"Wielkie gotowanie" - uczta dla wszystkich Polaków
Michel Moran, Mateusz Gessler, Ewa Drzyzga, Dorota Wellman, Magda Gessler i Ania Starmach - to gwiazdy, które rządziły w kuchni podczas "Wielkiego gotowania" w TVN. Wśród przyrządzanych potraw nie zabrakło tych z mięsem w roli głównej. Michel Moran zaproponował stek z polędwicy wołowej z zielonym pieprzem a Mateusz Gessler przyrządzał z Dorotą Wellman eskalopki cielęce z chorizo.
My proponujemy wam wiosnę z grilla na talerzu. Przepis jest banalnie prosty. I smaczny!
Stek z antrykotu ze szparagami
Składniki:
- 1 stek z antrykotu Uczta Qulinarna
- ½ pęczka szparagów
- 1 łyżka masła czosnkowego
- 10 ml oliwy lub oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrane szparagi gotujemy 8-10 minut w osolonej wodzie. Stek wyjmujemy z lodówki minimum 15 minut przed grillowaniem. Mięso oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie skrapiamy olejem lub oliwą. Kładziemy na rozgrzanym grillu i smażymy przez 5 minut z każdej strony.
Pod koniec smażenia mięsa na ruszt wykładamy szparagi na 30-40 sekund. Gotowy stek posypujemy solą gruboziarnistą i serwujemy z masłem czosnkowym. Smacznego!
Zasady grillowania - jak przygotować mięso?
- Nie kładziemy zimnego mięsa na ruszt. Poczekajmy, aż ociepli się do temperatury otoczenia. Dzięki temu będzie soczyste i odpowiednio wypieczone,
- Mięso sólmy bezpośrednio przed położeniem na ruszt, nie wcześniej. Po ugrillowaniu będzie miękkie i apetyczne,
- Nie nakłuwajmy mięsa w trakcie grillowania. Pozwoli to zachować wszystkie soki w potrawie,
- Obracajmy mięso tylko raz podczas grillowania. Zapobiegnie to jego wyschnięciu.
Więcej porad na temat grillowania znajdziecie pod tym adresem.
Partner kuchni Dzień Dobry TVN - firma Sokołów - wspiera Fundację TVN!
Sokołów wspiera pracowników medycznych stojących na pierwszej linii walki z koronawirusem. Firma przekazała kwotę 300 000 zł na zbiórkę Fundacji TVN, z przeznaczeniem celowym na zakup dla szpitali i placówek medycznych środków ochrony, dezynfekcyjnych oraz innych niezbędnych w tym zakresie działań. Firma przekazała 2 tony produktów dla szpitali współpracujących z fundacją. Dziękujemy!
Zobacz więcej:
- Żeberka, karkówka i dorada aż palce lizać! Sebastian Olma zaprasza na grilla
- Brownie z masłem orzechowym. Pyszny przepis Ani Starmach
- „Wielkie gotowanie w TVN”. Ewa Drzyzga: "To idealny moment, żeby się uczyć od mistrzów"
Autor: Adrianna Kowalczyk