Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Aby móc skorzystać z ich dobrodziejstw, warto spożywać je solo zamiast w kostce czekolady. Są bardzo bogate nie tylko w antyoksydanty, ale i witaminy oraz substancje odżywcze. Ziarna kakaowca stanowią świetną alternatywę dla kakao, które poprzez obróbkę termiczną traci swoje właściwości.
Skąd pochodzą nasiona kakaowca?
Nasiona kakaowca pochodzą z drzewa kakaowca, czyli rośliny rosnącej w tropikalnym klimacie Ameryki Południowej i Środkowej. Może ona przyjmować formę krzewu lub drzewa. Nasiona są w owocach kakaowca – w jednym znajduje się od 20 do 60 ziarenek. Po zbiorze poddaje się je fermentacji i suszeniu. Po tym czasie są gotowe do spożycia i najbogatsze w substancje odżywcze. Możliwa jest dalsza obróbka, jednak zmniejsza ona dobroczynne działanie ziaren. Kakaowiec i jego nasiona są znane Europejczykom dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba.
Właściwości ziarna kakao
Surowe ziarno kakaowca znane jest głównie ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Dzięki nim obniża się ilość wolnych rodników, a co za tym idzie, zmniejsza się ryzyko wystąpienia nowotworów oraz spowalnia starzenie się skóry. Ziarna kakaowca uważane są także za afrodyzjak, ponieważ wpływają na uwalnianie endorfin oraz zwiększają doznania erotyczne. Co ważne, ziarno kakaowca zawiera wiele składników odżywczych, takich jak: chrom, cynk, magnez, mangan, miedź, potas, selen, żelazo, witaminy B i C oraz kwasy tłuszczowe omega-6. Dzięki swojemu genialnemu składowi nasiona kakao pomagają:
- zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych (m.in. choroby układu sercowo-naczyniowego, otyłość),
- poprawić koncentrację i zapamiętywanie,
- zredukować stres i poprawić samopoczucie,
- stymulować centralny układ nerwowy (pobudzają podobnie jak kofeina).
Kto powinien jeść surowe ziarno kakaowca?
Surowe ziarna kakao mogą być spożywane przez każdego, nawet osoby na diecie oraz chorujące na cukrzycę. Są one przede wszystkim zalecane osobom, które wykonują pracę umysłową, a także uczniom i studentom. Warto po nie sięgać, by nie dopuścić do przemęczenia organizmu oraz zaburzeń koncentracji. Bardzo dobrze sprawdzi się w okresie jesiennym dla osób, którym szczególnie doskwiera obniżenie nastroju lub gdy cierpią na wahania nastroju. Warto stosować je, będąc na diecie, by zapobiec podjadaniu bardziej kalorycznych przekąsek, np. czekolady. Można jeść nasiona kakaowca, gdy chce się poprawić jakość swojego życia seksualnego – dotyczy to obydwu płci. Ziarna kakaowca są także świetnym "lekiem" dla osób, które chcą zadbać o swoje serce i zminimalizować ryzyko zachorowania na nowotwory.
Ziarno kakaowca – jak jeść?
Ziarna kakaowca powinny być spożywane w jak najmniej przetworzonej formie. Sproszkowane lub całe można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, a także w sieci. Kakao i jego surowe ziarna mają charakterystyczny, cierpki smak, do którego należy się przyzwyczaić. Najlepiej rozpocząć przygodę z jedzeniem ich od dodawania niewielkich ilości do smoothie, owsianki, musli czy sałatki. Dobrze sprawdzą się także jako składnik wypieków. Aby w pełni wykorzystać działanie superfood, można dodać ziarna kakaowca do komosy ryżowej i nasion chia – w ten sposób powstanie pyszne śniadanie. Warto pamiętać, że niezalecane jest połączenie ziaren z mlekiem pochodzenia zwierzęcego oraz z białym cukrem. Te dodatki mogą redukować jego właściwości i działanie. Dobrym pomysłem jest połączenie ziaren kakaowca z produktami bogatymi w witaminę C. Warto spożywać surowe kakao bez dodatków, jako przekąskę w ciągu dnia. Co ciekawe, sporo drogocennych właściwości ziaren kakaowca odnaleźć można w gorzkich czekoladach o zawartości kakao powyżej 70%. Warto wybierać produkty z ziaren konszowanych (poddanych obróbce w temperaturze 60℃–100℃), a nie prażonych.
Kakao – ziarna wykorzystywane w kosmetyce
Ziarna kakaowca mają zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, lecz także kosmetycznym. To właśnie z nich pozyskiwane jest bardzo popularne masło kakaowe. Dzięki dużej zawartości składników odżywczych i przeciwutleniaczy pozwala na naturalną i bardzo skuteczną pielęgnację ciała. Kosmetyki zawierające masło kakaowe odżywiają i nawilżają skórę, spowalniają proces jej starzenia się oraz wspomagają spalanie związków lipidowych. Odnaleźć można je w: balsamach, olejkach, kremach, mydłach i pomadkach do ust. Czasem stanowi dodatek do perfum. To bardzo popularny składnik preparatów do opalania, ponieważ stanowi naturalny filtr UV. Kosmetyki z zawartością kakao dobrze wpływają na zmniejszanie się rozstępów oraz blizn. Warto zaznaczyć, że masło kakaowe może być stosownie nie tylko na skórę, lecz także na włosy. Sprawia, że są one wygładzone i miękkie.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Tradycyjny napój z ziaren kakaowca smakuje inaczej, niż myślimy. Jest pełnotłusty, a nie słodki i mleczny
- Uczestniczyliśmy w ceremonii kakao. "Ma ono zupełnie inne właściwości, niż to ze sklepu"
- Dlaczego warto pić kakao? "Zawarta w nim teobromina działa podobnie do kofeiny"
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Fcafotodigital/Getty Images