Chłodnik z botwinką, selerem i kozim twarogiem - przepis Sebastiana Olmy

Chłodnik Sebastiana Olmy
Chłodnik z botwinką, selerem i kozim twarogiem - przepis Sebastiana Olmy
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Coraz cieplejsze dni nadchodzą, a wraz z nimi sezon na chłodnik. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał, jak przygotować chłodnik z botwinką, selerem i kozim twarogiem. Sprawdź, jak zrobić to danie z przepisu kucharza.

Chłodnik z botwinką, selerem i kozim twarogiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Botwinka - 5 pęczków (grube korzenie)
    • Młoda marchew - 3 szt.
      • Czosnek - główka
        • Selerem naciowy - duża szt. z łodygami
          • Olej do smażenia
            • Sól
              • Kefir - litr
                • Kwaśna śmietana 18% - 400ml
                  • Łodygi selera naciowego
                    • Górne części botwinki
                      • Koperek - duży pęczek
                        • Cytryna - szt.
                          • Jajko - 5 szt.
                            • Mieszanka świeżych ziół do dekoracji

                              Sposób przygotowania chłodnika z botwinką, selerem i kozim twarogiem

                              1. Botwinkę podziel na łodygę i korzeń. Korzeń obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem z marchwią, czosnkiem i selerem. Warzywa dorzuć do garnka, podsmaż na oleju i duś aż będą miękkie ze szczyptą soli, następnie odstaw aby wszystko ostygło.
                                1. Do naczynia dodaj kefir, kwaśną śmietanę, posiekane górne części selera naciowego, tak samo górne części botwinki i koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, na koniec sam chłodnik możesz doprawić jeszcze sokiem z cytryny i solą.
                                  1. Do dekoracji porcji chłodnika użyj listków z selera naciowego, ugotowanego na miękko jajka i świeżych ziół.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Sebastian Olma

                                    Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana