Chłodnik z botwinką, selerem i kozim twarogiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- Botwinka - 5 pęczków (grube korzenie)
- Młoda marchew - 3 szt.
- Czosnek - główka
- Selerem naciowy - duża szt. z łodygami
- Olej do smażenia
- Sól
- Kefir - litr
- Kwaśna śmietana 18% - 400ml
- Łodygi selera naciowego
- Górne części botwinki
- Koperek - duży pęczek
- Cytryna - szt.
- Jajko - 5 szt.
- Mieszanka świeżych ziół do dekoracji
Sposób przygotowania chłodnika z botwinką, selerem i kozim twarogiem
- Botwinkę podziel na łodygę i korzeń. Korzeń obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem z marchwią, czosnkiem i selerem. Warzywa dorzuć do garnka, podsmaż na oleju i duś aż będą miękkie ze szczyptą soli, następnie odstaw aby wszystko ostygło.
- Do naczynia dodaj kefir, kwaśną śmietanę, posiekane górne części selera naciowego, tak samo górne części botwinki i koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, na koniec sam chłodnik możesz doprawić jeszcze sokiem z cytryny i solą.
- Do dekoracji porcji chłodnika użyj listków z selera naciowego, ugotowanego na miękko jajka i świeżych ziół.
Zobacz także:
- Chłodnik, czyli idealna zupa na gorące dni. Jak przygotować go z buraków lub ogórków?
- Chłodnik – idealna zupa na upały. Zobacz, jak ją przyrządzić
- Chłodnik z ogórkiem, fetą i awokado - przepis Darii Ładochy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: