Materiał promocyjny

Szparagi, bób i pak choi, czyli aromatyczne smaki lata na talerzu. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha
Grzegorz Zawierucha w Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Latem mamy do dyspozycji wiele warzyw, które nie tylko smakują, ale też dodają aromatu do przygotowywanych przez nas potraw. Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN pojawią się m.in. szparagi, pomidory, bób, kapusta pak choi i rzepa. Oto przepisy zwycięzcy 8. edycji programu "MasterChef", Grzegorza Zawieruchy.

Zupa krem z żółtych pomidorów

Składniki na zupę krem z żółtych pomidorów:

  • 2 kg żółtych pomidorów
    • 1 cebula
      • 2 ząbki czosnku
        • 1 łyżeczka przyprawy Knorr pomidory z czosnkiem + 1 dodatkowo jako garnish
          • 2 laski selera naciowego
            • 1 łyżeczka oregano
              • 1 łyżeczka bazylii suszonej
                • sól i świeżo mielony pieprz
                  • 1 łyżka przecieru pomidorowego lub dobrej jakości ketchupu
                    • świeża bagietka
                      • oliwa z oliwek
                        • 4 łyżki śmietany 12%

                          Jak przygotować zupę krem z żółtych pomidorów?

                          1. Pomidory parzymy we wrzątku ok. 1 minutę, a następnie przekładamy do zimnej wody i obieramy z skórki. Cebulę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka z dobrze rozgrzaną oliwą z oliwek. Lekko szklimy, dodajemy seler naciowy pokrojony w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz 1 łyżeczkę przyprawy Knorr.
                            1. Wszystko smażymy ok. 2 minuty i dodajemy pokrojone pomidory oraz cały sok jaki powstał podczas krojenia. Zwiększamy ogień i mieszając, smażymy ok. 4 minuty. Dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy w razie konieczności dodajemy szklankę wody i całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie całość blendujemy.
                              1. Zupę krem przelewamy do miseczek, dodajemy po 1 łyżce kwaśnej śmietany i tuż przed serwowaniem posypujemy przyprawą Knorr. Serwujemy z szarpanymi grzankami zrobionymi z bagietki.
                                1. Bagietkę należy porwać na drobne kawałki, skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawą Knorr. Następnie wkładamy do piekarnika z funkcją grilla (200 stopni C) na 5 minut.

                                  Zapiekanka ziemniaczana z bobem i rzepą

                                  Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z bobem i rzepą:

                                  • 750 g ziemniaków
                                    • 1 rzepa
                                      • 300 g świeżego bobu
                                        • 250 ml śmietanki kremówki
                                          • 100 ml mleka 3,2%
                                            • 2 małe ząbki czosnku, rozgniecione
                                              • gałka muszkatołowa
                                                • masło do natłuszczenia
                                                  • 50 g gruyère startego
                                                    • świeży tymianek
                                                      • 1 łyżeczka przyprawy pomidory z czosnkiem Knorr
                                                        • kiełki brokułu

                                                          Jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z bobem i rzepą?

                                                          1. Ziemniaki i rzepę obieramy i kroimy w cienkie plasterki za pomocą mandoliny.
                                                            1. Śmietanę i mleko gotujemy razem z rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem, startą gałką muszkatołową i przyprawą pomidory z czosnkiem Knorr.
                                                              1. Doprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy ziemniaki oraz rzepę, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż zmiękną, ale się nie ugotują.
                                                                1. W osobnym garnku gotujemy bób, tak, żeby był lekko aldente. Następnie odcedzamy i obieramy ze skórek.
                                                                  1. W międzyczasie smarujemy brytfannę masłem i rozgrzewamy piekarnik do 160 °C.
                                                                    1. Przekładamy ziemniaki, rzepę oraz bób do naczynia i zalewamy mlekiem z gotowania. Przykrywamy folią i pieczemy przez 30 minut. Zdejmujemy folię, posypujemy serem na wierzchu i pieczemy jeszcze przez kolejne 10-15 minut, aż ser ładnie się zarumieni.
                                                                      1. Przed podaniem posypujemy mieszanką Knorr, obficie dekorujemy kiełkami i serwujemy na ciepło.

