Wiadomość

Muffinki kakaowe wyróżniają się nietypowym kolorem i smakiem. Są jednym z podstawowych wypieków i zaraz obok klasycznych muffinek waniliowych są najczęściej wykorzystywanym przepisem w polskiej kuchni. Możesz upiec je z dżemem, budyniem, jabłkami lub z malinami. Sprawdź, jak przygotować muffinki kakaowe, które zawsze się udają.

Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>

Klasyczne przepisy nigdy się nie znudzą i warto sięgać po nie, między innymi, wtedy, gdy brakuje pomysłów na nowe i wymyślne dania. Proste i szybkie desery wcale nie muszą być gorsze od tych, które przygotowuje się godzinami. Muffinki może przygotować każdy, nawet osoby, które nie mają zbyt rozwiniętych zdolności kulinarnych. Dowiedz się, jak przygotować jeden z tradycyjnych wypieków – muffinki kakaowe .

Przepis na muffinki kakaowe – klasyczny sposób przygotowania

Klasyczne muffinki kakaowe można przygotować w zaledwie 25 minut, już z czasem przeznaczonym na ich pieczenie. To baza, którą możesz potraktować jako samodzielny deser lub uzupełnić dodatkami, które najbardziej lubisz. Wykorzystaj poniższy przepis na muffinki kakaowe, kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego albo wtedy, kiedy przyjdą do Ciebie niespodziewani goście.

Składniki:

  •  1 jajko,
  •  50 g mąki,
  •  50 g cukru,
  •  ¼ szklanki mleka,
  •  ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  1 łyżeczka kakao,
  •  2 łyżeczki cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania: Przygotuj dwie miski. W większej z nich umieść wszystkie suche składniki, w mniejszej – wszystkie mokre. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie połącz ze sobą i zmiksuj na gładką masę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, masę rozlej do papilotek do ¾ ich wysokości i włóż do piekarnika na około 20-25 minut. Ilość łyżek kakao w przepisie jest dowolna . Im więcej dodasz go do ciasta, tym bardziej wyczuwalny będzie jego smak w końcowym wieku, a same muffinki będą miały znacznie ciemniejszy kolor.

Jak przygotować muffinki kakaowe z dżemem?

Składniki, dzięki którym upieczesz pyszne muffinki kakaowe z dżemem :

  •  2 szklanki mąki pszennej,
  •  2 jajka,
  •  250 ml jogurtu naturalnego,
  •  4 łyżki kakao,
  •  ½ szklanki cukru,
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  ½ łyżeczki sody,
  •  60-70 ml oleju roślinnego lub roztopionej margaryny,
  •  szczypta soli,
  •  12 łyżeczek dżemu o dowolnym smaku.

Sposób przygotowania: Na blasze wyłóż foremki do muffinek i posmaruj je niewielką ilością tłuszczu. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, sodę oraz sól. W osobnym naczyniu zmiksuj na jednolitą masę wszystkie mokre składniki wraz z olejem lub roztopioną, ale ostudzoną margaryną. Mokre składniki wlej do suchych, całość energicznie przemieszaj. Ciasto rozlej do foremek, a na wierzch każdej z nich wyłóż po łyżeczce ulubionego dżemu. Po wystygnięciu całość posyp cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą.


Zobacz film: Muffinki pełne orzechów. Źródło: Dzień dobry TVN

Muffinki kakaowe z budyniem – przepis

Muffinki kakaowe z budyniem możesz przygotować równie szybko, co klasyczny przepis, jeśli tylko użyjesz gotowego budyniu ze sklepu. Z kakaowymi babeczkami najlepiej smakuje budyń waniliowy lub śmietankowy. Ugotuj go według instrukcji na opakowaniu, a ciasto na muffinki przygotuj, wykorzystując prosty przepis na muffinki kakaowe . Po rozlaniu do papilotek surowego ciasta na 2/3 ich wysokości, do każdej foremki dodaj około 1-2 łyżki ostudzonego budyniu i piecz jak zwykle. Budyń możesz dodać do babeczek także po ich upieczeniu, wstrzykując go w środek ciasta za pomocą strzykawki cukierniczej .

Jak zrobić muffinki kakaowe z owocami?

Najpopularniejszymi modyfikacjami powyższej bazowej receptury są przepisy na muffinki kakaowe z jabłkami i malinami. Wykorzystując w deserach sezonowe owoce możesz nie tylko zadbać o dostarczenie organizmowi dawki witamin, ale również zaoszczędzić trochę pieniędzy. Jesienią i zimą sięgaj po jabłka, latem kupuj w korzystnej cenie świeże maliny.

Jak przygotować owocowe muffinki kakaowe? W przypadku muffinek kakaowych z jabłkami, owoce wystarczy pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do ciasta. Na 12 muffinek użyj 2-3 jabłek średniej wielkości i dokładnie wymieszaj je z pozostałymi składnikami. Muffinki kakaowe z malinami wymagają nieco większej delikatności. Są to jagody miękkie, które można bardzo łatwo zgnieść. Dlatego też garść malin zawsze wrzucaj do miski dopiero przed samym rozlaniem surowej masy do foremek. W obu przepisach ciasto przygotuj według tradycyjnej metody i piecz w temperaturze 180-190 stopni.

Pamiętaj, że wykorzystując bazowy przepis, niezależnie od składników, które samodzielnie do niego dodasz, otrzymasz muffinki kakaowe, które zawsze się udają . Próbuj nowych połączeń smakowych i testuj nieoczywiste połączenia. Smacznego!

Zobacz także:

Muffinki z truskawkami

Muffinki z jajek


Co sądzisz o tym artykule?
1
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0