Ogórki po grecku na zimę, czyli jak zamknąć lato w słoiku. Sprawdź prosty przepis

Konserwowe ogórki i papryka
Ogórki po grecku na zimę
Źródło: Nataly Hanin/Getty Images
Niegdyś robienie tzw. „słoików” na zimę było domeną babć. Dzisiaj coraz chętnie robią je także młodsze osoby. Wszyscy jednak korzystamy ze znanych i sprawdzonych przepisów na kompoty i sałatki, które jesienią przypominają nam o zapachu i smaku lata.

Ogórki po grecku to świetny sposób na zawekowanie tych warzyw. Są chrupkie i bardzo wyraziste w smaku, a przy tym po prostu pyszne. Warto zrobić ogórki po grecku – sprawdź, jak łatwo je przygotować według naszych sprawdzonych przepisów.

Nasze przepisy są nie tylko bardzo proste, ale także pozwalają wyczarować pyszne przetwory, które pozwolą poczuć smak greckiego lata w ponure jesienne i zimowe dni. Przygotować można je na dwa sposoby – łagodne albo o nieco ostrzejszym smaku. Obydwie wersje są niezwykle aromatyczne.

Ogórki po grecku – łagodny przepis krok po kroku

Składniki:

  • ok. 2½–3 kg ogórków gruntowych,
  • 2 gałązki pietruszki,
  • 1 gałązka selera,
  • liść z pora,
  • plasterki cebuli,
  • kilka kawałków marchewki,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • mała gałązka kopru (opcjonalnie).

Składniki na zalewę:

  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka octu,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć.
  2. Ogórki zalać zimną wodą i mocz przez 3 godziny. Po tym czasie w wystudzonych i suchych słoikach umieścić wszystkie przyprawy, a na nich ułożyć ciasno nieobrane małe ogórki. Opcjonalnie można również pokroić je na ćwiartki (pomysł ten sprawdzi się w przypadku większych okazów).
  3. Wszystkie składniki na zalewę zagotować i gorącym płynem zalać ogórki.
  4. Słoiki szczelnie zakręcić.
  5. Na dnie dużego garnka ułożyć bawełnianą ściereczkę, na której następnie ustawić do góry dnem słoiki z ogórkami – tak, aby się nie stykały.
  6. Napełnić garnek wodą do ⅔ wysokości słoików. Gotować całość na małym ogniu przez około 10 minut, aby słoiki „złapały”.

Można przechowywać je przez całą zimę, najlepiej w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

Ogórki po grecku na ostro - przepis krok po kroku

Składniki:

  • ok. 3 kg obranych ogórków gruntowych,
  • mała garść liści pora,
  • plasterki cebuli,
  • kilka kawałków marchewki,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek gorczycy,
  • kilka liści laurowych.

Składniki na zalewę:

  • 5 szklanek wody,
  • 2 szklanki octu,
  • 2 szklanki cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 opakowanie przyprawy curry.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować słoiki.
  2. Ogórki dokładnie umyć – większe z nich pokroić na ćwiartki, mniejsze można zawekować w całości.
  3. W słoiku umieścić wszystkie przyprawy, a także liście pora, cebulę i marchewkę, a następnie włożyć ogórki (ciasno upchnąć, by przylegały do siebie).
  4. Wszystkie składniki na zalewę (z wyjątkiem curry) zagotować.
  5. Zdjąć z ognia i dodać przyprawę.
  6. Gorącą zalewę wlać do słoików, które następnie mocno zakręcić i zapasteryzować.

Sałatki z ogórkami konserwowymi po grecku

Ogórki po grecku idealnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek albo samodzielna przekąska. Ich charakterystyczny słodko-kwaśny smak wspaniale komponuje się także ze składnikami różnych sałatek.

Sałatka ziemniaczana z ogórkami po grecku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 słoik ogórków po grecku,
  • 2–3 duże cebule,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • pęczek koperku,
  • 6 łyżek majonezu,
  • 120 ml gęstego jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i czarny pieprz do smaku,
  • kilka jajek ugotowanych na twardo (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki oraz jajka pokroić w kostkę.
  2. Ogórki odcedzić i pokroić w ten sam sposób.
  3. Cebulę poszatkować na małe kawałki, a następnie usmażyć na złoto na oleju.
  4. Koperek posiekać.
  5. W niewielkiej misce wymieszać ze sobą majonez i jogurt.
  6. Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, a następnie doprawić solą i pieprzem.

Najlepiej odstawić sałatkę na około kwadrans, by składniki „przegryzły się” ze sobą. Taka sałatka z ogórków konserwowych świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs.

Sałatka z szynką z ogórkami greckimi - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 słoik ogórków po grecku,
  • 150 g szynki w plasterkach (dobrze sprawdza się drobiowa),
  • ½ cebuli,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1½ łyżki musztardy,
  • 1½ łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę.
  2. Szynkę, jajka i cebulę również pokroić.
  3. Przygotować sos – połączyć musztardę i jogurt naturalny.
  4. Wszystkie składniki na sałatkę dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić całość do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z szynką i ogórkami po grecku najlepiej smakuje po jakimś czasie, gdy smaki „przegryzą się” ze sobą. Idealnie smakuje jako dodatek do chleba czy kanapek.

W jaki sposób można wekować słoiki?

Sałatka grecka z ogórków do słoików wymaga wekowania. Można zrobić to na inne sposoby niż poprzez gotowanie w garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką. Alternatywne sposoby sprawdzą się równie dobrze. Pierwszym z nim jest ustawienie do góry dnem dokładnie zakręconych weków, a następnie owinięcie ich w gruby koc lub ręcznik. Można również okryć słoiki grubą kołdrą. Należy je pozostawić tak na kilkanaście godzin. Ogórki po grecku można także zapasteryzować w piekarniku. Ustawia się je na blaszce i wstawia do zimnego piekarnika, który następnie należy rozgrzać do temperatury 130 stopni Celsjusza. Pasteryzuje się je przez godzinę. Po tym czasie wyjmuje, dokręca wieczka, ustawia do góry dnem i pozostawia do wystudzenia.

Zobacz wideo: Co można przygotować z grzybów

Przetwory_2
Co można przygotować z grzybów?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości