Sok z limonki dzięki przeciwutleniaczom ma właściwości przeciwnowotworowe. Usprawnia on przepływ żółci, wspomaga funkcjonowanie wątroby, układu odpornościowego, działa bakteriobójczo. Sok z limonki jest dobry na odchudzanie i na oczy, poprawia kondycję włosów, skóry, paznokci.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Sok z limonki - kiedy i dlaczego warto go pić?
Sok z limonki to prawdziwa bomba witaminowa. Swoje właściwości napój zawdzięcza owocom, z których się go wyciska. Ich działanie znane jest w Azji od tysięcy lat. W 1493 roku trafiły do Ameryki. Dziś limonki uprawiane są w Argentynie, Brazylii. Meksyku, Indiach, Egipcie, a także w Europie.
Limonka jest powszechnie znana w Polsce, mimo że nie rośnie w naszym kraju. To należąca do rodziny rutowatych kuzynka cytryny, którą nazywa się również limoną, limetką lub limetką kwaśną. W porównaniu do zdecydowanie bardziej popularnej cytryny ma cieńszą skórkę, jest też kwaśniejsza i bardziej aromatyczna. Niestety z jednej limonki powstaje mniej soku niż z cytryny. Nie zmienia to jednak faktu, że ten sok znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale orzeźwia i chłodzi w upalne dni, można też wykorzystać go do zrobienia wakacyjnych drinków.
Składniki odżywcze soku z limonki
Sok z limonki jest bogatym źródłem antyoksydantów, takich jak bioflawonoidy. Właściwości przeciwutleniające mają także niektóre z zawartych w nim witamin. Wyciskany z limonki sok powinny pić osoby z niedoborem witaminy C (29,1 mg w 100 g owocu). Kuzynka cytryny jest źródłem nie tylko kwasu askorbinowego. Znajduje się w niej również witamina A (50 IU w 100 g), witamina E (0,22 mg w 100 g), tiamina (0,030 mg w 100 g) i ryboflawina (0,020 mg w 100 g). Sok z limonki zawiera też wiele minerałów, gdyż owoc, z którego jest wyciskany, ma w składzie potas (102 mg w 100 g), fosfor (18 mg w 100 g), magnez (6 mg w 100 g) i wapń (33 mg w 100 g). Warto również podkreślić, że limonka jest produktem niskokalorycznym (30 kcal w 100 g).
Właściwości soku z limonki
Sok z limonki dzięki licznym antyoksydantom ma właściwości przeciwnowotworowe. Zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i wpływa pozytywnie na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Sok korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy. Stwierdzono, że jest w stanie rozrzedzić żółć, dzięki czemu usprawnia jej przepływ. Ma też pozytywny wpływ na funkcjonowanie wątroby.
Sok z limonki obniża poziom glukozy we krwi, polecany jest na odchudzanie i wzmocnienie odporności. Znane są też bakteriobójcze właściwości tego napoju. Powinny go pić osoby, które w okresie jesienno-zimowym często borykają się z infekcjami górnych dróg oddechowych. Naukowcy potwierdzili bakteriobójcze właściwości soku z limonki m.in. względem bakterii E. coli. Wykazano, że może on zastąpić tabletki odkażające wodę. Potwierdzają to rezultaty badań wykonanych przez uczonych z Uniwersytetu Hopkinsa.
Jak już wspomniano, limonka jest źródłem potasu, dzięki czemu pozyskiwany z niej sok korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Znajduje zastosowanie w walce z nerwicą (zaburzeniami lękowymi), zmniejsza nadpobudliwość, pomaga uporać się z nawracającymi bólami głowy. Dzięki witaminie A sok z limonki oddziałuje pozytywnie na oczy, pozwala regulować odbieranie bodźców przez siatkówkę. Ma również zbawienne wpływ na włosy, skórę i paznokcie.
Sok z limonki znalazł zastosowanie w kosmetyce. Wykorzystuje się go do przygotowania preparatów pielęgnacyjnych oczyszczających i rozjaśniających. Posiada również właściwości zmiękczające. Regularne, zewnętrzne stosowanie soku z limonki pomaga pozbyć się grubego zrogowaciałego naskórka.
Przepis na sok z limonki
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 24 limonki,
- 12 cytryn,
- 250 ml wody,
- pół szklanki cukru pudru lub 1/3 szklanki stewii.
Sposób przygotowania:
- Cytrusy, z których przygotowywany jest sok, należy dokładnie umyć lub wyparzyć.
- Wyciśnij z sok. Użyj do tego wyciskarkę ręczną lub elektryczną. Z podanej liczby cytrusów powinny powstać 2 szklanki soku z cytryny i 2 szklanki soku z limonki.
- Do zimnej wody wsyp cukier puder, mieszaj tak długo, aż całkowicie się rozpuści. Osoby, które preferują niskokaloryczne napoje, mogą użyć stewii.
- Do słodkiej wody wlej zarówno sok z cytryny, jak i sok z limonki, po czym wymieszaj ze sobą wszystkie składniki napoju.
- Przelej sok do szklanej butelki, a następnie wstaw go do lodówki na min. 2 godziny.
Zobacz także:
- W zielonej kuchni kruszonka z limonką
- Creme brulle z trawą cytrynową i limonką - przepis Sebastiana Olmy
- Limonkowy krem, limonkowe risotto i limonkowa zupa
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: RUBEN BONILLA GONZALO/Getty Images