Właściwości soku z kiszonych ogórków. Pij go na odchudzanie, na kaca i na zdrowie

Szklanka soku z ogórka
Właściwości soku z kiszonych ogórków. Pij go na odchudzanie, na kaca i na zdrowie
Źródło: Burcu Atalay Tankut/GettyImages
Sok z kiszonych ogórków powstaje dzięki działalności bakterii kwasu mlekowego. Ma wiele prozdrowotnych właściwości. Znajdujący się w soku z ogórków kiszonych błonnik pokarmowy stymuluje perystaltykę jelit, z kolei bogactwo witaminy C pomaga zredukować kaca.

Sok z ogórków kiszonych jest dobry nie tylko na odchudzanie. Wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na wygląd skóry. Ma właściwości, z których mogą skorzystać osoby borykające się z cukrzycą i wahaniami ciśnienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na idealne ogórki małosolne
Przepis na idealne ogórki małosolne
Przepis na idealne ogórki małosolne
Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak powstaje sok z ogórków kiszonych?

Kiszenie należy do najstarszych metod konserwowania żywności. Stosowane było, gdy jeszcze nikt nie wiedział, czym są sztuczne konserwanty. Znane jest na całym świecie, w Polsce wykorzystywane w przypadku warzyw, takich jak ogórki czy kapusta. W innych częściach globu kiszeniu podawane są owoce, mięso, a nawet ryby. Powszechność tej metody wynika nie tylko z jej wpływu na termin przydatności do spożycia, lecz także z oddziaływania na walory smakowe żywności, właściwości zdrowotne jedzenia, a nawet kaloryczność.

W procesie kiszenia kluczowe znaczenie mają zaangażowane w jego przebieg bakterie mlekowe, których zadaniem jest produkcja kwasu mlekowego. Im dłużej trwa zakiszanie, tym dłuższy jest proces namnażania się wspomnianych mikroorganizmów. Ma to wpływ na smak kiszonki, z upływem czasu staje się ona kwaśniejsza. Należy podkreślić, że proces, któremu poddawane są warzywa, ma też wpływ na skład i właściwości wody, która wypełnia słój z ogórkami, chrzanem, koprem, czosnkiem, niewielką ilością soli. Sok z kiszonek, w tym z ogórków kiszonych, był doceniany już w starożytności. Cenili go Arystoteles i Kleopatra, nie stronił od niego Juliusz Cezar.

Sok z ogórków kiszonych - jaki ma skład? Jakie witaminy zawiera?

Dlaczego sok z ogórków kiszonych jest zdrowy? Odpowiada za to jego skład, który stanowi prawdziwą bombę witamin i składników mineralnych, mających pozytywny wpływ na działanie organizmu, kondycję skóry i włosów. Osoby, które dbają o zdrowie, powinny wiedzieć, że sok z kiszonych ogórków to bogate źródło witaminy C. Znajdują się w nim również witaminy z grupy B, witaminy E i K. W jego składzie nie brakuje cynku, magnezu, potasu, wapnia, żelaza. Ponadto podczas procesu fermentacji powstają izotiocyjaniany, które również wykazują określone działanie prozdrowotne. Należy zaznaczyć, że woda z kiszenia jest naturalnym probiotykiem, co ma związek ze znajdującymi się w niej korzystnymi bakteriami kwasu mlekowego.

Sok z kiszonych ogórków - dobry na odchudzanie i na kaca

Sok z ogórków kiszonych to dobrze znane panaceum na kaca. Po wypiciu sporej ilości napojów alkoholowych zdecydowanie lepiej wypić wodę ze słoja z kiszonką niż zjeść coś tłustego. Ma to związek z obecną w napoju witaminą C, która jest antyoksydantem. Ból głowy, uczucie rozbicia, które towarzyszą każdemu, kto nie stroni od trunków wysokoprocentowych, to efekt wolnych rodników. W związku z tym, że najlepszym orężem przeciwko nim są przeciwutleniacze, produkty bogate w witaminę C, to coś, co warto mieć w domu po hucznej imprezie.

Sok z kiszonych ogórków ma właściwości, które powinny zainteresować każdego, kto planuje zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Nie jest to magiczny środek na odchudzanie, nie ulega jednak wątpliwości, że wspiera osoby marzące o smukłej sylwetce. Picie go wspomaga przetwarzanie tłuszczów, węglowodanów i białek. Pomaga też pozbyć się wody z organizmu. W ten sposób likwiduje obrzęki i oczyszcza z toksyn. Kiszone produkty dostarczają potężnej dawki błonnika pokarmowego, który ma pozytywny wpływ na perystaltykę jelit, metabolizm, redukuje problem zaparć. Sok z ogórków kiszonych jest dobry na odchudzanie jeszcze z jednego względu - jest niskokaloryczny. Niektórzy stosują go na czczo.

Czy sok z kiszonych ogórków jest zdrowy?

Dzięki obecnym w soku z ogórków kiszonych izotiocyjanianom przypuszcza się, że ma on właściwości przeciwnowotworowe. Regularne picie kwaśnego napoju pozytywnie wpływa na mikroflorę jelit oraz zapobiega wystąpieniu dokuczliwej zgagi. Pozwala złagodzić bóle migrenowe, działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, a nawet wykazuje właściwości uspokajające. Mikstura, w której skład wchodzą sok z ogórków kiszonych i czosnek, jest dobra na pasożyty. Dzięki fitoncydom ogórkowy napój niszczy groźne bakterie i wirusy.

Regularne popijanie wody po ogórkach wzmacnia odporność organizmu. Sprawdza się przy łagodzeniu kaszlu i chrypki, polecane jest osobom, które często borykają się z infekcjami górnych dróg oddechowych. Woda z ogórków wspomaga koncentrację, a także korzystnie wpływa na cerę, włosy i paznokcie. Reguluje też ciśnienie krwi, jest to możliwe dzięki zawartej w kiszonce acetylocholinie. Pomaga chorym na cukrzycę, ale nie zastąpi leczenia konwencjonalnego. Ponadto sok z kiszonych ogórków zalecany jest sportowcom, gdyż przyspiesza proces regeneracji. Jest to produkt bezpieczny dla kobiet w ciąży, co więcej, wiele z nich nie może obyć się bez kwaśnego smaku kiszonek. Z soku z kiszonych ogórków mogą korzystać dzieci, ale z umiarem, ponieważ zawiera sporo soli.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości