Ryżanka, naleśniki i minikluseczki z sosem warzywnym, czyli śniadania i obiady zero waste

Źródło: Dzień Dobry TVN
Wczoraj na obiad, dziś na śniadanie
Wczoraj na obiad, dziś na śniadanie
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak przygotować pyszne i proste dania w duchu zero waste, czyli bez marnowania żywności. Sprawdź jej przepisy na ryżankę z owocami i migdałami, naleśniki, śniadanie na słono i pomysł na obiad - minikluseczki z sosem warzywnym i mielonym mięsem.

Śniadanie zero waste na słodko: ryżanka z owocami i migdałami - przepis

Śniadanie zero waste na słodko: ryżanka z owocami i migdałami - przepis
Śniadanie zero waste na słodko: ryżanka z owocami i migdałami - przepis
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • ryż z poprzedniego dnia,
    • szklanka mleka roślinnego,
      • szczypta cynamonu,
        • jeżyny z poprzedniego dnia,
          • maliny z poprzedniego dnia,
            • łyżka miodu,
              • płatki migdałowe.

                Sposób przygotowania:

                Ryż zmiksuj z gorącym mlekiem. Dodaj owoce, cynamon i zmiksowane z miodem maliny. Dodaj jeżyny i udekoruj płatkami migdałowymi.

                Śniadanie zero waste na słono - przepis

                Składniki:

                • 3 jajka na twardo pozostałe z żurku starte na tarce o małych oczkach,
                  • 2 łyżki majonezu,
                    • pieprz cytrynowy,
                      • sól,
                        • posiekany szczypiorek,
                          • posiekany koperek,
                            • garść pokruszonych orzechów włoskich w moździerzu,
                              • łyżka musztardy,
                                • awokado pokrojone w kosteczkę,
                                  • 4 kromki chleba na zakwasie.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Składniki pasty, oprócz chleba, wszystkie wymieszaj i podawaj na grzankach z chleba

                                    Obiad zero waste - minikluseczki z sosem warzywnym i mielonym mięsem - przepis

                                    Przepis Darii Ładochy
                                    Obiad zero waste - minikluseczki z sosem warzywnym i mielonym mięsem - przepis
                                    Przepis Darii Ładochy
                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                    Składniki:

                                    • puree ziemniaków z poprzedniego dnia,
                                      • mąka ziemniaczana,
                                        • 500 g mięsa mielonego wołowego,
                                          • zielona pietruszka,
                                            • warzywa: cebula, papryka, cukinia, suszone pomidory, oliwki,
                                              • passata pomidorowa,
                                                • sól, pieprz, papryka wędzona,
                                                  • olej do smażenia,
                                                    • ząbek czosnku.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Do ziemniaków dosyp mąkę ziemniaczaną (proporcja ¾ ziemniaków i ¼ mąki). Wymieszaj i z powstałej masy uformuj małe kuleczki. Gotuj w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekany czosnek i cebulę oraz mięso mielone. Następnie dodaj posiekane warzywa, dopraw przyprawami i na koniec dodaj passatę pomidorową oraz zieloną pietruszkę. Podawaj z kluseczkami. Możesz mięso i warzywa zrobić na osobnych patelniach, jeśli masz w rodzinie mięsożerców i osoby wege.

                                                      Naleśniki - przepis

                                                      Przepis na naleśniki
                                                      Naleśniki
                                                      Przepis na naleśniki
                                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                      Składniki na idealne ciasto:

                                                      • 250 g mąki,
                                                        • 250 ml mleka,
                                                          • 250 ml wody gazowanej,
                                                            • 40 ml oleju,
                                                              • 2 jajka,
                                                                • szczypta soli.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Wszystkie składniki wymieszaj mikserem lub blenderem i odstaw na 15 minut. Smaż naleśniki z obu stron na patelni naleśnikowej.

                                                                  Składniki na farsz:

                                                                  • hummus gotowy,
                                                                    • awokado,
                                                                      • ogórek małosolny,
                                                                        • suszone pomidory,
                                                                          • marchewka pokrojona na sposób julienne,
                                                                            • jogurt grecki,
                                                                              • pistacje łuskane,
                                                                                • rukola,
                                                                                  • ziarenka granatu,
                                                                                    • kiełki słonecznika.

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Placek naleśnikowy wysmaruj hummusem i dodaj resztę składników. Zwijaj w rulon.

                                                                                      Przepis Darii Ładochy
                                                                                      Naleśniki zero waste
                                                                                      Przepis Darii Ładochy
                                                                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                      Zobacz także:

                                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                                      Źródło: Daria Ładocha

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana