Ziarna kakaowca oto antyoksydant i afrodyzjak w jednym

Ziarna kakaowca, czekolada, kakao
Ziarna kakaowca – antyoksydant i afrodyzjak w jednym
Źródło: Fcafotodigital/Getty Images
Rozpropagowanie superfoods zrewolucjonizowało nasz sposób odżywiania. Coraz chętniej sięgamy po wartościowe produkty, mające zbawienny wpływ na nasze zdrowie, np. jagody acai czy aloes. Warto wiedzieć, że do tej grupy należą także ziarna kakaowca będące nieocenionym źródłem antyoksydantów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Porady dietetyków

DD_20211025_Makaron_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Aby móc skorzystać z ich dobrodziejstw, warto spożywać je solo zamiast w kostce czekolady. Są bardzo bogate nie tylko w antyoksydanty, ale i witaminy oraz substancje odżywcze. Ziarna kakaowca stanowią świetną alternatywę dla kakao, które poprzez obróbkę termiczną traci swoje właściwości.

Skąd pochodzą nasiona kakaowca?

Nasiona kakaowca pochodzą z drzewa kakaowca, czyli rośliny rosnącej w tropikalnym klimacie Ameryki Południowej i Środkowej. Może ona przyjmować formę krzewu lub drzewa. Nasiona są w owocach kakaowca – w jednym znajduje się od 20 do 60 ziarenek. Po zbiorze poddaje się je fermentacji i suszeniu. Po tym czasie są gotowe do spożycia i najbogatsze w substancje odżywcze. Możliwa jest dalsza obróbka, jednak zmniejsza ona dobroczynne działanie ziaren. Kakaowiec i jego nasiona są znane Europejczykom dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba.

Właściwości ziarna kakao

Surowe ziarno kakaowca znane jest głównie ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Dzięki nim obniża się ilość wolnych rodników, a co za tym idzie, zmniejsza się ryzyko wystąpienia nowotworów oraz spowalnia starzenie się skóry. Ziarna kakaowca uważane są także za afrodyzjak, ponieważ wpływają na uwalnianie endorfin oraz zwiększają doznania erotyczne. Co ważne, ziarno kakaowca zawiera wiele składników odżywczych, takich jak: chrom, cynk, magnez, mangan, miedź, potas, selen, żelazo, witaminy B i C oraz kwasy tłuszczowe omega-6. Dzięki swojemu genialnemu składowi nasiona kakao pomagają:

  • zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych (m.in. choroby układu sercowo-naczyniowego, otyłość),
  • poprawić koncentrację i zapamiętywanie,
  • zredukować stres i poprawić samopoczucie,
  • stymulować centralny układ nerwowy (pobudzają podobnie jak kofeina).

Kto powinien jeść surowe ziarno kakaowca?

Surowe ziarna kakao mogą być spożywane przez każdego, nawet osoby na diecie oraz chorujące na cukrzycę. Są one przede wszystkim zalecane osobom, które wykonują pracę umysłową, a także uczniom i studentom. Warto po nie sięgać, by nie dopuścić do przemęczenia organizmu oraz zaburzeń koncentracji. Bardzo dobrze sprawdzi się w okresie jesiennym dla osób, którym szczególnie doskwiera obniżenie nastroju lub gdy cierpią na wahania nastroju. Warto stosować je, będąc na diecie, by zapobiec podjadaniu bardziej kalorycznych przekąsek, np. czekolady. Można jeść nasiona kakaowca, gdy chce się poprawić jakość swojego życia seksualnego – dotyczy to obydwu płci. Ziarna kakaowca są także świetnym "lekiem" dla osób, które chcą zadbać o swoje serce i zminimalizować ryzyko zachorowania na nowotwory.

Ziarno kakaowca – jak jeść?

Ziarna kakaowca powinny być spożywane w jak najmniej przetworzonej formie. Sproszkowane lub całe można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, a także w sieci. Kakao i jego surowe ziarna mają charakterystyczny, cierpki smak, do którego należy się przyzwyczaić. Najlepiej rozpocząć przygodę z jedzeniem ich od dodawania niewielkich ilości do smoothie, owsianki, musli czy sałatki. Dobrze sprawdzą się także jako składnik wypieków. Aby w pełni wykorzystać działanie superfood, można dodać ziarna kakaowca do komosy ryżowej i nasion chia – w ten sposób powstanie pyszne śniadanie. Warto pamiętać, że niezalecane jest połączenie ziaren z mlekiem pochodzenia zwierzęcego oraz z białym cukrem. Te dodatki mogą redukować jego właściwości i działanie. Dobrym pomysłem jest połączenie ziaren kakaowca z produktami bogatymi w witaminę C. Warto spożywać surowe kakao bez dodatków, jako przekąskę w ciągu dnia. Co ciekawe, sporo drogocennych właściwości ziaren kakaowca odnaleźć można w gorzkich czekoladach o zawartości kakao powyżej 70%. Warto wybierać produkty z ziaren konszowanych (poddanych obróbce w temperaturze 60℃–100℃), a nie prażonych.

Kakao – ziarna wykorzystywane w kosmetyce

Ziarna kakaowca mają zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, lecz także kosmetycznym. To właśnie z nich pozyskiwane jest bardzo popularne masło kakaowe. Dzięki dużej zawartości składników odżywczych i przeciwutleniaczy pozwala na naturalną i bardzo skuteczną pielęgnację ciała. Kosmetyki zawierające masło kakaowe odżywiają i nawilżają skórę, spowalniają proces jej starzenia się oraz wspomagają spalanie związków lipidowych. Odnaleźć można je w: balsamach, olejkach, kremach, mydłach i pomadkach do ust. Czasem stanowi dodatek do perfum. To bardzo popularny składnik preparatów do opalania, ponieważ stanowi naturalny filtr UV. Kosmetyki z zawartością kakao dobrze wpływają na zmniejszanie się rozstępów oraz blizn. Warto zaznaczyć, że masło kakaowe może być stosownie nie tylko na skórę, lecz także na włosy. Sprawia, że są one wygładzone i miękkie.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości