Kucharce towarzyszy Gabi Drzewiecka. Panie biorą razem udział w kolejnym sezonie programu "Azja Ekspress".
"Azja Express" od lat bije rekordy popularności. Po ponad rocznej przerwie show powróci na antenę TVN. Poprzednią edycję wygrali znani twórcy internetowi Andziaks i Luka. W tej edycji uczestnicy ścigać się będą po dwóch azjatyckich krajach: Filipinach i Tajwanie. Na starcie w wyścigu swojego życia staną Gabi Drzewiecka i Jagna Niedzielska.
Gabi Drzewiecka urodziła się 9 czerwca 1986 roku w Warszawie. Jest polską dziennikarką muzyczną, telewizyjną i radiową. Na co dzień związana z grupą TVN. Prowadziła wiele programów telewizyjnych, a także największe imprezy masowe i gale - Sylwestry TVN, a także Festiwale w Sopocie. Dziennikarka prężnie działa również w Internecie - wspólnie z Agnieszką Woźniak-Starak prowadzi kanał "Trójkąt", który subskrybuje ponad 70 tysięcy użytkowników.
Jagna Niedzielska to kucharka i edukatorka. Była właścicielką bistro, a obecnie dzieli się swoją wiedzą poprzez programy kulinarne, poradniki, książki i podcasty. Znana z motta: "im więcej gotujesz, tym więcej wiesz, im mniej marnujesz, tym więcej masz". Regularnie prowadzi warsztaty i pojawia się w mediach, takich jak "Dzień Dobry TVN" i TVN24.
Pomidor wypełniony burratą, obsypany sałatką z tłuczonych ogórków
Składniki:
- wielki pomidor,
- burrata,
- 3 ogórki gruntowe lub jeden duży szklarniowy,
- ząbek czosnku,
- łyżka musztardy francuskiej,
- łyżka octu jabłkowego,
- łyżeczka miodu,
- garść pistacji,
- cebula czerwona,
- koper włoski,
- płatki chili (opcjonalnie),
- oliwa,
- sól,
- chleb na zakwasie.
Przygotowanie:
Pomidor natnij na krzyż, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Wydrąż wnętrze pomidora, ale nie wyrzucaj pomidorowych bebechów. Do wnętrza pomidora włóż burratę i przewróć go do góry nogami. Następnie utłucz ogórki, np. wałkiem, a potem je posiekaj. Cebulę i kawałek kopru włoskiego pokrój w cienkie pióra, natomiast czosnek w cienkie talarki. Pistacje drobno posiekaj. Spory chlust oliwy wymieszaj z musztardą, octem, solą, chili i miodem , a następnie wymieszaj z posiekanymi warzywami. Pieczywo (może być nie pierwszej świeżości) pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, bez dodatku tłuszczu, aby uzyskać grzanki. Pomidora posyp grzankami i sałatką ogórkową.
Gotowane i prasowane ziemniaki, oblane brązowym masłem, ze słodka papryką, kefirem, podane z twarożkiem z ogórka kiszonego i chrzanu
Składniki na 4 porcje:
- 5 średniej wielkości młodych ziemniaków,
- 60 g masła,
- kminek (opcjonalnie),
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 200 g twarogu tłustego,
- 3 ogórki kiszone,
- cebula szalotka,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka chrzanu,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- kilka ziaren kminku (opcjonalnie),
- 2 łyżki śmietany,
- łyżka majonezu,
- mały kefir,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Twarożek wymieszaj z drobno posiekaną cebulką i czosnkiem, z suszonym tymiankiem, chrzanem, startymi na tarce ogórkami (odcedzonymi z nadmiaru soku), śmietaną, majonezem i sporą ilością pieprzu. Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku, a następnie odcedź. Na desce do krojenia połóż papier do pieczenia i ziemniaki. Zgnieć je za pomocą dna garnka, tak żeby powstała duża powierzchnia rozgniecionych ziemniaków. Najlepiej dno garnka wysmarować olejem, wtedy ziemniaki łatwiej odkleją się od powierzchni. W garnuszku rozpuść masło i podgrzewaj tak długo, aż stanie się brązowe. Następnie masło przelej przez sito i dopraw słodką papryką oraz opcjonalnie kminkiem. Na wierzch ziemniaków nałóż porcje twarożku, a całość podlej masłem.
Sushi z ogórka
Składniki:
- ogórek szklarniowy,
- 150 g świeżego łososia (ze skórą),
- łyżka majonezu,
- 5 łyżkek sosu Teriyaki,
- łyżeczka sriracha,
- sok z połowy limonki,
- serek kremowy do smarowania,
- mango,
- sałata karbowana,
- 100 ml pulpy z marakui lub 3 świeże marakuje,
- płatek nori.
Przygotowanie:
Wierzch łososia bez skóry wysmaruj teriyaki, sokiem z limonki i sriracha. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Po upieczeniu ściągnij ze skóry mięso łososia, a następnie rozdrobnij i wymieszaj z majonezem. Ogórka pokrój w cienkie, długie paski, a potem ułóż go na zakładkę, jeden obok drugiego, na macie do robienia sushi. Odsącz nadmiar wody za pomocą ręcznika papierowego. Później wierzch ogórków posmaruj serkiem, a następnie na jednym skraju ułóż sałatę, na to mango, a na koniec łososia. Całość zwiń na kształt sushi i pokrój na kawałki. Wierzch oblej pulpą z marakui i obsyp pociętym drobno nori.
Smażone ogórki w jogurcie
Składniki:
- 4 ogórki małe,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- pół czerwonej papryki,
- pół zielonej papryki,
- pół czerwonej cebuli,
- łyżeczka zataru,
- oliwa do smażenia,
- dużo kolendry,
- sól / pieprz,
- sok z jednej limonki.
Przygotowanie:
Warzywa pokrój w jednakową kostkę i wrzuć na patelnię. Gdy się przyrumienią, dodaj jogurt i chwilę smaż, aż jogurt się zważy. Dodaj zatar i przyprawy, a na końcu sok z limonki i dużo kolendry.
Mielone pod ogórki
Składniki:
- 500 gr mielonego mięsa,
- dwie cebulki szalotki,
- kromka chałki,
- 1/4 szklanki maślanki,
- 2 jajka,
- suche przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, sezam,
- łyżeczka koperku świeżego,
- mąka do obtoczenia,
- masło klarowane.
Przygotowanie:
Chałkę namocz w maślance i odciśnij. Połącz z mięsem i pozostałymi składnikami. Uformuj kotlety i obtocz w mące. Usmaż z dwóch stron na maśle klarowanym lub oleju. Podawaj ze smażonymi ogórkami w jogurcie.
Sok z ogórka
Składniki:
- kilogram ogórków,
- kilka sztuk kiwi,
- 4 jabłka,
- sok z cytryny,
- pietruszka.
Przygotowanie:
Zblenduj wszystkie składniki.
Zobacz także:
- Ogórki po grecku na zimę, czyli jak zamknąć lato w słoiku. Sprawdź prosty przepis
- Lubisz ogórki kiszone? Poznaj przepisy Emilii Sznajder
- Chłodnik z ogórkiem, fetą i awokado - przepis Darii Ładochy
Autor: Regina Łukasiewicz, Agnieszka Korczyńska
Źródło: Jagna Niedzielska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News