Jak smażyć kanie? Dzięki tym sposobom będą wręcz idealne. Wypróbuj je już teraz

Kanie w koszyku
Jak smażyć kanie? Co zrobić, żeby były idealne? Sprawdź nasze sposoby
Źródło: Minh Hoang Cong / 500px/Getty Images
Smażone kanie to przysmak wielu grzybiarzy. Mają niepowtarzalny smak i aromat, a ich przygotowanie jest niezwykle proste. Warto jednak przestrzegać kilku zasad, aby wyszły idealne. Sprawdź, jak smażyć kanie w naszym artykule. Te sposoby są niezawodne. Czy można smażyć kanie bez panierki?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzyby

Zofia Leszczyńska-Niziołek
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach

Jak przygotować kanie do smażenia?

Kani, jak większość grzybów, lepiej nie myć pod wodą ani nie moczyć. Znacznie lepszym sposobem jest dokładne oczyszczenie ich nożykiem lub specjalnym silikonowym pędzelkiem - ten nada się do wyczyszczenia blaszek. Jeżeli chcemy moczyć te grzyby, to powinno się to robić w mleku, jednak nie jest to obligatoryjne. Taki zabieg sprawi, że miąższ będzie bardziej miękki po usmażeniu - to przydatny trik przy starszych i bardziej zdrewniałych okazach. Wystarczy 15-30 minut moczenia kani w mleku, aby były pyszne. Większe i starsze grzyby można moczyć do 2 godzin.

Kolejnym trikiem na pyszne kanie jest właściwe ich doprawienie. Nie powinno się solić przed smażeniem, ponieważ grzyby puszczą sok i - zamiast usmażyć się na złoty kolor - zaczną się dusić we własnym sosie. 

Jak usmażyć kanię w panierce i bez panierki?

Kanie w panierce przygotowuje się niemal identycznie jak kotlety, np. schabowe. Potrzebujemy do tego jajek, bułki tartej oraz oleju do smażenia. Oczyszczone grzyby moczymy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Można ponownie zamoczyć w jajku i bułce - wtedy panierka będzie grubsza, ale nie ma takiej konieczności. Następnie smażymy na złoty kolor. Po tym czasie zdejmujemy i przyprawiamy do smaku.

Kanie bez panierki jeszcze prościej usmażyć, a przy tym zachowamy więcej z aromatu. Grzyby tradycyjnie oczyścić i namoczyć w mleku, jeśli jest taka potrzeba. Następnie na patelni roztapiamy masło i doprawiamy je - solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na takie masło kładziemy kapelusze kań i smażymy na złoty kolor z obu stron.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości