Dorsz smażony to jedno z popularniejszych dań rybnych w Polsce. Sama ryba jest łatwo dostępna i konkurencyjna cenowo w stosunku do łososia czy halibuta. Postrzegamy ją jako bardziej wartościową od miruny czy królującego do niedawna na polskich stołach mintaja. Czy słusznie?

Dorsz smażony na patelni nie jest dietetycznym daniem Polaków. Nie jest nawet daniem optymalnym dla normalnej diety. Dorsz smażony w panierce jest natomiast jednym z ukochanych rybnych dań ludzi, którzy niespecjalnie interesują się kalorycznością tego posiłku. Choć nie ona jest tutaj najważniejsza.

Dorsz smażony bez panierki – zdrowy zamiennik?

Dorsz smażony – przepis na zdrowe podanie tego dania nie jest prosty. Dorsz sam w sobie jest bardzo zdrową rybą, często wykorzystywaną w różnego rodzaju dietach, ale jego obróbka termiczna zabiera wiele tych cennych składników. Ryba ta zawiera przede wszystkim dużo białka (18 g białka na 100 g filetu) i na szczęście nawet dorsz smażony na maśle nie pozbawia posiłku tego cennego składnika. W surowej rybie znajdziemy także cenne aminokwasy:

· lizynę,

· leucynę,

· walinę,

· izoleucynę,

· treoninę.

Nawet dorsz smażony ze skórą pozbawia nas tych składników. Pewną alternatywą jest dorsz smażony na patelni grillowej, choć i tutaj tracimy część cenných składników odżywczych. Szczególnie istotne jest to, że dorsz smażony w cieście , na maśle, ze skórą – traci sporą ilość zawartych w surowym mieście kwasów omega-3. Podobnie, jak inne chude ryby, źle znosi on taką obróbkę termiczną. Dodatkowo dorsz smażony jest źródłem kwasów tłuszczowych trans oraz kwasów nasyconych, które są niekorzystne dla naszego zdrowia.

Ile kalorii ma dorsz smażony?

Dorsz smażony na Wigilię nie ma kalorii. Jest częścią tradycji i zjedzenie go raz do roku nikomu nie wyrządzi krzywdy. Jeśli sięgamy po niego często, na kalorie trzeba już zwracać uwagę, a tych dorsz smażony ma niemało. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę hasło „ dorsz smażony kcal “ i dowiemy się, że:

· dorsz smażony – kalorie: 134 kcal na 100 g dania

· dorsz smażony bez panierki – kalorie: 132,07 kcal na 100 g dania

Zarówno świeży dorsz smażony, jak i danie tworzone na bazie mrożonych filetów, zawsze będą kaloryczne. Ważna jest jednak nie tyle kaloryczność, co utrata cenných właściwości ryby, o których mowa była powyżej. Dorsza smażonego lepiej więc na co dzień zastąpić rybą gotowaną lub pieczoną.

Dorsz smażony – przepis na udane danie

Dorsz smażony w całości to dla niektórych jedyny możliwy sposób podania tej ryby. Najczęściej jednak w Polsce króluje dorsz smażony bez panierki lub w panierce, w wersji fileta ze skórą z jednej strony. Część kucharzy na pytanie: dorsz smażony ze skórą czy bez, odpowiada, że ze skórą, ponieważ łączy ona płatki mięsa ze sobą. Ułatwia tym samym smażenie i zatrzymuje cały aromat w środku mięsa. Dorsz smażony na maśle klarowanym to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla oleju i tradycyjnego masła, tym bardziej, że mięso nie potrzebuje długiej obróbki. Mrożony dorsz smażony to gorszy wybór od świeżego mięsa i niekoniecznie zawsze tańszy (warto brać pod uwagę ilość glazury).

Dorsz smażony w panierce – przepis

Jeśli chodzi o świeży dorsz smażony, przepisy na panierkę nieco się od siebie różnią, wszystkie jednak zakładają obecność mąki. Niektórzy proponują panierować filety najpierw w roztrzepanym jajku, a potem mące. Inni z kolei proponują roztrzepanie jajek z mlekiem i mąką. Dopiero po zanurzeniu ryby w takiej masie jajecznej panierujemy ją bułką tartą. Taki dorsz smażony na maśle stanowi podstawę obiadowego dania. Należy go podawać z ziemniakami i surówką.

Ciekawa propozycja to dorsz smażony na maśle czosnkowym . Do rozgrzanego na patelni masła dodajemy posiekany czosnek. Lekko go rumienimy i dopiero wtedy na patelnię nakładamy filety.

Świeży dorsz smażony – przepisy na danie bez panierki często zakładają wykorzystanie jedynie soli i pieprzu. Warto jednak spróbować dodać do ryby odrobinę soku z cytryny i tymianku, które z dorszem doskonale się komponują.

Dorsz smażony wigilijny coraz częściej zastępuje niespecjalnie przez wszystkich lubianego karpia. To ryba o tyle bezpieczna, że nigdy nie wyczuwa się w niej smaku mułu, czego niestety nie można powiedzieć o karpiu. Pyszny dorsz smażony jest na świątecznym stole zastępowany przez pieczoną lub duszoną wersję tej ryby. Podawanej na przykład w musie z pora i bazylii lub w towarzystwie mini warzyw, takich jak cukinie, marchewki oraz buraki.

Zobacz film: Dorsz po angielsku – przepis na angielską rybę z frytkami / Źródło: Dzień Dobry TVN



Co sądzisz o tym artykule?
90
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0