Nie wyrzucaj nóżki z brokuła! Możesz z niej zrobić pyszną azjatycką kiszonkę i to w kilka minut

Obieranie nóżki brokułu
Nie wyrzucaj nóżki z brokułu! Możesz z niej zrobić pyszną azjatycką kiszonkę i to w kilka minut
Źródło: Varvara Kalashnikova/Getty Images
W dobie wciąż drożejących produktów i wysokich cen warzyw i owoców nie warto marnować jedzenia. Zwłaszcza, że często można z nich zrobić pyszne przekąski i dodatki do potraw. Tak jest między innymi z brokułem. Większość z nas je jedynie zielone kwiatki, a łodygę wyrzuca. To błąd! Co z niej zrobić? Mamy na to pyszny sposób w stylu azjatyckim.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Czy nóżka od brokuła jest jadalna?

Nóżka, albo inaczej łodyga, brokuła nie kojarzy się z czymś jadalnym, a tym bardziej smacznym. Mało kto wie, że jest zgoła na odwrót. Chociaż faktycznie ma ona twardą skórę i "żyłki", które mogą się ciągnąć po zębach, to właściwie oczyszczona jest pyszna - słodka i chrupka. Idealnie nadaje się do smażenia i pieczenia, ale można ją schrupać również na surowo.

Jak oczyścić nóżkę z brokuła?

Przede wszystkim nóżkę myjemy, tak jak każde inne warzywo. Następnie musimy obrać ją z grubej skóry. Im świeższy brokuł, tym cieńsza będzie i delikatniejsza. Warto ją odkroić, zwłaszcza miejsca, gdzie są liście, ponieważ w tym miejscach możliwe, że będą włókna, które nieprzyjemnie będą się ciągnąć. W środku pozostanie chrupki i słodki rdzeń, podobny w smaku do kalarepy lub kaczana (rdzenia kapusty).

Azjatycka kiszonka z nóżki z brokuła

Składniki:

  • nóżka brokułu,
  • sól,
  • cukier,
  • sos sojowy,
  • ocet,
  • mirin.

Sposób przygotowania:

Nóżkę z brokuła oczyszczamy, tak, jak powyżej. Następnie kroimy go w plasterki, można to zrobić przy użyciu mandoliny. Następne zasypujemy solą, aby zmiękły. Po pół płuczemy.

Następnie w równych częściach mieszamy ze sobą cukier z sosem sojowym i octem, dodajemy odrobinę mirinu. Do czystego słoiczka przekładamy brokuł, dodajemy wybrane dodatki, np. chili, inne papryczki lub kiełki. Całość zalewamy zalewą i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie nasze marynowane brokuły będą gotowe do jedzenia.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości