Pak choi ma mnóstwo zalet: jest nie tylko smaczna i błyskawiczna w przygotowaniu, ale też bardzo zdrowa. Jest źródłem witaminy C i A, zawiera też beta-karoten, kwas foliowy, żelazo, potas i wapń. Jest bogata także w chlorofil i mnóstwo cennych antyoksydantów. Zawiera omega-3 i kwas alfa-linolenowy, które mają działanie przeciwzapalne.
Kapusta pak choi to także dobry sposób, by utrzymać niską wagę – porcja 100 g to tylko 13 kcal (oczywiście surowej kapusty). Dzięki swojej niskokaloryczności i wysokiej zawartości błonnika, jest doskonała dla osób, które dbają o dietę.
Kapusta pak choi – podstawowe wskazówki
Kapusta pak choi jest jadalna w całości – zarówno łodygi, jak i liscie. Łodygi są zwykle bardziej chrupkie. Warto też pamiętać, że smak pak choi zależy od wielkości główki – im jest ona większa, tym bardziej gorzka.
Owoce i warzywa
W Chinach najpopularniejsze są gotowana kapusta pak choi albo kapusta delikatnie podsmażana, czyli w tzw. kapusta przyrządzona w technice stir-frying . Warto pamiętać o tym, by gotowanie lub smażenie było naprawdę krótkie – wtedy kapusta nadal będzie chrupiąca. Najpierw smażymy łodygi, a dopiero na koniec liście.
Istotną wskazówką jest także sposób przechowywania. Pak choi należy przechowywać w lodówce, w foliowej perforowanej torbie. Wtedy wytrzyma nawet 3 tygodnie. Kapusty nie myjemy przed schowaniem do lodówki, dopiero tuż przed przyrządzeniem – dzięki temu będzie dłużej świeża.
Kapusta pak choi – jak przyrządzić?
Liście kapusty uwalniamy, odcinając je od głąba. Następnie należy je umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Tak przygotowana kapusta jest gotowa do dalszej obróbki.
Kapusta chińska pak choi to świetna surówka czy dodatek do głównego dania, ale także przystawka czy ciepła kolacja. Z powodzeniem zastąpi szpinak czy duszony jarmuż.
Kapusta pak choi może być podana na surowo, ale też smażona, duszona, gotowana, można także zrobić z niej pak choi zupę. Możemy przyrządzić pak choi z kurczakiem lub na sposób wegetariański. Możliwości i przepisów jest naprawdę sporo. Wszystko zależy wyłącznie od naszych preferencji i… wyobraźni.
Kapusta pak choi – sprawdzone przepisy
Kapusta pak choi świetnie nadaje się na prostą surówkę. W tym celu należy ją drobno posiekać, dodać starte jabłko i marchewkę oraz czerwoną cebulę. Jako dressing może posłużyć sos sojowy wymieszany z octem balsamicznym i odrobiną musztardy. Surówkę można też posypać orzeszkami nerkowca. I pak choi surówka gotowa – palce lizać!
Bardzo prostym daniem jest też smażona kapusta pak choi – wystarczy wrzucić na rozgrzaną oliwę łodygi, obsmażyć, skropić sosem sojowym, na koniec dodać liście kapusty i.. gotowe. Dla smaku można posypać danie sezamem.
Małe główki pak choi można ugotować na parze – wystarczy 6-8 minut. To jeden z ulubionych sposobów Chińczyków na przyrządzenie chińskiej kapusty.
Poniżej podajemy kilka bardziej wyszukanych, choć dość łatwych w przygotowaniu, przepisów na kapustę pak choi.
Pak Choi w pomidorach - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kapustę pak choi,
- 2 szklanki passaty pomidorowej,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżeczki mieszanki ziołowej (np. lubczyk, tymianek, oregano i bazylię),
- 1 pęczek natki pietruszki,
- oliwę.
Przygotowanie:
- Oliwę wymieszaną z niewielką ilością wody rozgrzać na patelni.
- Pokroić kapustę, podsmażyć, mieszając od czasu do czasu.
- Czosnek obrać i wycisnąć lub drobno posiekać.
- Do kapusty dodać czosnek, passatę i zioła. Poddusić na wolnym ogniu.
- Zdjąć z ognia i dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Pak Choi z kurczakiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g filet z kurczaka,
- 2 główki kapusty pak choi,
- cebula czerwona,
- czosnek,
- papryczka chili,
- przyprawy: pieprz, sól, curry, sezam, a także sos sojowy i oliwę z oliwek.
Sposób przygotowania
- Mięso pokroić w paski.
- Przygotować marynatę do kurczaka: wymieszać w misce oliwę z sosem sojowym, curry, solą i pieprzem. Mięso zostawić w marynacie na ok. godzinę.
- Kapustę pokroić: twardą część na kawałki, a liście w paski.
- Cebulę pokroić w piórka, czosnek i papryczkę chilli posiekać bardzo drobno.
- Mięso podsmażyć na patelni, dorzucić cebulę, czosnek i chilli.
- Po kilku minutach dodać pokrojoną łodygę pak choi, dusić do miękkości. Pod koniec smażenia dodać kilka kropli sosu sojowego i liście pak choi. Chwilę smażyć i gotowe!
Zobacz także:
- Czym jest chińska kapusta pak choi? Jak przyrządzić kapustę pak choi na ciepło i na zimno?
- Sałata pak choi pyszną i zdrową podstawą sałatek na surowo i nie tylko
- Szparagi, bób i pak choi, czyli aromatyczne smaki lata na talerzu. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy
Zobacz wideo: Młoda kapusta z mulami
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Fot. CaroleGomez / Getty Images