                                                                        Sandacz ze szparagami w sosie warzywno – śmietanowym

                                                                        Składniki na sandacza ze szparagami w sosie warzywno – śmietanowym:

                                                                        • 2 filety z sandacza ok. 500 g
                                                                          • 8 szparagów
                                                                            • 50 g masła
                                                                              • 2 łyżeczki curry
                                                                                • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej z rozmarynem Knorr
                                                                                  • 150 ml białego wina
                                                                                    • 1 cebula szalotka
                                                                                      • 1 laska selera naciowego
                                                                                        • 1 marchewka
                                                                                          • 250 ml śmietany 36%
                                                                                            • garść świeżej kolendry
                                                                                              • kiełki pora

                                                                                                Jak przygotować sandacza ze szparagami w sosie warzywno – śmietanowym?

                                                                                                1. Sandacza dzielimy na ładne porcje, posypujemy solą oraz przyprawą Knorr. Odkładany na 30 minut do zamarynowania.
                                                                                                  1. W międzyczasie do garnka z grubym dnem wrzucamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, seler oraz marchewkę pokrojoną julienne ( cienkie paseczki), ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę oraz curry i przyprawę Knorr.
                                                                                                    1. Zmniejszamy ogień, całość dobrze mieszamy i szklimy ok. 3 min. Dolewamy białe wino i redukujemy. Po 2 minutach dodajemy zblanszowane szparagi i obsmażamy kolejną minutę. Kiedy płyn się zredukuje, dolewamy śmietanę i redukujemy do pozyskania sosu o odpowiedniej konsystencji.
                                                                                                      1. Na koniec sandacza gotujemy na parze (ok. 10 minut) i kiedy będzie gotowy posypujemy go mieszanką przypraw Knorr.
                                                                                                        1. Na talerz wlewamy sos, na wierzchy układamy kawałek dorsza, posypujemy kolendrą oraz świeżymi kiełkami pora.

                                                                                                          Świeża sałatka z pak choi

                                                                                                          Składniki na sałatkę z pak choi:

                                                                                                          • 1 świeży ogórek
                                                                                                            • 1 duży pomidor
                                                                                                              • 5 rzodkiewek
                                                                                                                • 200 ml jogurtu greckiego
                                                                                                                  • garść mięty
                                                                                                                    • 1 limonka (skórka i sok)
                                                                                                                      • 1 łyżeczka przyprawy Knorr pomidory z czosnkiem
                                                                                                                        • ½ łyżeczki moringi
                                                                                                                          • sól i pieprz do smaku
                                                                                                                            • oliwa z oliwek

                                                                                                                              Jak przygotować sałatkę z pak choi?

                                                                                                                              1. Kapustę dobrze płuczemy i kroimy na 3 kawałki. Ogórek oraz pomidor kroimy w kostkę 2x2 cm, rzodkiewki ścieramy na dużych oczkach. Przekładamy do 1 miski, polewamy oliwą z oliwek i całość dobrze mieszamy.
                                                                                                                                1. Do niedużej miseczki przekładamy jogurt, ścieramy skórkę z ½ limonki oraz sok z całej limonki, dodajemy posiekaną drobno miętę, przyprawę Knorr oraz moringę. Całość dokładnie mieszamy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
                                                                                                                                  1. Dresingiem polewamy sałatę i całość oprószamy przyprawą Knorr.

                                                                                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                                    Truskawki w wersji wytrawnej. Poznaj ciekawe pomysły Jaśka Kuronia

                                                                                                                                    Polacy kochają fasolkę szparagową. Mało kto wie, jak wybrać świeżą i co dodać do gotowania

                                                                                                                                    Pyszne jagodzianki w dwóch odsłonach. Przepis na słodkie bułeczki w wersji klasycznej oraz fit

                                                                                                                                    Autor: Kamila Glińska

                                                                                                                                    Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości