Domowa masa makowa - do czego można jej użyć?
Dawniej do ucierania maku używano makutry - specjalnej ciężkiej, glinianej misy o żłobionej, rowkowanej powierzchni wewnętrznej. Do niej używano zazwyczaj drewnianej pałki ucierającej. Do ucierania maku stosowano specjalnego wałka nazywanego "wiercimakiem".
Porady dietetyków
Taką masę makową z poniższego przepisu można śmiało wykorzystać do świątecznego makowca, kutii, piernika z makiem, łamańców czy wigilijnych pierogów i klusek. Sprawdź, jak przygotować pyszną domową masę makową.
Domowa masa makowa - przepis krok po kroku
Składniki:
- suchy mak - 500 g,
- masło - 100 g lub olej kokosowy -125 g,
- miód lub syrop klonowy - 100 g,
- rodzynki - 80 g,
- orzechy włoskie - 80 g,
- skórka pomarańczowa - 80 g,
- likier migdałowy lub aromat - 10 ml,
- aromat pomarańczowy- 10 ml,
- sok z cytryny - 50 ml.
W opcji wegańskiej zamiast masła i miodu używamy oleju kokosowego i syropu klonowego lub z agawy.
Sposób przygotowania:
- Mak zalać wodą tak, aby był przykryty na wysokość 1 cm. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 2-25 minut.
- Rodzynki i orzechy zalać wrzątkiem i zostawić na maksymalnie 5 minut do namoknięcia.
- Po tym czasie rodzynki i orzechy posiekać.
- Ugotowany mak zmielić - minimum dwukrotnie. Im więcej razy mielimy tym bardziej jednolita masa będzie. Dodatkowo można całość zblendować.
- Do maku dodać słodzik, aromaty, orzechy, skórkę pomarańczową i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę makową można mrozić lub przetrzymywać w lodówce do 2 tygodni.
Zobacz także:
- Makowiec na święta według przepisu Piotra Kucharskiego. Sprawdź, jak zrobić ucierane ciasto, japoński makowiec i Kranz, czyli okrągłe ciasto makowe
- Makiełki na wigilię - przepis na tradycyjne, świąteczne danie!
- Kutia, świąteczny makowiec, śląska makówka. Niezawodne przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jadłonomia
Źródło zdjęcia głównego: monticelllo/Getty Images