Kapuściane świętowanie
Już jutro (16.09.2023) w Brukach Unisławskich rozpocznie się XI edycja "Święta Kapusty". - Jest to wielka impreza, która nawiązuje do tego, z czego nasza okolica słynie, czyli: rośliny, warzywa kapustne, brokuł, kalafior i oczywiście kapusta, która na tym święcie króluje pod wieloma względami - wytłumaczył Paweł Marwitz, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Unisławiu i organizator "Święta Kapusty".
Nasi goście zaprezentowali nam tradycyjne szatkowania kapusty, natomiast dietetyczka kliniczna w tym czasie opowiedziała o drogocennych właściwościach "królowej warzyw". - Kapusta przede wszystkim jest nasza polska i przez to jest dla nas dużo zdrowsza, niż to co jest zza oceanu. Natomiast jeżeli chodzi o właściwości prozdrowotne, to kapusta jest bardzo niskokaloryczna, więc spokojnie możemy sobie zwiększać objętość naszych posiłków tą kapustą - powiedziała Wanda Baltaza.
- Dodatkowo jest bogata w antyoksydanty w tym w witaminę C, które zwalczają zagrożenia z zewnątrz i stymulują nasz układ odpornościowy, więc faktycznie bardzo dobrze będzie działać - dodała.
Nasza dietetyczka podkreśliła, że kapusta jako dodatek do dań spokojnie może znaleźć się w codziennej diecie. - Pamiętajmy tylko, żeby wybierać kapustę kiszoną, a nie kwaszoną - zauważyła nasza ekspertka.
Skromna, zdrowa i smaczna - kapusta
Nasza reporterka Katarzyna Olubińska na własnej skórze sprawdziła, jak wygląda ubijanie kapusty stopami. - Pierwszy raz to robię i muszę przyznać, że już czuję, że moje stopy są bardziej nawilżone - zdradziła.
- Ubijanie kapusty to peeling enzymatyczny i nawilżanie w jednym - powiedziała lokalna zielarka i rolniczka Agnieszka Wróbel z Koła Gospodyń Wiejskich w Gołotach.
Paweł Marwitz wyjaśnił nam, co następnie z taką ubitą kapustą powinniśmy zrobić. - Słodziutką kapustę przekładamy do naczynia i zaczynamy ją ugniatać, w domu możemy tłuczkiem albo nawet piąstką (...). Kapusta kisi się około 8 do 10 dni w temperaturze pokojowej.
Kapusta oprócz prozdrowotnych właściwości jest także niezwykle doceniania w wierzeniach ludowych. - Od lat przykłada się kapustę na obolałe piersi, kiedy mamy zastój pokarmu. Na bóle reumatyczne i bóle stawów również przykładamy liście kapusty, ale tym razem zimne. Ona ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze, więc idealnie sprawdzi się na schorzenia, rany i owrzodzenia - wyjaśniła Agnieszka Wróbel.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Młoda kapusta w roli głównej. Przepisy na ciapkapustę, minestrone i zapiekankę chłopską
- Młoda kapusta z koperkiem według przepisu Szymona Czerwińskiego
- Kapusta w roli głównej. Poznaj zaskakujące przepisy Szymona Czerwińskiego
Autor: Anna Gondecka
Reporter: Katarzyna Olubińska
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN