Ogórki po grecku na zimę, czyli jak zamknąć lato w słoiku. Sprawdź prosty przepis

Konserwowe ogórki i papryka
Ogórki po grecku na zimę
Źródło: Nataly Hanin/Getty Images
Niegdyś robienie tzw. „słoików” na zimę było domeną babć. Dzisiaj coraz chętnie robią je także młodsze osoby. Wszyscy jednak korzystamy ze znanych i sprawdzonych przepisów na kompoty i sałatki, które jesienią przypominają nam o zapachu i smaku lata.

Ogórki po grecku to świetny sposób na zawekowanie tych warzyw. Są chrupkie i bardzo wyraziste w smaku, a przy tym po prostu pyszne. Warto zrobić ogórki po grecku – sprawdź, jak łatwo je przygotować według naszych sprawdzonych przepisów.

Nasze przepisy są nie tylko bardzo proste, ale także pozwalają wyczarować pyszne przetwory, które pozwolą poczuć smak greckiego lata w ponure jesienne i zimowe dni. Przygotować można je na dwa sposoby – łagodne albo o nieco ostrzejszym smaku. Obydwie wersje są niezwykle aromatyczne.

Ogórki po grecku – łagodny przepis krok po kroku

Składniki:

  • ok. 2½–3 kg ogórków gruntowych,
    • 2 gałązki pietruszki,
      • 1 gałązka selera,
        • liść z pora,
          • plasterki cebuli,
            • kilka kawałków marchewki,
              • 2 ziarenka ziela angielskiego,
                • mała gałązka kopru (opcjonalnie).

                  Składniki na zalewę:

                  • 5 szklanek wody,
                    • 1 szklanka cukru,
                      • 1 szklanka octu,
                        • 2 łyżki soli.

                          Sposób przygotowania:

                          1. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć.
                            1. Ogórki zalać zimną wodą i mocz przez 3 godziny. Po tym czasie w wystudzonych i suchych słoikach umieścić wszystkie przyprawy, a na nich ułożyć ciasno nieobrane małe ogórki. Opcjonalnie można również pokroić je na ćwiartki (pomysł ten sprawdzi się w przypadku większych okazów).
                              1. Wszystkie składniki na zalewę zagotować i gorącym płynem zalać ogórki.
                                1. Słoiki szczelnie zakręcić.
                                  1. Na dnie dużego garnka ułożyć bawełnianą ściereczkę, na której następnie ustawić do góry dnem słoiki z ogórkami – tak, aby się nie stykały.
                                    1. Napełnić garnek wodą do ⅔ wysokości słoików. Gotować całość na małym ogniu przez około 10 minut, aby słoiki „złapały”.

                                      Można przechowywać je przez całą zimę, najlepiej w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

                                      Ogórki po grecku na ostro - przepis krok po kroku

                                      Składniki:

                                      • ok. 3 kg obranych ogórków gruntowych,
                                        • mała garść liści pora,
                                          • plasterki cebuli,
                                            • kilka kawałków marchewki,
                                              • kilka ziarenek ziela angielskiego,
                                                • kilka ziarenek gorczycy,
                                                  • kilka liści laurowych.

                                                    Składniki na zalewę:

                                                    • 5 szklanek wody,
                                                      • 2 szklanki octu,
                                                        • 2 szklanki cukru,
                                                          • 3 łyżki soli,
                                                            • 1 opakowanie przyprawy curry.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              1. Przygotować słoiki.
                                                                1. Ogórki dokładnie umyć – większe z nich pokroić na ćwiartki, mniejsze można zawekować w całości.
                                                                  1. W słoiku umieścić wszystkie przyprawy, a także liście pora, cebulę i marchewkę, a następnie włożyć ogórki (ciasno upchnąć, by przylegały do siebie).
                                                                    1. Wszystkie składniki na zalewę (z wyjątkiem curry) zagotować.
                                                                      1. Zdjąć z ognia i dodać przyprawę.
                                                                        1. Gorącą zalewę wlać do słoików, które następnie mocno zakręcić i zapasteryzować.

                                                                          Sałatki z ogórkami konserwowymi po grecku

                                                                          Ogórki po grecku idealnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek albo samodzielna przekąska. Ich charakterystyczny słodko-kwaśny smak wspaniale komponuje się także ze składnikami różnych sałatek.

                                                                          Sałatka ziemniaczana z ogórkami po grecku - przepis krok po kroku

                                                                          Składniki:

                                                                          • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
                                                                            • 1 słoik ogórków po grecku,
                                                                              • 2–3 duże cebule,
                                                                                • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
                                                                                  • pęczek koperku,
                                                                                    • 6 łyżek majonezu,
                                                                                      • 120 ml gęstego jogurtu naturalnego,
                                                                                        • 3 łyżki oleju,
                                                                                          • sól i czarny pieprz do smaku,
                                                                                            • kilka jajek ugotowanych na twardo (opcjonalnie).

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki oraz jajka pokroić w kostkę.
                                                                                                1. Ogórki odcedzić i pokroić w ten sam sposób.
                                                                                                  1. Cebulę poszatkować na małe kawałki, a następnie usmażyć na złoto na oleju.
                                                                                                    1. Koperek posiekać.
                                                                                                      1. W niewielkiej misce wymieszać ze sobą majonez i jogurt.
                                                                                                        1. Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, a następnie doprawić solą i pieprzem.

                                                                                                          Najlepiej odstawić sałatkę na około kwadrans, by składniki „przegryzły się” ze sobą. Taka sałatka z ogórków konserwowych świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs.

                                                                                                          Sałatka z szynką z ogórkami greckimi - przepis krok po kroku

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • 1 słoik ogórków po grecku,
                                                                                                            • 150 g szynki w plasterkach (dobrze sprawdza się drobiowa),
                                                                                                              • ½ cebuli,
                                                                                                                • 3 jajka ugotowane na twardo,
                                                                                                                  • 1½ łyżki musztardy,
                                                                                                                    • 1½ łyżki jogurtu naturalnego,
                                                                                                                      • sól i pieprz do smaku.

                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                        1. Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę.
                                                                                                                          1. Szynkę, jajka i cebulę również pokroić.
                                                                                                                            1. Przygotować sos – połączyć musztardę i jogurt naturalny.
                                                                                                                              1. Wszystkie składniki na sałatkę dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić całość do smaku solą i pieprzem.

                                                                                                                                Sałatka z szynką i ogórkami po grecku najlepiej smakuje po jakimś czasie, gdy smaki „przegryzą się” ze sobą. Idealnie smakuje jako dodatek do chleba czy kanapek.

                                                                                                                                W jaki sposób można wekować słoiki?

                                                                                                                                Sałatka grecka z ogórków do słoików wymaga wekowania. Można zrobić to na inne sposoby niż poprzez gotowanie w garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką. Alternatywne sposoby sprawdzą się równie dobrze. Pierwszym z nim jest ustawienie do góry dnem dokładnie zakręconych weków, a następnie owinięcie ich w gruby koc lub ręcznik. Można również okryć słoiki grubą kołdrą. Należy je pozostawić tak na kilkanaście godzin. Ogórki po grecku można także zapasteryzować w piekarniku. Ustawia się je na blaszce i wstawia do zimnego piekarnika, który następnie należy rozgrzać do temperatury 130 stopni Celsjusza. Pasteryzuje się je przez godzinę. Po tym czasie wyjmuje, dokręca wieczka, ustawia do góry dnem i pozostawia do wystudzenia.

                                                                                                                                Zobacz wideo: Co można przygotować z grzybów

                                                                                                                                Co można przygotować z grzybów?
                                                                                                                                Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Nataly Hanin/Getty Images

                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana