Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Pigwa a pigwowiec
Pigwa to nazwa stosowana zamiennie na owoce pigwy i pigwowca. Oba owoce pochodzą od roślin wieloletnich z rodziny różowatych. Według niektórych, owoce pigwowca są znacznie bardziej intensywne w smaku i zapachu, chociaż oba owoce są do siebie podobne pod tymi względami. Oba są również niezwykle twarde, z tą różnicą, że owoce pigwowca dorastają do 3-5 cm średnicy, a owoce pigwy są znacznie większe i ważą czasem nawet 1 kg. Dodatkowo pigwa ma liczne komórki kamienne, które możemy również znaleźć w gruszkach - to charakterystyczne, twarde kuleczki, które czujemy podczas jedzenia tego owocu.
Cenione są za swoje właściwości zdrowotne, a przede wszystkim wysoką zawartość witaminy C. Mimo to, wiele lat nie cieszyły się dużą popularnością, ze względu na trudności w obróbce. Są na tyle twarde, że trzeba mieć dobry nóż i trochę siły w rękach, aby sprawnie się z nimi uporać. Mamy jednak na to sprawdzony, babciny, sposób.
Co zrobić, żeby łatwiej obierać pigwę i pigwowca?
Twarda pigwa jest po prostu bardzo ciężka w obróbce. Żeby wydobyć z niej pestki i obrać trzeba spędzić w kuchni długie godziny i mieć naprawdę ostry nóż. Od dzisiaj jednak zajmie to znacznie mniej czasu.
Dawniej pigwę i owoce pigwowca nasze babcie wystawiały na balkon, a pigwa miękła. Dlaczego? Jesienie i zimy były chłodniejsze, owoc zamarzał, a przyniesiony do domu - rozmarzał. W ten sposób miąższ owoców i jego skóra miękły. Zatem, żeby pigwa zmiękła wystarczy schować ją do zamrażarki na 24 godziny, po tym czasie wyjąć i można ją już obierać i czyścić. Będzie miękka i łatwa w obróbce.
Co zrobić z pigwy i pigwowca?
Z tak przygotowanej pigwy lub pigwowca można zrobić wiele przetworów, od soków, po dżemy i przetwory do mięs. Świetnym rozwiązaniem, które nie wymaga dużo pracy jest zrobienie syropu lub "pigwy w sosie własnym". Oczyszczoną pigwę zasypujemy wkładamy do wyparzonych słoików i zasypujemy dużą ilością cukru, aż pod korek. Zakręcamy, wekujemy 15 minut w 100 stopniach w piekarniku i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie mamy gotowe słoiczki z syropem i "zamarynowaną" pigwą, która idealnie nada się jako dodatek do herbaty.
Zobacz także:
- Co można zrobić z pigwy? Poznaj pomysły na jej wykorzystanie
- Jak jeść pigwę? Porady i przepisy
- Wyjątkowe właściwości owoców pigwy i pigwowca. "Mają nawet więcej witaminy C niż niektóre jabłka"
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Dmitry Buber/Getty Images