Materiał promocyjny

Szparagi, bób i pak choi, czyli aromatyczne smaki lata na talerzu. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha
Grzegorz Zawierucha w Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Latem mamy do dyspozycji wiele warzyw, które nie tylko smakują, ale też dodają aromatu do przygotowywanych przez nas potraw. Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN pojawią się m.in. szparagi, pomidory, bób, kapusta pak choi i rzepa. Oto przepisy zwycięzcy 8. edycji programu "MasterChef", Grzegorza Zawieruchy.

Zupa krem z żółtych pomidorów

Składniki na zupę krem z żółtych pomidorów:

  • 2 kg żółtych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy Knorr pomidory z czosnkiem + 1 dodatkowo jako garnish
  • 2 laski selera naciowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego lub dobrej jakości ketchupu
  • świeża bagietka
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki śmietany 12%

Jak przygotować zupę krem z żółtych pomidorów?

  1. Pomidory parzymy we wrzątku ok. 1 minutę, a następnie przekładamy do zimnej wody i obieramy z skórki. Cebulę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka z dobrze rozgrzaną oliwą z oliwek. Lekko szklimy, dodajemy seler naciowy pokrojony w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz 1 łyżeczkę przyprawy Knorr.
  2. Wszystko smażymy ok. 2 minuty i dodajemy pokrojone pomidory oraz cały sok jaki powstał podczas krojenia. Zwiększamy ogień i mieszając, smażymy ok. 4 minuty. Dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy w razie konieczności dodajemy szklankę wody i całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie całość blendujemy.
  3. Zupę krem przelewamy do miseczek, dodajemy po 1 łyżce kwaśnej śmietany i tuż przed serwowaniem posypujemy przyprawą Knorr. Serwujemy z szarpanymi grzankami zrobionymi z bagietki.
  4. Bagietkę należy porwać na drobne kawałki, skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawą Knorr. Następnie wkładamy do piekarnika z funkcją grilla (200 stopni C) na 5 minut.

Zapiekanka ziemniaczana z bobem i rzepą

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z bobem i rzepą:

  • 750 g ziemniaków
  • 1 rzepa
  • 300 g świeżego bobu
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 2 małe ząbki czosnku, rozgniecione
  • gałka muszkatołowa
  • masło do natłuszczenia
  • 50 g gruyère startego
  • świeży tymianek
  • 1 łyżeczka przyprawy pomidory z czosnkiem Knorr
  • kiełki brokułu

Jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z bobem i rzepą?

  1. Ziemniaki i rzepę obieramy i kroimy w cienkie plasterki za pomocą mandoliny.
  2. Śmietanę i mleko gotujemy razem z rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem, startą gałką muszkatołową i przyprawą pomidory z czosnkiem Knorr.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy ziemniaki oraz rzepę, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż zmiękną, ale się nie ugotują.
  4. W osobnym garnku gotujemy bób, tak, żeby był lekko aldente. Następnie odcedzamy i obieramy ze skórek.
  5. W międzyczasie smarujemy brytfannę masłem i rozgrzewamy piekarnik do 160 °C.
  6. Przekładamy ziemniaki, rzepę oraz bób do naczynia i zalewamy mlekiem z gotowania. Przykrywamy folią i pieczemy przez 30 minut. Zdejmujemy folię, posypujemy serem na wierzchu i pieczemy jeszcze przez kolejne 10-15 minut, aż ser ładnie się zarumieni.
  7. Przed podaniem posypujemy mieszanką Knorr, obficie dekorujemy kiełkami i serwujemy na ciepło.

Sandacz ze szparagami w sosie warzywno – śmietanowym

Składniki na sandacza ze szparagami w sosie warzywno – śmietanowym:

  • 2 filety z sandacza ok. 500 g
  • 8 szparagów
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej z rozmarynem Knorr
  • 150 ml białego wina
  • 1 cebula szalotka
  • 1 laska selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 250 ml śmietany 36%
  • garść świeżej kolendry
  • kiełki pora

Jak przygotować sandacza ze szparagami w sosie warzywno – śmietanowym?

  1. Sandacza dzielimy na ładne porcje, posypujemy solą oraz przyprawą Knorr. Odkładany na 30 minut do zamarynowania.
  2. W międzyczasie do garnka z grubym dnem wrzucamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, seler oraz marchewkę pokrojoną julienne ( cienkie paseczki), ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę oraz curry i przyprawę Knorr.
  3. Zmniejszamy ogień, całość dobrze mieszamy i szklimy ok. 3 min. Dolewamy białe wino i redukujemy. Po 2 minutach dodajemy zblanszowane szparagi i obsmażamy kolejną minutę. Kiedy płyn się zredukuje, dolewamy śmietanę i redukujemy do pozyskania sosu o odpowiedniej konsystencji.
  4. Na koniec sandacza gotujemy na parze (ok. 10 minut) i kiedy będzie gotowy posypujemy go mieszanką przypraw Knorr.
  5. Na talerz wlewamy sos, na wierzchy układamy kawałek dorsza, posypujemy kolendrą oraz świeżymi kiełkami pora.

Świeża sałatka z pak choi

Składniki na sałatkę z pak choi:

  • 1 świeży ogórek
  • 1 duży pomidor
  • 5 rzodkiewek
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • garść mięty
  • 1 limonka (skórka i sok)
  • 1 łyżeczka przyprawy Knorr pomidory z czosnkiem
  • ½ łyżeczki moringi
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Jak przygotować sałatkę z pak choi?

  1. Kapustę dobrze płuczemy i kroimy na 3 kawałki. Ogórek oraz pomidor kroimy w kostkę 2x2 cm, rzodkiewki ścieramy na dużych oczkach. Przekładamy do 1 miski, polewamy oliwą z oliwek i całość dobrze mieszamy.
  2. Do niedużej miseczki przekładamy jogurt, ścieramy skórkę z ½ limonki oraz sok z całej limonki, dodajemy posiekaną drobno miętę, przyprawę Knorr oraz moringę. Całość dokładnie mieszamy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  3. Dresingiem polewamy sałatę i całość oprószamy przyprawą Knorr.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Truskawki w wersji wytrawnej. Poznaj ciekawe pomysły Jaśka Kuronia

Polacy kochają fasolkę szparagową. Mało kto wie, jak wybrać świeżą i co dodać do gotowania

Pyszne jagodzianki w dwóch odsłonach. Przepis na słodkie bułeczki w wersji klasycznej oraz fit

Autor: Kamila Glińska

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości