Ogórkowa kuchnia Jagny Niedzielskiej. Sprawdź, do czego można dodać to pyszne warzywo

Ogórkowa kuchnia Jagny Niedzielskiej. Sprawdź, do czego można dodać to pyszne warzywo
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ogórki w roli głównej
Ogórki w roli głównej
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Ogórki to jedne z najpopularniejszych warzyw w polskich ogródkach. Nie tylko doskonale gaszą pragnienie w upalne dni, ale też dostarczają cennych składników odżywczych. Jeśli masz ochotę na pyszne danie z dodatkiem tego warzywa, zachęcamy do zapoznania się z przepisami Jagny Niedzielskiej. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządza ona pomidora wypełnionego burratą i sałatką z ogórków, sushi z ogórków, ziemniaki podane z twarożkiem z ogórkiem i chrzanem oraz sok z ogórków.

Kucharce towarzyszy Gabi Drzewiecka. Panie biorą razem udział w kolejnym sezonie programu "Azja Ekspress".

"Azja Express" od lat bije rekordy popularności. Po ponad rocznej przerwie show powróci na antenę TVN. Poprzednią edycję wygrali znani twórcy internetowi Andziaks i Luka. W tej edycji uczestnicy ścigać się będą po dwóch azjatyckich krajach: Filipinach i Tajwanie. Na starcie w wyścigu swojego życia staną Gabi Drzewiecka i Jagna Niedzielska.

Gabi Drzewiecka urodziła się 9 czerwca 1986 roku w Warszawie. Jest polską dziennikarką muzyczną, telewizyjną i radiową. Na co dzień związana z grupą TVN. Prowadziła wiele programów telewizyjnych, a także największe imprezy masowe i gale - Sylwestry TVN, a także Festiwale w Sopocie. Dziennikarka prężnie działa również w Internecie - wspólnie z Agnieszką Woźniak-Starak prowadzi kanał "Trójkąt", który subskrybuje ponad 70 tysięcy użytkowników.

Jagna Niedzielska to kucharka i edukatorka. Była właścicielką bistro, a obecnie dzieli się swoją wiedzą poprzez programy kulinarne, poradniki, książki i podcasty. Znana z motta: "im więcej gotujesz, tym więcej wiesz, im mniej marnujesz, tym więcej masz". Regularnie prowadzi warsztaty i pojawia się w mediach, takich jak "Dzień Dobry TVN" i TVN24.

Pomidor wypełniony burratą, obsypany sałatką z tłuczonych ogórków

Składniki:

  • wielki pomidor,
    • burrata,
      • 3 ogórki gruntowe lub jeden duży szklarniowy,
        • ząbek czosnku,
          • łyżka musztardy francuskiej,
            • łyżka octu jabłkowego,
              • łyżeczka miodu,
                • garść pistacji,
                  • cebula czerwona,
                    • koper włoski,
                      • płatki chili (opcjonalnie),
                        • oliwa,
                          • sól,
                            • chleb na zakwasie.
                              Pomidor wypełniony burratą, obsypany sałatką z tłuczonych ogórków
                              Pomidor wypełniony burratą, obsypany sałatką z tłuczonych ogórków
                              Pomidor wypełniony burratą, obsypany sałatką z tłuczonych ogórków
                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                              Przygotowanie:

                              Pomidor natnij na krzyż, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Wydrąż wnętrze pomidora, ale nie wyrzucaj pomidorowych bebechów. Do wnętrza pomidora włóż burratę i przewróć go do góry nogami. Następnie utłucz ogórki, np. wałkiem, a potem je posiekaj. Cebulę i kawałek kopru włoskiego pokrój w cienkie pióra, natomiast czosnek w cienkie talarki. Pistacje drobno posiekaj. Spory chlust oliwy wymieszaj z musztardą, octem, solą, chili i miodem , a następnie wymieszaj z posiekanymi warzywami. Pieczywo (może być nie pierwszej świeżości) pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, bez dodatku tłuszczu, aby uzyskać grzanki. Pomidora posyp grzankami i sałatką ogórkową.

                              Grzanki
                              Grzanki
                              Grzanki
                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                              Gotowane i prasowane ziemniaki, oblane brązowym masłem, ze słodka papryką, kefirem, podane z twarożkiem z ogórka kiszonego i chrzanu 

                              Składniki na 4 porcje:

                              • 5 średniej wielkości młodych ziemniaków,
                                • 60 g masła,
                                  • kminek (opcjonalnie),
                                    • łyżeczka słodkiej papryki,
                                      • 200 g twarogu tłustego,
                                        • 3 ogórki kiszone,
                                          • cebula szalotka,
                                            • ząbek czosnku,
                                              • łyżeczka chrzanu,
                                                • łyżeczka suszonego tymianku,
                                                  • kilka ziaren kminku (opcjonalnie),
                                                    • 2 łyżki śmietany,
                                                      • łyżka majonezu,
                                                        • mały kefir,
                                                          • sól,
                                                            • pieprz.

                                                              Przygotowanie:

                                                              Twarożek wymieszaj z drobno posiekaną cebulką i czosnkiem, z suszonym tymiankiem, chrzanem, startymi na tarce ogórkami (odcedzonymi z nadmiaru soku), śmietaną, majonezem i sporą ilością pieprzu. Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku, a następnie odcedź. Na desce do krojenia połóż papier do pieczenia i ziemniaki. Zgnieć je za pomocą dna garnka, tak żeby powstała duża powierzchnia rozgniecionych ziemniaków. Najlepiej dno garnka wysmarować olejem, wtedy ziemniaki łatwiej odkleją się od powierzchni. W garnuszku rozpuść masło i podgrzewaj tak długo, aż stanie się brązowe. Następnie masło przelej przez sito i dopraw słodką papryką oraz opcjonalnie kminkiem. Na wierzch ziemniaków nałóż porcje twarożku, a całość podlej masłem.

                                                              Gotowane i prasowane ziemniaki, podane z twarożkiem z ogórka kiszonego i chrzanu 
                                                              Gotowane i prasowane ziemniaki, podane z twarożkiem z ogórka kiszonego i chrzanu 
                                                              Gotowane i prasowane ziemniaki, podane z twarożkiem z ogórka kiszonego i chrzanu 
                                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                              Sushi z ogórka

                                                              Składniki:

                                                              • ogórek szklarniowy,
                                                                • 150 g świeżego łososia (ze skórą),
                                                                  • łyżka majonezu,
                                                                    • 5 łyżkek sosu Teriyaki,
                                                                      • łyżeczka sriracha,
                                                                        • sok z połowy limonki,
                                                                          • serek kremowy do smarowania,
                                                                            • mango,
                                                                              • sałata karbowana,
                                                                                • 100 ml pulpy z marakui lub 3 świeże marakuje,
                                                                                  • płatek nori.

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    Wierzch łososia bez skóry wysmaruj teriyaki, sokiem z limonki i sriracha. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Po upieczeniu ściągnij ze skóry mięso łososia, a następnie rozdrobnij i wymieszaj z majonezem. Ogórka pokrój w cienkie, długie paski, a potem ułóż go na zakładkę, jeden obok drugiego, na macie do robienia sushi. Odsącz nadmiar wody za pomocą ręcznika papierowego. Później wierzch ogórków posmaruj serkiem, a następnie na jednym skraju ułóż sałatę, na to mango, a na koniec łososia. Całość zwiń na kształt sushi i pokrój na kawałki. Wierzch oblej pulpą z marakui i obsyp pociętym drobno nori.

                                                                                    Sushi z ogórka
                                                                                    Sushi z ogórka
                                                                                    Sushi z ogórka
                                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                    Smażone ogórki w jogurcie

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • 4 ogórki małe,
                                                                                      • 2 łyżki jogurtu greckiego,
                                                                                        • pół czerwonej papryki,
                                                                                          • pół zielonej papryki,
                                                                                            • pół czerwonej cebuli,
                                                                                              • łyżeczka zataru,
                                                                                                • oliwa do smażenia,
                                                                                                  • dużo kolendry,
                                                                                                    • sól / pieprz,
                                                                                                      • sok z jednej limonki.

                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                        Warzywa pokrój w jednakową kostkę i wrzuć na patelnię. Gdy się przyrumienią, dodaj jogurt i chwilę smaż, aż jogurt się zważy. Dodaj zatar i przyprawy, a na końcu sok z limonki i dużo kolendry.

                                                                                                        Kotlety mielone i smażone ogórki w jogurcie
                                                                                                        Kotlety mielone i smażone ogórki w jogurcie
                                                                                                        Kotlety mielone i smażone ogórki w jogurcie
                                                                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                        Mielone pod ogórki

                                                                                                        Składniki:

                                                                                                        • 500 gr mielonego mięsa,
                                                                                                          • dwie cebulki szalotki,
                                                                                                            • kromka chałki,
                                                                                                              • 1/4 szklanki maślanki,
                                                                                                                • 2 jajka,
                                                                                                                  • suche przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, sezam,
                                                                                                                    • łyżeczka koperku świeżego,
                                                                                                                      • mąka do obtoczenia,
                                                                                                                        • masło klarowane.

                                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                                          Chałkę namocz w maślance i odciśnij. Połącz z mięsem i pozostałymi składnikami. Uformuj kotlety i obtocz w mące. Usmaż z dwóch stron na maśle klarowanym lub oleju. Podawaj ze smażonymi ogórkami w jogurcie.

                                                                                                                          Sok z ogórka

                                                                                                                          Składniki:

                                                                                                                          • kilogram ogórków,
                                                                                                                            • kilka sztuk kiwi,
                                                                                                                              • 4 jabłka,
                                                                                                                                • sok z cytryny,
                                                                                                                                  • pietruszka.

                                                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                                                    Zblenduj wszystkie składniki.

                                                                                                                                    Sok z ogórka
                                                                                                                                    Sok z ogórka
                                                                                                                                    Sok z ogórka
                                                                                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości