Szef kuchni radzi, jak dobrze usmażyć steki na patelni. Burneika sprawdza, czy są smaczne

Stek nie tylko z grilla. Szef kuchni Sebastian Olma zdradza, w jaki sposób przygotować je w domu. W kuchni Dzień Dobry TVN opowiedział o tym, jak rozpoznać dobry kawałek mięsa, jakie są rodzaje steków i jak je smażyć. Gotowe steki testował Robert Burneika.

Stek z polędwicy wołowej w sosie pieprzowym

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 50 ml oleju do smażenia
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 60 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Polędwicę wołową wyczyścić z błon i pokroić na małe steki po około 150 g. Rozgrzać patelnię z olejem, mięso doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Obsmażyć na patelni z każdej strony, dodając pod koniec główki czosnku, rozmaryn i zimne masło. Bastować steki (polewać mięso ciepłym tłuszczem) przez około 30 sekund. Następnie odstawić mięso na kratkę, aby odpoczęło około 5 minut.

Sos pieprzowy

Składniki:

  • 4 łyżki zielonego pieprzu w zalewie
  • 1 l czerwonego wytrawnego wina
  • 200 g sosu demi glace
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Przygotowanie:

Zielony pieprz delikatnie rozbij w moździerzu, przełóż do rondelka dodając liść laurowy i ziele angielskie. Zalej czerwonym winem i gotuj aż prawie cały odparuje, następnie wlej bulion drobiowy i znów odparuj do 1/3 objętości. Na koniec dodaj sos demi glas i odstaw.

Stek z rostbefu w sosie grzybowym z musztardą francuską

Składniki:

  • 4 steki z rostbefu po 250 g każdy
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 250 g pieczarek kasztanowych
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 50 g musztardy francuskiej

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię z olejem, stek z rostbefu dokładnie natrzeć pieprzem i solą. Mięso smażyć na patelni przez około 2 minuty z każdej strony (w zależności od jego grubości), następnie zdjąć na talerzyk z papierowym ręcznikiem i zostawić, aby mięso mogło odpocząć. Na patelnię dodać posiekany czosnek, szalotkę i grzyby, podlać białym winem, odparować do 1/3 objętości, podlać słodką śmietanką. Sos zagotować, doprawić na koniec solą, pieprzem i musztardą francuską. Nałożyć sos na talerz i ułożyć na nim steka pokrojonego w paski.

Stek z antrykotu z domowej roboty sosem barbecue

Składniki:

  • 4 steki z antrykotu
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Stek doprawić solą i pieprzem z każdej strony, smażyć na oleju na złoty kolor i odstawić do odpoczynku.

Sos barbeque

Składniki:

  • 500 g białej cebuli
  • 50 g brązowego cukru
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 150 ml pikantnego ketchupu
  • 250 g pomidorów krojonych
  • 3 łyżki sosu Worchestershire
  • 100 g suszonych śliwek
  • pieprz cayenne
  • sól

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj w paski, podsmażyć w rondelku dodaj brązowy cukier, ocet jabłkowy i sok jabłkowy. Gdy płyn odparuje do 1/3 objętości, dodaj resztę składników i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, następnie wszystkie składniki razem zmiksuj. Ewentualnie dopraw na koniec szczyptą soli i pieprzem cayenne.

Dodatki do steków

Smażona polenta

Składniki:

  • 500 ml mleka 3,2%
  • 500 ml wody
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Do gotującego się mleka z wodą dodać mąkę kukurydzianą, sól i zioła prowansalskie. Cały czas dokładnie mieszać, gdy mąka będzie gęsta wylać ją na blaszkę i odstawić do ostygnięcia. Z wystudzonej kaszy wyciąć mniejsze porcje i smażyć na oleju na złoty kolor.

Surówka Colesław

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 pęczka cebulki dymki
  • olej z pestek winogron
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki nasion słonecznika

Przygotowanie:

Kapustę cienko pokroić w paski, dodać do niej ocet winny, olej z pestek winogron, sól, cukier i zostawić na około 1 godzinę, aby kapusta zmiękła. Następnie pokroić cienko marchew i posiekać dymkę, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Na wierzch sałatki dodać nasiona słonecznika.

>>> Zobacz też:

Przekąski do chrupania przed telewizorem. Zaskocz rodzinę i przyjaciół ciekawymi daniami

Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?

>>> Zobacz wideo: Londyńska restauracja stworzyła Megxit menu, zainspirowane Harrym i Meghan. Jakie dania znajdują się w zestawie obiadowym?

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości