przygotowanie pstrąga na parze jest proste, a można go podać z różnymi dodatkami.
Pstrąg gotowany na parze – szybki przepis
Jeśli brakuje nam czasu na gotowanie, a chcemy przyrządzić zdrowy i lekki obiad, pstrąg na parze będzie w sam raz. Jeżeli ryba jest już sprawiona, przygotowanie pstrąga na parze nie zajmie więcej niż pół godziny. Potrzebne składniki to: 1 pstrąg, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, kilka różyczek kalafiora i brokuła oraz przyprawy – bazylia, tymianek, sól i pieprz kolorowy.
Rybę myjemy i osuszamy. Siekamy czosnek i nacieramy nim rybę w środku i z wierzchu. Posypujemy przyprawami i układamy w parowarze. Gotujemy pstrąga na parze 20 minut. W tym czasie kroimy warzywa i na ostatnie 7 minut gotowania dorzucamy do ryby. Gotowego pstrąga na parze wykładamy z warzywami na talerze. Możemy polać sosem winegret lub jogurtowym i podawać z kaszą gryczaną. Ten przepis sprawdzi się zarówno przy pstrągu tęczowym, jak i łososiowym.
Pstrąg łososiowy na parze
Ta odmiana pstrąga wyróżnia się różowym mięsem. Pstrąg łososiowy na parze jest niskokaloryczny i ma intensywny smak. W tym wypadku nie będziemy przygotowywać ryby w całości, za to przyrządzimy smaczny filet z pstrąga na parze. Potrzebne składniki to: 0,5 kg filetu z pstrąga, 3 gałązki tymianku, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Rybę solimy, doprawiamy pieprzem, posypujemy tymiankiem, a na koniec skrapiamy oliwą. Możemy zostawić pstrąga na pół godziny, żeby przeszedł aromatem przypraw, albo delikatnie go natrzeć. Następnie przekładamy rybę do garnka do gotowania na parze lub do parowaru i gotujemy 15 minut. Pstrąg tęczowy na parze będzie się dobrze komponował na przykład z ryżem.
Pstrąg na parze z warzywami
Pstrąg na parze z warzywami to istna bomba witaminowa. Danie jest dietetyczne, smaczne i zdrowe. Potrzebne składniki to: 1 pstrąg tęczowy, pół brokuła, pół cukinii, łodyga selera naciowego, 1 marchewka, 2 ziemniaki, kiełki rzodkiewki, sok z cytryny i pieprz cytrynowy. Wypatroszoną rybę myjemy i suszymy. Ukośnie nacinamy skórę. Z każdej strony skrapiamy pstrąga sokiem z cytryny, a później oprószamy pieprzem cytrynowym. Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę i seler kroimy w paski, cukinię i ziemniaki w talarki, a brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Wykorzystujemy dwa pojemniki parowaru. W jednym będzie się gotował pstrąg tęczowy na parze , w drugim warzywa. Ustawiamy czas na 25 minut. Po przełożeniu na talerz posypujemy kiełkami. Danie można serwować z dodatkiem sosu koperkowego lub jogurtowego.
Filet z pstrąga z warzywami na parze
Chcąc przygotować rybę z warzywami, wcale nie trzeba się nastawiać na gotowanie jej w całości. Doskonały będzie również filet z pstrąga na parze . W tym przepisie potrzebne będą 2 filety z pstrąga tęczowego, limonka, mozzarella, cukinia, 2 marchewki, brokuł, cebula, 2 ząbki czosnku, imbir, bazylia cytrynowa, szafran, estragon, kmin rzymski, sól, pieprz i oliwa.
Umytą i osuszoną rybę marynujemy w soku z limonki z dodatkiem imbiru, szafranu, soli i pieprzu. Odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie możemy przygotować warzywa, które kroimy na dość grube plastry. Brokuł dzielimy na różyczki. Dodajemy do warzyw oliwę, kmin, estragon, sól i pieprz. W parowarze układamy najpierw warzywa i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dokładamy kolejne naczynie i układamy filety z pstrąga , kładziemy na nich pokrojoną mozzarellę, posypujemy szafranem i gotujemy na parze 15 minut. Po wyłożeniu na talerz polewamy niewielką ilością oliwy.
Pstrąg tęczowy na parze na świątecznym stole
Według tradycji na wigilijnym stole powinien się znaleźć karp, ale nie każdy go lubi. Z myślą o tych osobach można podać pstrąga tęczowego na parze . Poza tym będzie on też dobrą propozycją na obiad w pierwszy lub drugi dzień świąt. Podobnie jak w poprzednich przepisach pstrąg na parze będzie szybkim, efektownym i lekkim daniem.
Potrzebny będzie pstrąg tęczowy , którego ugotujemy na parze, 2 plasterki cytryny, ząbek czosnku, pół pęczka natki pietruszki, pieprz cytrynowy i sól. Wypatroszoną rybę myjemy, a czosnek siekamy. Do wnętrza pstrąga wkładamy umytą natkę pietruszki, następnie plasterki czosnku i na koniec plasterki cytryny. Chociaż cytryny zmieściłoby się więcej, do pstrąga tęczowego na parze nie poleca się wkładać większych ilości, bo ryba może się zrobić zbyt wilgotna i straci na smaku. Pstrąga gotujemy na parze 20 minut. Po nałożeniu na talerz doprawiamy solą i pieprzem, możemy też udekorować pietruszką i cytryną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN