Makaron z brokułem, sosem serowo musztardowym i ziołami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g makaronu penne
- zielony brokuł
- 150 g masła
- 4 łyżki mąki
- 250 ml mleka
- 100 g musztardy francuskiej
- 200 g sera cheddar
- zioła prowansalskie, papryka chili, kumin
- 50 g świeżych ziół: natka pietruszki, cebula dymka, rucolla
Sposób przygotowania makaronu z brokułem
- Gotuj makaron penne przez 8 minut, dodając brokuły na ostatnie 4-5 minut. Dobrze odcedź, a następnie rozgrzej dużaą patelnie i przełóż na nią makaron z brokułem.
- W rondelku rozgrzej masło i dodaj przesianą mąkę pszenną. Smaż wszystko przez minutę, następnie stopniowo dodawaj mleko, dobrze mieszając pomiędzy każdym dodawaniem. Doprowadź do wrzenia, mieszając, a następnie dusić przez 2 minuty dodając musztardę, połowy sera i suche przyprawy.
- Makaron i brokuły wymieszaj z sosem i przełożyć łyżką do naczynia żaroodpornego. Posyp pozostały ser i umieść pod gorącym grillem na 3-4 minuty, aż się zarumienią i bulgoczą. Na koniec makaron posyp świeżymi ziołami.
Zobacz także:
- Brokuły mają mało kalorii i są pyszne! Dlaczego warto je jeść?
- Zapiekanka z brokułami – sposób na zielony talerz ze smakiem!
- Makaron z kurczakiem i brokułami – sprawdzone przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Jakub Kamiński/East News
podziel się: