Koniec z nieprzyjemnym zapachem smażonej ryby. Mamy sposób, jak się go pozbyć

Smażenie ryby
Koniec z nieprzyjemnym zapachem ryby po jej smażeniu. Mamy sposób, jak się go pozbyć
Źródło: ljubaphoto/Getty Images
Kto z nas nie zna charakterystycznego zapachu ryby, który roznosi się po mieszkaniu podczas jej smażenia. Potrafi się on utrzymywać nawet przez kilka godzin. Co zatem zrobić, żeby się go pozbyć?

Co zrobić, żeby ryba podczas smażenia nie śmierdziała?

Za brzydki zapach odpowiada śluz, którym pokryte są łuski. Należy więc dokładnie rybę umyć i oczyścić. Następnie można ją włożyć do mleka i moczyć w nim przez 1,5 godziny. Po tym czasie rybę ponownie myjemy, osuszamy delikatnie i dopiero wtedy smażymy.

Aby jeszcze bardziej zminimalizować nieprzyjemny zapach, warto rybę obtoczyć w wonnych ziołach i skropić cytryną. W ten sposób jeszcze bardziej zniwelujemy odór. Najlepiej sprawdzą się tu majeranek i bazylia.

Jaką rybę wybrać, aby nie było brzydkiego zapachu?

Brzydki zapach ryby nie zależy od jej gatunku, ale od jej świeżości. Im świeższa ryba, tym mniej będzie charakterystycznego zapachu podczas smażenia i pieczenia, ale również mniej nieprzyjemnego aromatu podczas jedzenia.

Co zrobić, żeby pozbyć się z mieszkania brzydkiego zapachu ryby po smażeniu

A co jeśli już w mieszkaniu nieprzyjemne pachnie po smażonej rybie? Przecież taki zapach potrafi się długo utrzymywać, nawet przez kilka godzin.

W takim przypadku pomocny będzie wywar z cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, a także kilku łyżeczek octu. Całość gotujemy w wodzie i pozostawiamy miksturę odkrytą, aby przyprawowy zapach rozszedł się po mieszkaniu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości