Co zrobić, żeby ryba podczas smażenia nie śmierdziała?
Za brzydki zapach odpowiada śluz, którym pokryte są łuski. Należy więc dokładnie rybę umyć i oczyścić. Następnie można ją włożyć do mleka i moczyć w nim przez 1,5 godziny. Po tym czasie rybę ponownie myjemy, osuszamy delikatnie i dopiero wtedy smażymy.
Aby jeszcze bardziej zminimalizować nieprzyjemny zapach, warto rybę obtoczyć w wonnych ziołach i skropić cytryną. W ten sposób jeszcze bardziej zniwelujemy odór. Najlepiej sprawdzą się tu majeranek i bazylia.
Jaką rybę wybrać, aby nie było brzydkiego zapachu?
Brzydki zapach ryby nie zależy od jej gatunku, ale od jej świeżości. Im świeższa ryba, tym mniej będzie charakterystycznego zapachu podczas smażenia i pieczenia, ale również mniej nieprzyjemnego aromatu podczas jedzenia.
Co zrobić, żeby pozbyć się z mieszkania brzydkiego zapachu ryby po smażeniu
A co jeśli już w mieszkaniu nieprzyjemne pachnie po smażonej rybie? Przecież taki zapach potrafi się długo utrzymywać, nawet przez kilka godzin.
W takim przypadku pomocny będzie wywar z cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, a także kilku łyżeczek octu. Całość gotujemy w wodzie i pozostawiamy miksturę odkrytą, aby przyprawowy zapach rozszedł się po mieszkaniu.
Zobacz także:
- Jaka jest najzdrowsza ryba? Ekspertka obaliła popularny mit
- Jak przygotować pyszny i aromatyczny sos do ryby po grecku? Sprawdź ten przepis, a nie pożałujesz
- Ryba rybie nierówna. "Choć są zdrowe to, trzeba wiedzieć, które wybierać"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Fakt/deccoria.pl
Źródło zdjęcia głównego: ljubaphoto/Getty Images