Kto z nas nie zna charakterystycznego zapachu ryby, który roznosi się po mieszkaniu podczas jej smażenia. Co zatem zrobić, żeby się go pozbyć?
Dorsz smażony to jedno z popularniejszych dań rybnych w Polsce. Sama ryba jest łatwo dostępna i konkurencyjna cenowo w stosunku do łososia czy halibuta.
Smażalnie w nadmorskich kurortach kuszą turystów "świeżymi rybkami". Sęk w tym, że wiele z nich wcale nie pochodzi z Morza Bałtyckiego. Sprawdź, jak nie dać się oszukać.
W sieci krążą tzw. "paragony grozy" z tegorocznej majówki. Ile trzyosobowa rodzina zapłaciła w Międzyzdrojach za zestaw z rybą, frytkami i surówką?
Dorsz smażony to jedno z popularniejszych dań rybnych w Polsce. Sama ryba jest łatwo dostępna i konkurencyjna cenowo w stosunku do łososia czy halibuta. Postrzegamy ją jako bardziej wartościową od miruny czy królującego do niedawna na polskich stołach mintaja. Czy słusznie?
Wedle wszelkich zaleceń żywieniowych powinniśmy zjadać średnio dwie porcje ryb tygodniowo. W czasie zakupów możemy wymagać od sprzedawcy informacji, z jakiej hodowli dana ryba pochodzi. Czy ryby, które kupujemy w sklepach są kontrolowane na zawartość różnych zanieczyszczeń, w tym niebezpiecznej dla naszego zdrowia rtęci? Które gatunki są najzdrowsze, a których powinniśmy unikać? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dr Reginę Wierzejską z Instytutu Żywności i Żywienia.