Śniadanie zero waste na słodko: ryżanka z owocami i migdałami - przepis
Składniki:
- ryż z poprzedniego dnia,
- szklanka mleka roślinnego,
- szczypta cynamonu,
- jeżyny z poprzedniego dnia,
- maliny z poprzedniego dnia,
- łyżka miodu,
- płatki migdałowe.
Sposób przygotowania:
Ryż zmiksuj z gorącym mlekiem. Dodaj owoce, cynamon i zmiksowane z miodem maliny. Dodaj jeżyny i udekoruj płatkami migdałowymi.
Śniadanie zero waste na słono - przepis
Składniki:
- 3 jajka na twardo pozostałe z żurku starte na tarce o małych oczkach,
- 2 łyżki majonezu,
- pieprz cytrynowy,
- sól,
- posiekany szczypiorek,
- posiekany koperek,
- garść pokruszonych orzechów włoskich w moździerzu,
- łyżka musztardy,
- awokado pokrojone w kosteczkę,
- 4 kromki chleba na zakwasie.
Sposób przygotowania:
Składniki pasty, oprócz chleba, wszystkie wymieszaj i podawaj na grzankach z chleba
Obiad zero waste - minikluseczki z sosem warzywnym i mielonym mięsem - przepis
Składniki:
- puree ziemniaków z poprzedniego dnia,
- mąka ziemniaczana,
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- zielona pietruszka,
- warzywa: cebula, papryka, cukinia, suszone pomidory, oliwki,
- passata pomidorowa,
- sól, pieprz, papryka wędzona,
- olej do smażenia,
- ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
Do ziemniaków dosyp mąkę ziemniaczaną (proporcja ¾ ziemniaków i ¼ mąki). Wymieszaj i z powstałej masy uformuj małe kuleczki. Gotuj w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekany czosnek i cebulę oraz mięso mielone. Następnie dodaj posiekane warzywa, dopraw przyprawami i na koniec dodaj passatę pomidorową oraz zieloną pietruszkę. Podawaj z kluseczkami. Możesz mięso i warzywa zrobić na osobnych patelniach, jeśli masz w rodzinie mięsożerców i osoby wege.
Naleśniki - przepis
Składniki na idealne ciasto:
- 250 g mąki,
- 250 ml mleka,
- 250 ml wody gazowanej,
- 40 ml oleju,
- 2 jajka,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj mikserem lub blenderem i odstaw na 15 minut. Smaż naleśniki z obu stron na patelni naleśnikowej.
Składniki na farsz:
- hummus gotowy,
- awokado,
- ogórek małosolny,
- suszone pomidory,
- marchewka pokrojona na sposób julienne,
- jogurt grecki,
- pistacje łuskane,
- rukola,
- ziarenka granatu,
- kiełki słonecznika.
Sposób przygotowania:
Placek naleśnikowy wysmaruj hummusem i dodaj resztę składników. Zwijaj w rulon.
Zobacz także:
- Filozofia "zero śmieci". Francuz uczy Polaków, jak robić zakupy bez zbędnych opakowań
- Zero waste, czyli jak gotować, by nie marnować jedzenia?
- Kuchnia zero waste Grzegorza Zawieruchy, a w niej tarta ze szparagami, dip szparagowy i kurczak ze szpinakiem i boczkiem
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News