Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grzyby
Jak przygotować kanię do smażenia - mycie, namaczanie w mleku i inne techniki
Kani, jak większość grzybów, lepiej nie myć pod wodą ani nie moczyć. Znacznie lepszym sposobem jest dokładne oczyszczenie ich nożykiem lub specjalnym silikonowym pędzelkiem - ten nada się do wyczyszczenia blaszek. Jeżeli chcemy moczyć te grzyby, to powinno się to robić w mleku, jednak nie jest to obligatoryjne. Taki zabieg sprawi, że miąższ będzie bardziej miękki po usmażeniu - to przydatny trik przy starszych i bardziej zdrewniałych okazach. Wystarczy 15-30 minut moczenia kani w mleku, aby były pyszne. Większe i starsze grzyby można moczyć do 2 godzin.
Kolejnym trikiem na pyszne kanie jest właściwe ich doprawienie. Nie powinno się solić przed smażeniem, ponieważ grzyby puszczą sok i - zamiast usmażyć się na złoty kolor - zaczną się dusić we własnym sosie.
Jak usmażyć kanię w panierce i bez panierki
Kanie w panierce przygotowuje się niemal identycznie jak kotlety, np. schabowe. Potrzebujemy do tego jajek, bułki tartej oraz oleju do smażenia. Oczyszczone grzyby moczymy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Można ponownie zamoczyć w jajku i bułce - wtedy panierka będzie grubsza, ale nie ma takiej konieczności. Następnie smażymy na złoty kolor. Po tym czasie zdejmujemy i przyprawiamy do smaku.
Kanie bez panierki jeszcze prościej usmażyć, a przy tym zachowamy więcej z aromatu. Grzyby tradycyjnie oczyścić i namoczyć w mleku, jeśli jest taka potrzeba. Następnie na patelni roztapiamy masło i doprawiamy je - solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na takie masło kładziemy kapelusze kań i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- 5 najdroższych grzybów świata. 2 z nich rosną w Polsce
- Purchawica olbrzymia - tajemniczy przysmak polskich lasów. Jak ją przyrządzić?
- Ten grzyb wygląda jak gąbka... i jest jadalny! Co z niego można zrobić?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Minh Hoang Cong / 500px/Getty Images