Królowa kapusta. Za co ją kochamy?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kapuściane świętowanie
Kapuściane świętowanie
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Kapusta od wieków nazywa jest "królową warzyw", a jej drogocenny wpływ na nasze zdrowie doceniany jest od pokoleń. O tym, jakie prozdrowotne właściwości ma kapusta, porozmawialiśmy z lokalną zielarką i rolniczką Agnieszką Wróbel, rolniczką Anna Chmielewicz, Pawłem Marwitzem, dyrektorem Gminnego Ośrodka Kultury w Unisławiu oraz dietetyczką kliniczną Wandą Baltazą.

Kapuściane świętowanie

Już jutro (16.09.2023) w Brukach Unisławskich rozpocznie się XI edycja "Święta Kapusty". - Jest to wielka impreza, która nawiązuje do tego, z czego nasza okolica słynie, czyli: rośliny, warzywa kapustne, brokuł, kalafior i oczywiście kapusta, która na tym święcie króluje pod wieloma względami - wytłumaczył Paweł Marwitz, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Unisławiu i organizator "Święta Kapusty".

Nasi goście zaprezentowali nam tradycyjne szatkowania kapusty, natomiast dietetyczka kliniczna w tym czasie opowiedziała o drogocennych właściwościach "królowej warzyw". - Kapusta przede wszystkim jest nasza polska i przez to jest dla nas dużo zdrowsza, niż to co jest zza oceanu. Natomiast jeżeli chodzi o właściwości prozdrowotne, to kapusta jest bardzo niskokaloryczna, więc spokojnie możemy sobie zwiększać objętość naszych posiłków tą kapustą - powiedziała Wanda Baltaza.

- Dodatkowo jest bogata w antyoksydanty w tym w witaminę C, które zwalczają zagrożenia z zewnątrz i stymulują nasz układ odpornościowy, więc faktycznie bardzo dobrze będzie działać - dodała.

Nasza dietetyczka podkreśliła, że kapusta jako dodatek do dań spokojnie może znaleźć się w codziennej diecie. - Pamiętajmy tylko, żeby wybierać kapustę kiszoną, a nie kwaszoną - zauważyła nasza ekspertka.

Skromna, zdrowa i smaczna - kapusta 

Nasza reporterka Katarzyna Olubińska na własnej skórze sprawdziła, jak wygląda ubijanie kapusty stopami. - Pierwszy raz to robię i muszę przyznać, że już czuję, że moje stopy są bardziej nawilżone - zdradziła.

- Ubijanie kapusty to peeling enzymatyczny i nawilżanie w jednym - powiedziała lokalna zielarka i rolniczka Agnieszka Wróbel z Koła Gospodyń Wiejskich w Gołotach.

Paweł Marwitz wyjaśnił nam, co następnie z taką ubitą kapustą powinniśmy zrobić. - Słodziutką kapustę przekładamy do naczynia i zaczynamy ją ugniatać, w domu możemy tłuczkiem albo nawet piąstką (...). Kapusta kisi się około 8 do 10 dni w temperaturze pokojowej.

Kapusta oprócz prozdrowotnych właściwości jest także niezwykle doceniania w wierzeniach ludowych. - Od lat przykłada się kapustę na obolałe piersi, kiedy mamy zastój pokarmu. Na bóle reumatyczne i bóle stawów również przykładamy liście kapusty, ale tym razem zimne. Ona ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze, więc idealnie sprawdzi się na schorzenia, rany i owrzodzenia - wyjaśniła Agnieszka Wróbel.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Anna Gondecka

Reporter: Katarzyna Olubińska

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana