Chłodnik z botwinką, selerem i kozim twarogiem - przepis Sebastiana Olmy

Chłodnik Sebastiana Olmy
Chłodnik z botwinką, selerem i kozim twarogiem - przepis Sebastiana Olmy
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Coraz cieplejsze dni nadchodzą, a wraz z nimi sezon na chłodnik. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał, jak przygotować chłodnik z botwinką, selerem i kozim twarogiem. Sprawdź, jak zrobić to danie z przepisu kucharza.

Chłodnik z botwinką, selerem i kozim twarogiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Botwinka - 5 pęczków (grube korzenie)
  • Młoda marchew - 3 szt.
  • Czosnek - główka
  • Selerem naciowy - duża szt. z łodygami
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Kefir - litr
  • Kwaśna śmietana 18% - 400ml
  • Łodygi selera naciowego
  • Górne części botwinki
  • Koperek - duży pęczek
  • Cytryna - szt.
  • Jajko - 5 szt.
  • Mieszanka świeżych ziół do dekoracji

Sposób przygotowania chłodnika z botwinką, selerem i kozim twarogiem

  1. Botwinkę podziel na łodygę i korzeń. Korzeń obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem z marchwią, czosnkiem i selerem. Warzywa dorzuć do garnka, podsmaż na oleju i duś aż będą miękkie ze szczyptą soli, następnie odstaw aby wszystko ostygło.
  2. Do naczynia dodaj kefir, kwaśną śmietanę, posiekane górne części selera naciowego, tak samo górne części botwinki i koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, na koniec sam chłodnik możesz doprawić jeszcze sokiem z cytryny i solą.
  3. Do dekoracji porcji chłodnika użyj listków z selera naciowego, ugotowanego na miękko jajka i świeżych ziół.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości