Dorsz z piekarnika w sam raz na święta. Poznaj niezawodny przepis

Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla czerwonego mięsa
Źródło: East News
Dorsz pieczony z piekarnika. Jak przyrządzić rybę? Najlepszy przepis
Dorsz pieczony z piekarnika. Jak przyrządzić rybę? Najlepszy przepis
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Pasztety idealne na święta
Pasztety idealne na święta
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Nietypowe dania wigilijne
Nietypowe dania wigilijne
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Pomysły na świąteczne dania
Pomysły na świąteczne dania
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z maślaną nutą
Świąteczne dania z maślaną nutą
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Karp nie tylko od święta
Karp nie tylko od święta
Sposobów na przyrządzenie ryb jest wiele, jednak gotowanie ich na parze lub pieczenie w piekarniku pozwala wyeliminować z diety większą ilość tłuszczu. Dorsz pieczony ma mniej kalorii i tłuszczu niż dorsz smażony. Idealnie sprawdzi się na świąteczny obiad i nie tylko. Sprawdź niezawodny przepis.

Polska kuchnia bogata jest w potrawy mięsne i mączne. Jednak niekiedy trzeba zawalczyć o lepszą figurę lub po prostu zdrowszy sposób odżywiania. Wtedy doskonałą alternatywą dla mięsa mogą być ryby, np. dorsz.

Dorsz pieczony w piekarniku zamiast mięsa

Dobrą propozycją dla wszystkich chcących zmniejszyć ilość spożywanego mięsa czy planujących przejść na dietę całkowicie bezmięsną mogą być ryby, na przykład filet z dorsza. Pyszny dorsz jest źródłem białka i kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca i układu odpornościowego. Ta ryba dostępna w polskich sklepach najczęściej pochodzi z arktycznych mórz, choć dorsze w pewnej ilości żyją również w Morzu Bałtyckim. Można je dostać w sklepach rybnych, zwłaszcza w miejscowościach nadmorskich. Sposobów na przyrządzenie dorsza jest wiele, jednym ze zdrowszych i pozwalających zaoszczędzić wiele czasu jest pieczony filet z dorsza.

Jak przygotować dorsza w piekarniku?

Przyczyną, która zniechęca wiele osób do jedzenia ryb, jest nieumiejętność przygotowania ich jeszcze przed poddaniem obróbce cieplnej. Obawy przed podzieleniem całej ryby na odpowiednie części, pozbyciem się głowy i wnętrzności mogą być na tyle duże, że całkowicie rezygnuje się ze spożywania ryb. Niesłusznie, ponieważ rozwiązanie jest bardzo proste – wystarczy kupić gotowe filety, na przykład z dorsza. W tej chwili można je znaleźć w sklepach rybnych zarówno świeże, jak i mrożone. Filety z dorsza i innych ryb najlepiej piec w folii aluminiowej. Dzięki temu ryba pozostanie soczysta i smaczna. Ponadto w tym samym czasie, a nawet w tym samym naczyniu, mogą piec się warzywa stanowiące dodatek do obiadu.

Jak przygotować dorsza pieczonego z koprem włoskim? Zobacz przepis Darii Ładochy:

Zobacz film: Dorsz pieczony z koprem włoskim. Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak długo piec dorsza w piekarniku?

Mięso ryb jest bardzo delikatne, w związku z czym ich obróbka termiczna przebiega szybko. Im dłużej pieczemy, tym bardziej ryba może stawać się sucha i bez smaku. Zaleca się, aby dorsza piec w 200 stopniach przez około 8 minut na każde 100 gramów ryby. Dotyczy to jednak mięsa, które wyłożone zostało na blasze i jest pieczone bez przykrycia. Jeśli przygotowujemy je w folii, rękawie lub brytfannie, to warto dodać 3-5 minut na każde 100 gramów.

Przepis na dorsza – dorsz pieczony w pomidorach

Dorsz pieczony w pomidorach to dobra propozycja na obiad dla osób pragnących zaoszczędzić nieco czasu. Filet z dorsza można upiec razem z warzywami, dzięki czemu w tym samym czasie przygotowuje się cały obiad – w trakcie pieczenia wystarczy zajrzeć co jakiś czas do piekarnika – nie ma konieczności nieustannego czuwania nad potrawą, jak w przypadku smażenia. Żeby upiec dorsza w pomidorach, należy przygotować:

Składniki na dorsza pieczonego

  • 4 filety z dorsza,
  • 4 pomidory,
  • 2 papryki czerwone,
  • cebulę,
  • ząbek czosnku,
  • listki bazylii,
  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie oleju),
  • pieprz i sól.

Przygotowanie dorsza pieczonego

  1. Przed przygotowaniem warzyw do pieczenia należy ustawić piekarnik na temperaturę 200 stopni.
  2. Następnie pokroić w kostkę pomidory i paprykę, a także poszatkować w drobną kosteczkę cebulę.
  3. Czosnek należy przecisnąć przez praskę. Warzywa wraz z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami wymieszać w osobnym naczyniu.
  4. Na przygotowane 4 kawałki folii aluminiowej należy położyć filety z dorsza, a na nie ułożyć przygotowaną wcześniej mieszankę. Folię zawinąć i włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut.

Jak upiec filet z dorsza w naczyniu żaroodpornym?

Choć folia zapobiega wysuszeniu ryby, dorsza można przyrządzić również w naczyniu żaroodpornym. Tego typu rozwiązanie warto stosować zwłaszcza wtedy, gdy pieczemy rybę z tłustymi, wilgotnymi dodatkami. Takim przepisem jest dorsz pieczony z mozzarellą i pesto. Do jego przyrządzenia potrzebne będą:

Składniki na pieczone filety z dorsza

  • 4 filety z dorsza,
  • pesto bazyliowe,
  • kulka mozzarelli (około 125 g),
  • 3 pomidory,
  • oliwa do wysmarowania naczynia,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie pieczonych filetów z dorsza

  1. Pomidory i mozzarellę należy pokroić w plastry.
  2. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, a na jego dnie ułożyć przygotowane filety z dorsza.
  3. Posypać solą i pieprzem zgodnie z preferencjami, następnie na rybę położyć kilka łyżek pesto.
  4. Na wierzchu ułożyć pomidora, a na nich plastry mozzarelli. Ser warto przed wstawieniem do piekarnika skropić oliwą. Filet z dorsza w piekarniku powinien piec się przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na dorsza dietetycznego

Doskonałą propozycją dla osób szukających odpowiedzi na pytanie, jak przyrządzić dorsza w wersji dietetycznej, jest przepis na dorsza w koperku. Należy przygotować:

Składniki na dorsza dietetycznego

  • 4 filety z dorsza,
  • pół pęczka koperku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • oliwę z oliwek,
  • cytrynę,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie dorsza dietetycznego

  1. Filety z dorsza natrzeć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
  2. W osobnym naczyniu zmieszać drobno posiekany koperek z oliwą z oliwek, aby powstała gęsta pasta, którą następnie należy posmarować rybę.
  3. Tak przygotowane filety wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem ułożyć na folii aluminiowej, następnie zawinąć.
  4. Ryba w folii powinna piec się przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Zobacz też:

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości