Ogórki po grecku to świetny sposób na zawekowanie tych warzyw. Są chrupkie i bardzo wyraziste w smaku, a przy tym po prostu pyszne. Warto zrobić ogórki po grecku – sprawdź, jak łatwo je przygotować według naszych sprawdzonych przepisów.
Nasze przepisy są nie tylko bardzo proste, ale także pozwalają wyczarować pyszne przetwory, które pozwolą poczuć smak greckiego lata w ponure jesienne i zimowe dni. Przygotować można je na dwa sposoby – łagodne albo o nieco ostrzejszym smaku. Obydwie wersje są niezwykle aromatyczne.
Ogórki po grecku – łagodny przepis krok po kroku
Składniki:
- ok. 2½–3 kg ogórków gruntowych,
- 2 gałązki pietruszki,
- 1 gałązka selera,
- liść z pora,
- plasterki cebuli,
- kilka kawałków marchewki,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- mała gałązka kopru (opcjonalnie).
Składniki na zalewę:
- 5 szklanek wody,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka octu,
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć.
- Ogórki zalać zimną wodą i mocz przez 3 godziny. Po tym czasie w wystudzonych i suchych słoikach umieścić wszystkie przyprawy, a na nich ułożyć ciasno nieobrane małe ogórki. Opcjonalnie można również pokroić je na ćwiartki (pomysł ten sprawdzi się w przypadku większych okazów).
- Wszystkie składniki na zalewę zagotować i gorącym płynem zalać ogórki.
- Słoiki szczelnie zakręcić.
- Na dnie dużego garnka ułożyć bawełnianą ściereczkę, na której następnie ustawić do góry dnem słoiki z ogórkami – tak, aby się nie stykały.
- Napełnić garnek wodą do ⅔ wysokości słoików. Gotować całość na małym ogniu przez około 10 minut, aby słoiki „złapały”.
Można przechowywać je przez całą zimę, najlepiej w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
Ogórki po grecku na ostro - przepis krok po kroku
Składniki:
- ok. 3 kg obranych ogórków gruntowych,
- mała garść liści pora,
- plasterki cebuli,
- kilka kawałków marchewki,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka ziarenek gorczycy,
- kilka liści laurowych.
Składniki na zalewę:
- 5 szklanek wody,
- 2 szklanki octu,
- 2 szklanki cukru,
- 3 łyżki soli,
- 1 opakowanie przyprawy curry.
Sposób przygotowania:
- Przygotować słoiki.
- Ogórki dokładnie umyć – większe z nich pokroić na ćwiartki, mniejsze można zawekować w całości.
- W słoiku umieścić wszystkie przyprawy, a także liście pora, cebulę i marchewkę, a następnie włożyć ogórki (ciasno upchnąć, by przylegały do siebie).
- Wszystkie składniki na zalewę (z wyjątkiem curry) zagotować.
- Zdjąć z ognia i dodać przyprawę.
- Gorącą zalewę wlać do słoików, które następnie mocno zakręcić i zapasteryzować.
Sałatki z ogórkami konserwowymi po grecku
Ogórki po grecku idealnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek albo samodzielna przekąska. Ich charakterystyczny słodko-kwaśny smak wspaniale komponuje się także ze składnikami różnych sałatek.
Sałatka ziemniaczana z ogórkami po grecku - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1 słoik ogórków po grecku,
- 2–3 duże cebule,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- pęczek koperku,
- 6 łyżek majonezu,
- 120 ml gęstego jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki oleju,
- sól i czarny pieprz do smaku,
- kilka jajek ugotowanych na twardo (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Ugotowane i wystudzone ziemniaki oraz jajka pokroić w kostkę.
- Ogórki odcedzić i pokroić w ten sam sposób.
- Cebulę poszatkować na małe kawałki, a następnie usmażyć na złoto na oleju.
- Koperek posiekać.
- W niewielkiej misce wymieszać ze sobą majonez i jogurt.
- Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, a następnie doprawić solą i pieprzem.
Najlepiej odstawić sałatkę na około kwadrans, by składniki „przegryzły się” ze sobą. Taka sałatka z ogórków konserwowych świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs.
Sałatka z szynką z ogórkami greckimi - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 słoik ogórków po grecku,
- 150 g szynki w plasterkach (dobrze sprawdza się drobiowa),
- ½ cebuli,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 1½ łyżki musztardy,
- 1½ łyżki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę.
- Szynkę, jajka i cebulę również pokroić.
- Przygotować sos – połączyć musztardę i jogurt naturalny.
- Wszystkie składniki na sałatkę dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić całość do smaku solą i pieprzem.
Sałatka z szynką i ogórkami po grecku najlepiej smakuje po jakimś czasie, gdy smaki „przegryzą się” ze sobą. Idealnie smakuje jako dodatek do chleba czy kanapek.
W jaki sposób można wekować słoiki?
Sałatka grecka z ogórków do słoików wymaga wekowania. Można zrobić to na inne sposoby niż poprzez gotowanie w garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką. Alternatywne sposoby sprawdzą się równie dobrze. Pierwszym z nim jest ustawienie do góry dnem dokładnie zakręconych weków, a następnie owinięcie ich w gruby koc lub ręcznik. Można również okryć słoiki grubą kołdrą. Należy je pozostawić tak na kilkanaście godzin. Ogórki po grecku można także zapasteryzować w piekarniku. Ustawia się je na blaszce i wstawia do zimnego piekarnika, który następnie należy rozgrzać do temperatury 130 stopni Celsjusza. Pasteryzuje się je przez godzinę. Po tym czasie wyjmuje, dokręca wieczka, ustawia do góry dnem i pozostawia do wystudzenia.
Zobacz wideo: Co można przygotować z grzybów
Zobacz także:
- Przepis na idealne ogórki małosolne. Przygotuj je z Piotrem Kucharskim
- Ogórki kiszone - tradycyjne, ostre i kruche. Jak je zrobić?
- Największe błędy przy kiszeniu ogórków małosolnych. Daria Ładocha zdradza swój trik
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Nataly Hanin/Getty Images