Dorsz atlantycki można przyrządzać na wiele sposobów. Najzdrowszymi metodami obróbki termicznej dorsza jest pieczenie, gotowanie na parze i grillowanie. Filet z dorsza atlantyckiego z piekarnika jest gotowy w mniej niż pół godziny, jest prosty do przygotowania i nie wymaga wielu dodatkowych składników.
- Dorsz atlantycki – co to za ryba?
- Dorsz atlantycki – czy zdrowy?
- Jak zrobić dorsza atlantyckiego?
- Jak przyrządzić dorsza atlantyckiego na parze?
- Przepis na polędwiczki z dorsza atlantyckiego z piekarnika - przepis
Dorsz atlantycki – co to za ryba?
Dorsz atlantycki (łac. Gadus morhua), nazwa zwyczajowa dorsz lub wątłusz to drapieżna ryba morska, która może osiągnąć nawet 2 metry długości. Z reguły masa ciała dorsza atlantyckiego to 0,8 – 2 kg. Pływa on wzdłuż wybrzeży Irlandii oraz Europy (przede wszystkim w Morzu Północnym, Morzu Barentsa i Morzu Norweskim), wzdłuż wybrzeży Ameryki Północnej (od Nowej Anglii do wysokości regionu Labrador) oraz wzdłuż południowych wybrzeży Grenlandii. Dorsza atlantyckiego porusza się spotkać można na bardzo dużych głębokościach, w odległości kilkuset metrów od brzegu.
Z dorszem atlantyckim spokrewniony jest dorsz pacyficzny, ogak oraz dorsz arktyczny z rodzaju Arctogadus. Podgatunkiem dorsza atlantyckiego jest też dorsz bałtycki nazywany pomuchlą. Osoby, które zastanawiają się, czy kupić dorsza atlantyckiego czy dorsza bałtyckiego powinny wiedzieć, że drugi z wymienionych jest mniejszy, ale ma delikatniejsze, lepsze mięso i więcej wartości odżywczych.
Zobacz też: Dorsz po angielsku
Dorsz atlantycki – czy zdrowy?
Każdy, kto ma wątpliwości szuka odpowiedzi na pytanie, czy dorsz atlantycki jest zdrowy , mile się zaskoczy. Jest to bowiem ryba będąca źródłem pełnowartościowego białka. Z, zawiera go więcej niż inne ryby (18 g białka / 100 g mięsa). O wysokiej wartości odżywczej dorsza atlantyckiego świadczą także znajdujące się w nim kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (0,2 g na 100 g mięsa), które sprawdzają się w profilaktyce chorób układu krążenia. Filet z dorsza atlantyckiego bez obaw mogą włączyć do swojej diety osoby dbające o linię pragnące schudnąć, ponieważ jest to ryba chuda (82 kcal na 100 g mięsa). Potrawy z dorsza atlantyckiego polecane są też kobietom w ciąży, matkom karmiącym, a nawet dzieciom. Z uwagi na niski poziom cholesterolu polędwica z dorsza atlantyckiego może bez przeszkód trafić na talerz pacjentów, u których występują objawy miażdżycy. Za spożywaniem dań z dorsza atlantyckiego przemawia także znajdujący się w jego mięsie selen (33,1 µg na 100 g mięsa), fosfor (203 mg na 100 g mięsa) oraz witaminy (A, D3, B12).
Zobacz też: Smażony, pieczony i gotowany dorsz czarniak
Jak zrobić dorsza atlantyckiego?
Filety z dorsza atlantyckiego można usmażyć, upiec w folii lub grillować. Nadaje się on również do wędzenia. Jednak nie każdy z wymienionych sposobów obróbki termicznej ryby jest równie zdrowy dla konsumenta. W trosce o wysoki poziom kwasów omega-3 nie polecany jest dorsz atlantycki z patelni . Ten rodzaj obróbki cieplnej mięsa ryby to nie tylko strata cennych składników odżywczych, stwierdzono bowiem, że dorsz atlantycki smażony posiada w składzie węglowodany i tłuszcze wielonienasycone długołańcuchowe, mniej korzystne dla zdrowia.
Dorsz atlantycki pieczony to doskonały pomysł na danie obiadowe. Przyrządzany w piekarniku lub gotowany na parze będzie bardzo dobrze będzie smakował z warzywami, w ziołach lub w lekkim sosie. Polędwiczki z dorsza atlantyckiego sprawdzą się także jako dodatek do curry lub do zupy rybnej.
Zobacz też: Dorsz norweski
Jak przyrządzić dorsza atlantyckiego na parze?
Do przygotowania dania obiadowego z dorszem atlantyckim w roli głównej potrzebne są następujące składniki:
· filety z dorsza,
· przyprawa do ryb,
· świeżo mielony pieprz,
· sól do smaku,
· cytryna,
· masło,
· fasolka szparagowa,
· ryż.
Do przygotowania dorsza atlantyckiego na parze niezbędne są pozbawione skóry i ości filety. Jedną ze stron filetu obsypujemy przyprawą do ryb, drugą zaś świeżo zmielonym pieprzem i solą. Aby ryba mogła przejść smakiem i aromatem przypraw, należy odstawić ją na godzinę. Po upływie tego czasu, na stronie, która została posypana przyprawą do ryb, kładziemy plaster masła i zawijamy filet, tak, aby masło znalazło się w środku powstałego rulonu. Rybę układa się na foli aluminiowej wysmarowanej masłem i szczelnie owija. Dorsz atlantycki w foli trafia na parę na około 12 minut. Rybę podajemy z ugotowaną fasolką szparagową, ryżem i z plasterkiem cytryny.
Zobacz też: Pstrąg gotowany na parze.
Przepis na polędwiczki z dorsza atlantyckiego z piekarnika - przepis
Dorsz atlantycki z piekarnika to szybkie i zdrowe danie, które zachwyca smakiem. Do jego przygotowania potrzebna jest:
· polędwiczka z dorsza – 1 sztuka,
· pieprz cytrynowy – 3 łyżki,
· oliwa z oliwek – 2 łyżki,
· sól – szczypta.
Rybę przed włożeniem do piekarnika należy dokładnie umyć i następnie osuszyć. Za pomocą pędzelka silikonowego natrzeć dorsza oliwą z oliwek. Po przełożeniu ryby na folię aluminiową, posypać ją pieprzem cytrynowym (opcjonalnie można użyć także soli). Po zawinięciu dorsza w folię umieścić go w nagrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku na 20 minut. Przygotowaną w ten sposób rybę podawać z ryżem i miską sałaty.
Zobacz też: Dorsz smażony – zdrowy czy nie?