Stek z polędwicy wołowej w sosie pieprzowym
Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej
- 50 ml oleju do smażenia
- 4 gałązki rozmarynu
- 60 g masła
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Polędwicę wołową wyczyścić z błon i pokroić na małe steki po około 150 g. Rozgrzać patelnię z olejem, mięso doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Obsmażyć na patelni z każdej strony, dodając pod koniec główki czosnku, rozmaryn i zimne masło. Bastować steki (polewać mięso ciepłym tłuszczem) przez około 30 sekund. Następnie odstawić mięso na kratkę, aby odpoczęło około 5 minut.
Sos pieprzowy
Składniki:
- 4 łyżki zielonego pieprzu w zalewie
- 1 l czerwonego wytrawnego wina
- 200 g sosu demi glace
- liść laurowy
- ziele angielskie
Przygotowanie:
Zielony pieprz delikatnie rozbij w moździerzu, przełóż do rondelka dodając liść laurowy i ziele angielskie. Zalej czerwonym winem i gotuj aż prawie cały odparuje, następnie wlej bulion drobiowy i znów odparuj do 1/3 objętości. Na koniec dodaj sos demi glas i odstaw.
Stek z rostbefu w sosie grzybowym z musztardą francuską
Składniki:
- 4 steki z rostbefu po 250 g każdy
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 250 g pieczarek kasztanowych
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml śmietanki 36%
- 50 g musztardy francuskiej
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię z olejem, stek z rostbefu dokładnie natrzeć pieprzem i solą. Mięso smażyć na patelni przez około 2 minuty z każdej strony (w zależności od jego grubości), następnie zdjąć na talerzyk z papierowym ręcznikiem i zostawić, aby mięso mogło odpocząć. Na patelnię dodać posiekany czosnek, szalotkę i grzyby, podlać białym winem, odparować do 1/3 objętości, podlać słodką śmietanką. Sos zagotować, doprawić na koniec solą, pieprzem i musztardą francuską. Nałożyć sos na talerz i ułożyć na nim steka pokrojonego w paski.
Stek z antrykotu z domowej roboty sosem barbecue
Składniki:
- 4 steki z antrykotu
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Stek doprawić solą i pieprzem z każdej strony, smażyć na oleju na złoty kolor i odstawić do odpoczynku.
Sos barbeque
Składniki:
- 500 g białej cebuli
- 50 g brązowego cukru
- 100 ml octu jabłkowego
- 100 ml soku jabłkowego
- 150 ml pikantnego ketchupu
- 250 g pomidorów krojonych
- 3 łyżki sosu Worchestershire
- 100 g suszonych śliwek
- pieprz cayenne
- sól
Przygotowanie:
Cebulę posiekaj w paski, podsmażyć w rondelku dodaj brązowy cukier, ocet jabłkowy i sok jabłkowy. Gdy płyn odparuje do 1/3 objętości, dodaj resztę składników i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, następnie wszystkie składniki razem zmiksuj. Ewentualnie dopraw na koniec szczyptą soli i pieprzem cayenne.
Dodatki do steków
Smażona polenta
Składniki:
- 500 ml mleka 3,2%
- 500 ml wody
- 200 g mąki kukurydzianej
- sól
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do gotującego się mleka z wodą dodać mąkę kukurydzianą, sól i zioła prowansalskie. Cały czas dokładnie mieszać, gdy mąka będzie gęsta wylać ją na blaszkę i odstawić do ostygnięcia. Z wystudzonej kaszy wyciąć mniejsze porcje i smażyć na oleju na złoty kolor.
Surówka Colesław
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 2 marchewki
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 1/2 pęczka cebulki dymki
- olej z pestek winogron
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 50 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżki nasion słonecznika
Przygotowanie:
Kapustę cienko pokroić w paski, dodać do niej ocet winny, olej z pestek winogron, sól, cukier i zostawić na około 1 godzinę, aby kapusta zmiękła. Następnie pokroić cienko marchew i posiekać dymkę, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Na wierzch sałatki dodać nasiona słonecznika.
>>> Zobacz też:
Przekąski do chrupania przed telewizorem. Zaskocz rodzinę i przyjaciół ciekawymi daniami
Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?
>>> Zobacz wideo: Londyńska restauracja stworzyła Megxit menu, zainspirowane Harrym i Meghan. Jakie dania znajdują się w zestawie obiadowym?
Autor: Jola Marat