Sakiewki z czerwonej kapusty z jabłkami i cynamonem - przepis
Składniki:
- ¼ czerwonej kapusty poszatkowanej,
- kilka małych ziemniaków - około 12 sztuk,
- czerwona cebula,
- szczypta cynamonu,
- 3 łyżki suszonej żurawiny,
- 2 jabłka,
- oliwa z oliwek,
- ocet balsamiczny,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Z folii aluminiowej zrób sakiewki. Do każdej sakiewki włóż po 3 ziemniaki, garść poszatkowanej kapusty, pokrojone jabłka, żurawinę, dodaj sól oraz pieprz, skrop oliwą oraz octem. Dodaj na wierz krążki cebuli i zawiń. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piecz około godzinę.
Krem z kapusty z grzankami - przepis
Składniki:
- mała główka kapusty,
- 2 ząbki czosnku,
- biała cebula,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 4 ziemniaki obrane ze skórki,
- sól, pieprz,
- 1,5 l wywaru z jarzyn,
- 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie,
- szczypta oregano,
- szczypta czosnku niedźwiedziego,
- garść zielonej pietruszki,
- 4 kromki chleba,
- dodatkowe 2 ząbki czosnku,
- 120 g sera gorgonzola,
- 200 ml śmietany,
- 60 g prażonych orzechów laskowych,
- skórka z cytryny,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj poszatkowaną kapustę oraz oregano i czosnek niedźwiedzi. Całość podsmażaj, aż kapusta zacznie pachnieć orzechami. Dodaj ziemniaki, ziele oraz liście laurowe. Zalej całość wywarem. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj 15 minut. Następnie dodaj orzechy (zostaw parę do dekoracji) i dokładnie zmiksuj zupę, dodaj ser oraz śmietanę i zagotuj. Jeśli potrzeba, zmiksuj ponownie na gładki krem. Dodaj sok z cytryny, poszatkowaną zieloną pietruszkę.
Przed podaniem zrób grzanki. Natrzyj je czosnkiem i grilluj na patelni grillowej lub wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pokrój je na mniejsze kawałki. Przed podaniem udekoruj zupę grzankami, orzechami, świeżo mielonym pieprzem, skórką z cytryny i zieloną pietruszką.
Pieczona kapusta z jajkiem sadzonym, marchewką julienne i sosem sezamowym - przepis
Składniki:
- kapusta pokrojona na plastry grubości 2 cm,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz cytrynowy,
- 4 jajka,
- marchewka pokrojona na sposób julienne,
- kiełki słonecznika,
- garść prażonych orzechów ziemnych,
- szczypiorek drobny.
Składniki na marynatę do kapusty:
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki musztardy.
Składniki na sos sezamowy:
- jogurt naturalny gęsty,
- garść zielonej pietruszki,
- garść liści świeżej mięty,
- sól, pieprz,
- sok z cytryny,
- łyżka pasty Tahini,
- łyżeczka sezamu,
- łyżka sosu sojowego.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastaw na 200 stopni. Marynatę do kapusty wymieszaj w miseczce. Wysmaruj kapustę marynatą, dodaj sól oraz pieprz, zapiekaj 40 minut w piekarniku, aż kapusta się zarumieni. W misce obok wymieszaj wszystkie składniki sosu. Kapustę podawaj z usmażonym jajkiem sadzonym, z marchewką julienne. Dodaj szczypiorek posiekany, potłuczone orzechy oraz kiełki słonecznika. Podawaj z sosem.
Placki z kapusty z salsą z mandarynek chili - przepis
Składniki:
- cebula,
- 2 jajka,
- 5 łyżek mąki,
- sól, pieprz ,
- łyżeczka zielonej pietruszki posiekanej,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 3 -4 łyżki gęstego jogurtu,
- czosnek w przyprawie,
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki.
Składniki na salsę z mandarynek:
- 10 mandarynek obranych ze skórki i z białych błonek,
- sok z limonki,
- papryczka chili drobno posiekana,
- sok z 1 pomarańczy,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- garść posiekanej kolendry,
- garść posiekanej zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania salsy:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Sposób przygotowania dania:
Kapustę drobno poszatkuj i gotuj 10 minut. Odcedź i odciśnij dokładnie. Pozostaw do ostudzenia. Na dowolnym tłuszczu podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj cebulę do chłodnej kapusty. Następnie dodaj jajka, koperek, zieloną pietruszkę, jogurt oraz mąkę, Dopraw wszystkimi przyprawami. Wymieszaj. Kotlety smaż na zloty kolor z obu stron na oleju. Podawaj z salsą z mandarynek.
Zobacz także:
- Królowa kapusta. Za co ją kochamy?
- Kapusta w kuchni. Przepisy Sebastiana Olmy na dania z kapusty białej, czerwonej, włoskiej i kiszonej
- Kapusta pak choi – sprawdzone przepisy z egzotycznym warzywem w roli głównej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News