Polska kuchnia bogata jest w potrawy mięsne i mączne. Jednak niekiedy trzeba zawalczyć o lepszą figurę lub po prostu zdrowszy sposób odżywiania. Wtedy doskonałą alternatywą dla mięsa mogą być ryby, np. dorsz.
Dorsz pieczony w piekarniku zamiast mięsa
Dobrą propozycją dla wszystkich chcących zmniejszyć ilość spożywanego mięsa czy planujących przejść na dietę całkowicie bezmięsną mogą być ryby, na przykład filet z dorsza. Pyszny dorsz jest źródłem białka i kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca i układu odpornościowego. Ta ryba dostępna w polskich sklepach najczęściej pochodzi z arktycznych mórz, choć dorsze w pewnej ilości żyją również w Morzu Bałtyckim. Można je dostać w sklepach rybnych, zwłaszcza w miejscowościach nadmorskich. Sposobów na przyrządzenie dorsza jest wiele, jednym ze zdrowszych i pozwalających zaoszczędzić wiele czasu jest pieczony filet z dorsza.
Jak przygotować dorsza w piekarniku?
Przyczyną, która zniechęca wiele osób do jedzenia ryb, jest nieumiejętność przygotowania ich jeszcze przed poddaniem obróbce cieplnej. Obawy przed podzieleniem całej ryby na odpowiednie części, pozbyciem się głowy i wnętrzności mogą być na tyle duże, że całkowicie rezygnuje się ze spożywania ryb. Niesłusznie, ponieważ rozwiązanie jest bardzo proste – wystarczy kupić gotowe filety, na przykład z dorsza. W tej chwili można je znaleźć w sklepach rybnych zarówno świeże, jak i mrożone. Filety z dorsza i innych ryb najlepiej piec w folii aluminiowej. Dzięki temu ryba pozostanie soczysta i smaczna. Ponadto w tym samym czasie, a nawet w tym samym naczyniu, mogą piec się warzywa stanowiące dodatek do obiadu.
Jak przygotować dorsza pieczonego z koprem włoskim? Zobacz przepis Darii Ładochy:
Jak długo piec dorsza w piekarniku?
Mięso ryb jest bardzo delikatne, w związku z czym ich obróbka termiczna przebiega szybko. Im dłużej pieczemy, tym bardziej ryba może stawać się sucha i bez smaku. Zaleca się, aby dorsza piec w 200 stopniach przez około 8 minut na każde 100 gramów ryby. Dotyczy to jednak mięsa, które wyłożone zostało na blasze i jest pieczone bez przykrycia. Jeśli przygotowujemy je w folii, rękawie lub brytfannie, to warto dodać 3-5 minut na każde 100 gramów.
Przepis na dorsza – dorsz pieczony w pomidorach
Dorsz pieczony w pomidorach to dobra propozycja na obiad dla osób pragnących zaoszczędzić nieco czasu. Filet z dorsza można upiec razem z warzywami, dzięki czemu w tym samym czasie przygotowuje się cały obiad – w trakcie pieczenia wystarczy zajrzeć co jakiś czas do piekarnika – nie ma konieczności nieustannego czuwania nad potrawą, jak w przypadku smażenia. Żeby upiec dorsza w pomidorach, należy przygotować:
Składniki na dorsza pieczonego
- 4 filety z dorsza,
- 4 pomidory,
- 2 papryki czerwone,
- cebulę,
- ząbek czosnku,
- listki bazylii,
- sok z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie oleju),
- pieprz i sól.
Przygotowanie dorsza pieczonego
- Przed przygotowaniem warzyw do pieczenia należy ustawić piekarnik na temperaturę 200 stopni.
- Następnie pokroić w kostkę pomidory i paprykę, a także poszatkować w drobną kosteczkę cebulę.
- Czosnek należy przecisnąć przez praskę. Warzywa wraz z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami wymieszać w osobnym naczyniu.
- Na przygotowane 4 kawałki folii aluminiowej należy położyć filety z dorsza, a na nie ułożyć przygotowaną wcześniej mieszankę. Folię zawinąć i włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut.
Jak upiec filet z dorsza w naczyniu żaroodpornym?
Choć folia zapobiega wysuszeniu ryby, dorsza można przyrządzić również w naczyniu żaroodpornym. Tego typu rozwiązanie warto stosować zwłaszcza wtedy, gdy pieczemy rybę z tłustymi, wilgotnymi dodatkami. Takim przepisem jest dorsz pieczony z mozzarellą i pesto. Do jego przyrządzenia potrzebne będą:
Składniki na pieczone filety z dorsza
- 4 filety z dorsza,
- pesto bazyliowe,
- kulka mozzarelli (około 125 g),
- 3 pomidory,
- oliwa do wysmarowania naczynia,
- sól i pieprz.
Przygotowanie pieczonych filetów z dorsza
- Pomidory i mozzarellę należy pokroić w plastry.
- Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, a na jego dnie ułożyć przygotowane filety z dorsza.
- Posypać solą i pieprzem zgodnie z preferencjami, następnie na rybę położyć kilka łyżek pesto.
- Na wierzchu ułożyć pomidora, a na nich plastry mozzarelli. Ser warto przed wstawieniem do piekarnika skropić oliwą. Filet z dorsza w piekarniku powinien piec się przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na dorsza dietetycznego
Doskonałą propozycją dla osób szukających odpowiedzi na pytanie, jak przyrządzić dorsza w wersji dietetycznej, jest przepis na dorsza w koperku. Należy przygotować:
Składniki na dorsza dietetycznego
- 4 filety z dorsza,
- pół pęczka koperku,
- 4 ząbki czosnku,
- oliwę z oliwek,
- cytrynę,
- sól i pieprz.
Przygotowanie dorsza dietetycznego
- Filety z dorsza natrzeć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
- W osobnym naczyniu zmieszać drobno posiekany koperek z oliwą z oliwek, aby powstała gęsta pasta, którą następnie należy posmarować rybę.
- Tak przygotowane filety wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem ułożyć na folii aluminiowej, następnie zawinąć.
- Ryba w folii powinna piec się przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Zobacz też:
- Dorsz - jak przyrządzić? Jak wybrać? Porady i przepisy na dorsza
- Tatar, dorsz z sosem aioli i inne proste dania z majonezem
- Jak przyrządzić dorsza atlantyckiego – smażony, z piekarnika, z grilla czy na parze?
- Jak przygotować smaczny filet z dorsza pieczony w piekarniku?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images