Wiadomość

Polska kuchnia bogata jest w potrawy mięsne i mączne. Jednak niekiedy trzeba zawalczyć o lepszą figurę lub po prostu zdrowszy sposób odżywiania. Wtedy doskonałą alternatywą dla mięsa mogą być ryby. Dobrym źródłem białka i niezbędnych do funkcjonowania organizmu człowieka kwasów jest dorsz. Sposobów na przyrządzenie ryb jest wiele, jednak gotowanie ich na parze lub pieczenie w piekarniku pozwala wyeliminować z diety większą ilość tłuszczu. Dorsz pieczony ma mniej kalorii i tłuszczu niż dorsz smażony.

Dobrą propozycją dla wszystkich chcących zmniejszyć ilość spożywanego mięsa czy planujących przejść na dietę całkowicie bezmięsną mogą być ryby, na przykład filet z dorsza . Pyszny dorsz jest źródłem białka i kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca i układu odpornościowego. Ta ryba dostępna w polskich sklepach najczęściej pochodzi z arktycznych mórz, choć dorsze w pewnej ilości żyją również w Morzu Bałtyckim. Można je dostać w sklepach rybnych, zwłaszcza w miejscowościach nadmorskich. Sposobów na przyrządzenie dorsza jest wiele, jednym ze zdrowszych i pozwalających zaoszczędzić wiele czasu jest pieczony filet z dorsza .

Jak przygotować dorsza w piekarniku?

Przyczyną, która zniechęca wiele osób do jedzenia ryb, jest nieumiejętność przygotowania ich jeszcze przed poddaniem obróbce cieplnej. Obawy przed podzieleniem całej ryby na odpowiednie części, pozbyciem się głowy i wnętrzności mogą być na tyle duże, że całkowicie rezygnuje się ze spożywania ryb. Niesłusznie, ponieważ rozwiązanie jest bardzo proste – wystarczy kupić gotowe filety, na przykład z dorsza. W tej chwili można je znaleźć w sklepach rybnych zarówno świeże, jak i mrożone. Filety z dorsza i innych ryb najlepiej piec w folii aluminiowej. Dzięki temu ryba pozostanie soczysta i smaczna. Ponadto w tym samym czasie, a nawet w tym samym naczyniu, mogą piec się warzywa stanowiące dodatek do obiadu.

Zobacz film: Dorsz pieczony z koprem włoskim. Źródło: Dzień Dobry TVN


Przepis na dorsza – dorsz pieczony w pomidorach

Dorsz pieczony w pomidorach to dobra propozycja na obiad dla osób pragnących zaoszczędzić nieco czasu. Filet z dorsza można upiec razem z warzywami, dzięki czemu w tym samym czasie przygotowuje się cały obiad – w trakcie pieczenia wystarczy zajrzeć co jakiś czas do piekarnika – nie ma konieczności nieustannego czuwania nad potrawą, jak w przypadku smażenia. Żeby upiec dorsza w pomidorach, należy przygotować:

· 4 filety z dorsza,

· 4 pomidory,

· 2 papryki czerwone,

· cebulę,

· ząbek czosnku,

· listki bazylii,

· sok z cytryny,

· 2 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie oleju),

· pieprz i sól.

Przed przygotowaniem warzyw do pieczenia należy ustawić piekarnik na temperaturę 200 stopni.

Następnie pokroić w kostkę pomidory i paprykę, a także poszatkować w drobną kosteczkę cebulę. Czosnek należy przecisnąć przez praskę. Warzywa wraz z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami wymieszać w osobnym naczyniu. Na przygotowane 4 kawałki folii aluminiowej należy położyć filety z dorsza, a na nie ułożyć przygotowaną wcześniej mieszankę. Folię zawinąć i włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut.

Jak upiec filet z dorsza w naczyniu żaroodpornym?

Choć folia zapobiega wysuszeniu ryby, dorsza można przyrządzić również w naczyniu żaroodpornym. Tego typu rozwiązanie warto stosować zwłaszcza wtedy, gdy pieczemy rybę z tłustymi, wilgotnymi dodatkami. Takim przepisem jest dorsz pieczony z mozzarellą i pesto. Do jego przyrządzenia potrzebne będą:

· 4 filety z dorsza,

· pesto bazyliowe,

· kulka mozzarelli (około 125 g),

· 3 pomidory,

· oliwa do wysmarowania naczynia,

· sól i pieprz.

Pomidory i mozzarellę należy pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, a na jego dnie ułożyć przygotowane filety z dorsza. Posypać solą i pieprzem zgodnie z preferencjami, następnie na rybę położyć kilka łyżek pesto. Na wierzchu ułożyć pomidora, a na nich plastry mozzarelli. Ser warto przed wstawieniem do piekarnika skropić oliwą. Filet z dorsza w piekarniku powinien piec się przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na dorsza dietetycznego

Doskonałą propozycją dla osób szukających odpowiedzi na pytanie, jak przyrządzić dorsza w wersji dietetycznej, jest przepis na dorsza w koperku. Należy przygotować:

· 4 filety z dorsza,

· pół pęczka koperku,

· 4 ząbki czosnku,

· oliwę z oliwek,

· cytrynę,

· sól i pieprz.

Filety z dorsza natrzeć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu zmieszać drobno posiekany koperek z oliwą z oliwek, aby powstała gęsta pasta, którą następnie należy posmarować rybę. Tak przygotowane filety wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem ułożyć na folii aluminiowej, następnie zawinąć. Ryba w folii powinna piec się przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Co sądzisz o tym artykule?
81
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0