Prozdrowotne działanie soku z limonki. Na co i kiedy warto go stosować?

Wyciskanie limonki
Prozdrowotne działanie soku z limonki. Na co i kiedy warto go stosować?
Źródło: RUBEN BONILLA GONZALO/Getty Images
Sok z limonki znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Jest aromatyczny i kwaśniejszy niż sok z cytryny. Atutem tego soku są jego właściwości prozdrowotne, które zawdzięcza witaminom C i A, tiaminie, ryboflawinie, składnikom mineralnym oraz antyoksydantom.

Sok z limonki dzięki przeciwutleniaczom ma właściwości przeciwnowotworowe. Usprawnia on przepływ żółci, wspomaga funkcjonowanie wątroby, układu odpornościowego, działa bakteriobójczo. Sok z limonki jest dobry na odchudzanie i na oczy, poprawia kondycję włosów, skóry, paznokci.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Porady dietetyków

DD_20211025_Makaron_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Sok z limonki - kiedy i dlaczego warto go pić?

Sok z limonki to prawdziwa bomba witaminowa. Swoje właściwości napój zawdzięcza owocom, z których się go wyciska. Ich działanie znane jest w Azji od tysięcy lat. W 1493 roku trafiły do Ameryki. Dziś limonki uprawiane są w Argentynie, Brazylii. Meksyku, Indiach, Egipcie, a także w Europie.

Limonka jest powszechnie znana w Polsce, mimo że nie rośnie w naszym kraju. To należąca do rodziny rutowatych kuzynka cytryny, którą nazywa się również limoną, limetką lub limetką kwaśną. W porównaniu do zdecydowanie bardziej popularnej cytryny ma cieńszą skórkę, jest też kwaśniejsza i bardziej aromatyczna. Niestety z jednej limonki powstaje mniej soku niż z cytryny. Nie zmienia to jednak faktu, że ten sok znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale orzeźwia i chłodzi w upalne dni, można też wykorzystać go do zrobienia wakacyjnych drinków.

Składniki odżywcze soku z limonki

Sok z limonki jest bogatym źródłem antyoksydantów, takich jak bioflawonoidy. Właściwości przeciwutleniające mają także niektóre z zawartych w nim witamin. Wyciskany z limonki sok powinny pić osoby z niedoborem witaminy C (29,1 mg w 100 g owocu). Kuzynka cytryny jest źródłem nie tylko kwasu askorbinowego. Znajduje się w niej również witamina A (50 IU w 100 g), witamina E (0,22 mg w 100 g), tiamina (0,030 mg w 100 g) i ryboflawina (0,020 mg w 100 g). Sok z limonki zawiera też wiele minerałów, gdyż owoc, z którego jest wyciskany, ma w składzie potas (102 mg w 100 g), fosfor (18 mg w 100 g), magnez (6 mg w 100 g) i wapń (33 mg w 100 g). Warto również podkreślić, że limonka jest produktem niskokalorycznym (30 kcal w 100 g).

Właściwości soku z limonki

Sok z limonki dzięki licznym antyoksydantom ma właściwości przeciwnowotworowe. Zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i wpływa pozytywnie na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Sok korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy. Stwierdzono, że jest w stanie rozrzedzić żółć, dzięki czemu usprawnia jej przepływ. Ma też pozytywny wpływ na funkcjonowanie wątroby.

Sok z limonki obniża poziom glukozy we krwi, polecany jest na odchudzanie i wzmocnienie odporności. Znane są też bakteriobójcze właściwości tego napoju. Powinny go pić osoby, które w okresie jesienno-zimowym często borykają się z infekcjami górnych dróg oddechowych. Naukowcy potwierdzili bakteriobójcze właściwości soku z limonki m.in. względem bakterii E. coli. Wykazano, że może on zastąpić tabletki odkażające wodę. Potwierdzają to rezultaty badań wykonanych przez uczonych z Uniwersytetu Hopkinsa.

Jak już wspomniano, limonka jest źródłem potasu, dzięki czemu pozyskiwany z niej sok korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Znajduje zastosowanie w walce z nerwicą (zaburzeniami lękowymi), zmniejsza nadpobudliwość, pomaga uporać się z nawracającymi bólami głowy. Dzięki witaminie A sok z limonki oddziałuje pozytywnie na oczy, pozwala regulować odbieranie bodźców przez siatkówkę. Ma również zbawienne wpływ na włosy, skórę i paznokcie.

Sok z limonki znalazł zastosowanie w kosmetyce. Wykorzystuje się go do przygotowania preparatów pielęgnacyjnych oczyszczających i rozjaśniających. Posiada również właściwości zmiękczające. Regularne, zewnętrzne stosowanie soku z limonki pomaga pozbyć się grubego zrogowaciałego naskórka.

Przepis na sok z limonki

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 24 limonki,
  • 12 cytryn,
  • 250 ml wody,
  • pół szklanki cukru pudru lub 1/3 szklanki stewii.

Sposób przygotowania:

  1. Cytrusy, z których przygotowywany jest sok, należy dokładnie umyć lub wyparzyć.
  2. Wyciśnij z sok. Użyj do tego wyciskarkę ręczną lub elektryczną. Z podanej liczby cytrusów powinny powstać 2 szklanki soku z cytryny i 2 szklanki soku z limonki.
  3. Do zimnej wody wsyp cukier puder, mieszaj tak długo, aż całkowicie się rozpuści. Osoby, które preferują niskokaloryczne napoje, mogą użyć stewii.
  4. Do słodkiej wody wlej zarówno sok z cytryny, jak i sok z limonki, po czym wymieszaj ze sobą wszystkie składniki napoju.
  5. Przelej sok do szklanej butelki, a następnie wstaw go do lodówki na min. 2 godziny.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości