Gorzka czekolada – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Na co jest dobra?

ciemna czekolada
Fot. Emilija Manevska / Getty Images
Gorzka czekolada dostarcza związków o właściwościach przeciwzapalnych, uspokajających oraz poprawiających zdolność pamięci i koncentracji. Odznacza się niskim indeksem glikemicznym, dlatego w niewielkich ilościach może być spożywana przez osoby na diecie. Gorzka czekolada dostarcza skoncentrowanej dawki energii i poprawia nastrój.

Gorzka czekolada odznacza się wysoką zawartością kakao, której zawdzięcza bogate wartości odżywcze. Stanowi źródło cennych flawonoidów o właściwościach antyoksydacyjnych. Gorzka czekolada wykazuje dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, minimalizując ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz tworzenia się zakrzepów.

Więcej:

Gorzka czekolada – skład i wartości odżywcze

Czekolada gorzka jest produktem o unikalnym cierpkim smaku oraz licznych właściwościach prozdrowotnych. Produkowana jest z miazgi kakaowej i masła kakaowego. W formie płynnej była spożywana już 3000 lat temu przez mieszkańców Ameryki Południowej, nierzadko z dodatkiem wanilii lub chili. W postaci tabliczki gorzka czekolada pojawiła się około XIX wieku. Wysokie wartości odżywcze gorzkiej czekolady są związane z substancjami występującymi w ziarnach kakaowca, z których jest ona otrzymywana. Skład gorzkiej czekolady obejmuje:

  • węglowodany stanowiące ważne źródło energii,
  • tłuszcz i białko,
  • błonnik pokarmowy,
  • składniki mineralne: magnez, żelazo, cynk, fosfor, potas, wapń,
  • witaminy z grupy B, A i E,
  • związki polifenolowe (flawonoidy roślinne),
  • alkaloidy (kofeina, teobromina).

Czekolada gorzka – kalorie

Kaloryczność gorzkiej czekolady jest zależna od zawartości kakao w tabliczce. Wraz ze wzrostem ilości masy kakaowej w produkcie podnosi się także liczba kalorii. Kostka gorzkiej czekolady dostarcza średnio od 30 do 36 kcal. Kaloryczność tabliczki gorzkiej czekolady na 100 g przedstawia się następująco:

  • gorzka czekolada 64% – około 502 kcal,
  • gorzka czekolada 70% – około 580 kcal,
  • gorzka czekolada 99% – około 590 kcal.

Zobacz także: Deser bananowy – propozycje podania

Czy gorzka czekolada jest zdrowa? Właściwości

Właściwości gorzkiej czekolady są cenione w wielu regionach światach. Produkt ten stanowi skoncentrowane i dobrze przyswajalne źródło energii, dzięki czemu przyczynia się do poprawy ogólnego samopoczucia i zwiększenia sił witalnych. Gorzka czekolada w swoim składzie ma związki działające pobudzająco na układ nerwowy – kofeinę i teobrominę. Ponadto dostarcza witamin z grupy B oraz magnezu i potasu, które regulują przewodnictwo nerwowe oraz polepszają zdolności poznawcze, to jest: pamięć, uwagę, koncentrację i myślenie. Magnez w gorzkiej czekoladzie wykazuje właściwości uspokajające, a dodatkowo przeciwdziała bolesnym skurczom mięśni i bezsenności. Ważnymi składnikami występującymi w gorzkiej czekoladzie są flawonoidy roślinne, zaliczane do naturalnych przeciwutleniaczy. Związki te neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych i wykazują dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Flawonoidy działają przeciwzapalnie, hamują proces utleniania tzw. złego cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Zapobiegają także tworzeniu się zakrzepów, dzięki czemu chronią przed chorobą niedokrwienną mięśnia sercowego, zawałami serca i udarem mózgu. Zalety gorzkiej czekolady to również: minimalizowanie ryzyka wystąpienia cukrzycy, podnoszenie odporności organizmu, przeciwdziałanie schorzeniom oczu oraz stymulowanie pracy nerek dzięki łagodnym właściwościom moczopędnym. Związki występujące w gorzkiej czekoladzie niwelują niebezpieczeństwo związane z zachorowaniem na nowotwory oraz opóźniają procesy starzenia się skóry. Teobromina zawarta w gorzkiej czekoladzie skutecznie łagodzi napady uciążliwego kaszlu.

Zobacz także: Deser czekoladowy – szybkie i smaczne przepisy

Gorzka czekolada a odchudzanie

Gorzka czekolada spożywana w rozsądnych ilościach może sprzyjać odchudzaniu. Substancje obecne w produkcie działają pobudzająco na przemianę materii oraz wspierają spalanie tłuszczu, chroniąc przed jego nadmiernym odkładaniem się w organizmie. Ponadto gorzka czekolada ma niski indeks glikemiczny (około 22), dzięki czemu nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, które utrudniają proces odchudzania. Jest również źródłem błonnika pokarmowego, wywołującego uczucie sytości i usprawniającego procesy trawienne. Gorzka czekolada na diecie powinna być spożywana w ilości nie większej niż 3 kostki dziennie.

Ile gorzkiej czekolady dziennie?

Gorzka czekolada mimo licznych właściwości zdrowotnych nie powinna być spożywana w nadmiernych ilościach, gdyż dostarcza dużej liczby kalorii. Wskazane jest spożywanie jednej, dwóch lub trzech kostek gorzkiej czekolady dziennie. Najlepiej sięgać po nią w czasie deseru do filiżanki kawy lub po ciężkostrawnym posiłku. W niektórych dietach odchudzających gorzką czekoladę zaleca się jeść w ilości 2–3 kostek przed posiłkiem, aby zmniejszyć apetyt.

Zobacz film: Rey smakuje czekolady. Źródło: Dzień dobry TVN.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości