Domowa masa makowa na święta. Sprawdzi się również w innych daniach wegańskich i wegetariańskich

Masa makowa
Domowa masa makowa na święta. Sprawdzi się również w daniach wegańskich i wegetariańskich
Źródło: monticelllo/Getty Images
Przed nami święta, a wraz z nimi potrawy z makiem. Dawniej, kiedy nie było możliwości kupna gotowej masy makowej, nasze babcie same ucierały mak w makutrach. Jak przygotować domową masę? Sprawdź nasz przepis w wersji tradycyjnej i wegańskiej. 

Domowa masa makowa - do czego można jej użyć?

Dawniej do ucierania maku używano makutry - specjalnej ciężkiej, glinianej misy o żłobionej, rowkowanej powierzchni wewnętrznej. Do niej używano zazwyczaj drewnianej pałki ucierającej. Do ucierania maku stosowano specjalnego wałka nazywanego "wiercimakiem".

Porady dietetyków

DD_20211025_Makaron_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Taką masę makową z poniższego przepisu można śmiało wykorzystać do świątecznego makowca, kutii, piernika z makiem, łamańców czy wigilijnych pierogów i klusek. Sprawdź, jak przygotować pyszną domową masę makową.

Domowa masa makowa - przepis krok po kroku

Składniki:

  • suchy mak - 500 g,
  • masło - 100 g lub olej kokosowy -125 g,
  • miód lub syrop klonowy - 100 g,
  • rodzynki - 80 g,
  • orzechy włoskie - 80 g,
  • skórka pomarańczowa - 80 g,
  • likier migdałowy lub aromat - 10 ml,
  • aromat pomarańczowy- 10 ml,
  • sok z cytryny - 50 ml.

W opcji wegańskiej zamiast masła i miodu używamy oleju kokosowego i syropu klonowego lub z agawy.

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wodą tak, aby był przykryty na wysokość 1 cm. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 2-25 minut.
  2. Rodzynki i orzechy zalać wrzątkiem i zostawić na maksymalnie 5 minut do namoknięcia.
  3. Po tym czasie rodzynki i orzechy posiekać.
  4. Ugotowany mak zmielić - minimum dwukrotnie. Im więcej razy mielimy tym bardziej jednolita masa będzie. Dodatkowo można całość zblendować.
  5. Do maku dodać słodzik, aromaty, orzechy, skórkę pomarańczową i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.

Tak przygotowaną masę makową można mrozić lub przetrzymywać w lodówce do 2 tygodni.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości