Regularne picie soku z marchwi ma pozytywny wpływ na urodę, poprawia koloryt skóry, stan włosów i paznokci. Sok marchewkowy można pić codziennie, zalecany jest kobietom w ciąży i matkom karmiącym. Niestety powinni z niego zrezygnować chorzy w trakcie antybiotykoterapii.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Składniki soku marchewkowego
Marchewkę wyhodowali Holendrzy w XVII wieku. Sok z marchwi jest niskokalorycznym napojem, 100 g to jedynie 40 kcal. Jest źródłem węglowodanów (9,28 g w 100 g soku, z czego 3,91 to cukry proste) i białka (0,95 g w 100 g). Stanowi prawdziwą kopalnię witamin. Znajduje się w nim mnóstwo karotenoidów. W soku z marchewki obecny jest alfa-karoten, luteina, zeaksantyna i trochę likopenu. Najwięcej jest w nim beta-karotenu, z którego powstaje witamina A.
Sok marchwiowy warto pić również z uwagi na znajdujące się w nim witaminy E, K, H, PP oraz witaminy z grupy B. Obecne się w nim również składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, potas, cynk, fosfor, magnez miedź, krzem i kobalt. W soku z marchwi znaleźć można także polifenole i kwasy fenolowe.
Właściwości zdrowotne soku z marchwi
Sok marchewkowy dzięki wysokiej wartości odżywczej ma pozytywny wpływ na zdrowie. Wspomaga działanie całego organizmu, wzmacnia układ nerwowy, krwionośny, wątrobę (chroni ją przed otłuszczeniem), nerki, pozytywnie wpływa na trawienie. Ponadto picie soku z marchwi, za sprawą znajdujących się w warzywie karotenoidów, poprawia zdolność widzenia. Oddziałuje również na kolor skóry i stan zębów. Znacząco poprawia wygląd włosów.
Sok z marchwi wykazuje właściwości antyoksydacyjne, co wynika z obecnych w nim składników będących naturalnymi przeciwutleniaczami. Dlatego polecany jest chorym w trakcie terapii onkologicznej. Co więcej, sugeruje się, że może zmniejszać ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej. Przykładowo, znajdujący się w soku beta-karoten może zapobiec pojawieniu się raka krtani, jamy ustnej, przełyku, pęcherza moczowego, z kolei dzięki obecnemu w marchewce kwasowi retinowemu możliwe jest zmniejszenie prawdopodobieństwa pojawienia się raka prostaty.
Znajdujące się w soku przeciwutleniacze wspierają również odporność organizmu, spowalniają proces starzenia, zapobiegają chorobom serca, układu krążenia, zmniejszają ryzyko miażdżycy. Chronią też przed szkodliwym działaniem promieni UV. Duże znaczenie mają również obecne w soku składniki mineralne, np. potas wspomaga funkcjonowanie mięśni, pomaga uporać się z bolesnymi skurczami. Należy podkreślić, że sok z marchwi jest produktem, z którego mogą korzystać osoby zmagające się z cukrzycą. Świeża marchew cechuje się niskim indeksem glikemicznym (IG 30), który niestety rośnie pod wpływem obróbki termicznej.
Jak często pić sok z marchwi?
Jedynie regularne picie soku z marchwi gwarantuje optymalne efekty. Według niektórych zaleceń należy wypijać 1–2 szklanki soku na dzień, przy czym trzeba mieć świadomość, że karoten zdecydowanie lepiej wchłania się w obecności tłuszczu. Niektórzy, aby wzmocnić działanie soku, mieszają go z innymi napojami, np. ze świeżo wyciskanym sokiem z jabłek. Taka kombinacja występuje m.in. w antyrakowej terapii Gersona. Marchew doskonale komponuje się również z selerem, z którym tworzy mieszankę wzmacniająca odporność organizmu.
Sok z marchwi polecany jest kobietom w ciąży i karmiącym matkom. Osoby, które zastanawiają się, czy sok z marchwi szkodzi, powinny mieć świadomość tego, że nie zawsze jest on wskazany. Zaszkodzić może osobom będącym w trakcie stosowanie antybiotykoterapii, gdyż osłabia działanie leków.
Jak zrobić sok z marchwi?
Aby móc przygotować sok z marchwi, należy zaopatrzyć się w świeże, nieuszkodzone korzenie. Po dokładnym umyciu marchwi należy obrać ją i pokroić na drobniejsze kawałki. Do zrobienia soku potrzebna jest również sokowirówka. Z 1 kg marchwi można przygotować porcje soku dla 1–2 osób.
Przepis na sok marchewkowo-jabłkowy - przepis
Jak już wspomniano, sok marchewkowy można urozmaicić dodatkiem owoców. Do przygotowania soku marchewkowo-jabłkowego potrzebne są następujące składniki (porcja dla 2 osób):
- 6 marchewek,
- 4 jabłka,
- odrobina soku z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę umyj, obierz i pokrój na cząstki, to samo zrób z jabłkami.
- Składniki soku przepuść przez sokowirówkę.
- Przed podaniem dodaj kilka kropli soku ze świeżo wyciśniętej cytryny.
Przepis na sok marchwiowo-buraczkowy - przepis
Składniki (porcja dla 3 osób):
- 4 marchewki,
- 2 średnie buraki (najlepsze do soków są podłużne),
- 6 jabłek,
- sok z cytryny,
- 1 łyżeczka oliwy extra virgin.
Sposób przygotowania:
- Jabłka pozbaw gniazd nasiennych, po obraniu owocu podziel go na ćwiartki.
- Marchewki i buraki obierz i umyj pod bieżącą wodą.
- Sok wyciśnij przy użyciu sokowirówki.
- Sok z marchewki i buraka można pić 30 minut po przygotowaniu. Przed podaniem dodaj do niego oliwę i kilka kropli świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Zobacz także:
- Soki dobre na wszystko - przepisy owocowe, warzywne i łączone
- Fit sok z jarmużu. Prosty przepis z dodatkami
- Jakie wartości odżywcze ma sok szpinakowy? Jak przygotować go samodzielnie?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: bhofack2/Getty Images