Smak pysznych, domowych muffin jest niepowtarzalny. Pomysłów na podanie takich babeczek jest naprawdę wiele. Szczególnie warte uwagi są muffinki z truskawkami lub muffinki z truskawkami i czekoladą. Czytaj dalej i sprawdź, jak je zrobić.
Muffinki z truskawkami – kombinacja smaków
Muffinki z dodatkami to popularna przekąska lub deser. Podstawowy przepis na muffinki pozwala na stworzenie wielu różnych atrakcyjnych kombinacji.
Szczególnie interesującą propozycją są babeczki z dodatkiem owoców , a zwłaszcza muffinki z truskawkami . Miłośnicy kolorowych i owocowych dań, zdecydowanie powinni spróbować tego przepisu, gdyż słodko-kwaśny smak truskawki idealnie współgra ze smakiem ciasta. Recepturę można także wzbogacić o inne dodatki i zrobić np. muffinki z truskawkami i budyniem czy muffinki z truskawkami i białą czekoladą .
Warto również wspomnieć o właściwościach prozdrowotnych truskawek, które zawierają: błonnik pokarmowy, witaminę C czy likopen.
Muffinki z truskawkami i kruszonką – czy to dobry pomysł?
Kruszonka to nic innego, jak mieszanka mąki, cukru i masła. Przygotowanie jej we własnym zakresie to banalnie proste zadanie, gdyż wystarczy na stolnicy połączyć ze sobą składniki i ugniatać tak, jak ciasto na placek. Po otrzymaniu odpowiedniej konsystencji, tj. kruszonki, można odłożyć ciasto do lodówki na jakiś czas. Taką kruszonkę możemy później wykorzystać do posypania babeczek, które w takim wydaniu są przepyszne. Muffinki z truskawkami i kruszonką to bardzo ciekawa propozycja na deser, gdyż kwaskowatość truskawek idealnie łączy się ze słodyczą kruszonki.
Czy truskawki mrożone nadają się do wypieku muffin?
Muffinki warto robić z owocami sezonowymi, ale poza sezonem warto wykorzystać też przepis na muffinki z truskawkami mrożonymi . W porównaniu do truskawek świeżych truskawki mrożone są uboższe o specyficzne składniki odżywcze. Podczas mrożenia dochodzi do zwiększania objętości wody, która w truskawce występuje w dużej ilości. To pęcznienie powoduje niszczenie struktur składników odżywczych, a zarazem szkodzi produktowi. Podczas rozmrażania owoc traci większość składników razem z wodą, przez co wybór świeżych truskawek jest dla organizmu lepszy.
Muffinki z truskawkami i czekoladą a dieta
Muffinki z truskawkami i czekoladą to propozycja, która na pierwszy rzut oka może wydawać się bardzo kaloryczna, a zarazem niesprzyjająca naszemu zdrowiu i sylwetce. Jednak nic bardziej mylnego, gdyż to nie produkt, a jego odpowiednia dawka stanowi o wpływie na organizm.
Muffinki można zrobić z mąki pełnoziarnistej, dzięki czemu babeczki będą obfite w składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Zamiast czekolady mlecznej warto wykorzystać czekoladę gorzką.
Połączenie pełnowartościowego ciasta, truskawek i gorzkiej czekolady to mieszanka pyszna i zdrowa.
Przepis na muffinki z truskawkami
Składniki:
· 250 g truskawek,
· 150 ml mleka,
· 2 jajka ,
· 250 g mąki pszennej,
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
· 150 g cukru,
· 100 g masła.
Sposób przygotowania:
1. Truskawki dobrze umyć oraz pozbyć się szypułek, po czym należy pokroić je na małe kawałki.
2. Do naczynia wrzucić roztopione masło, dolać mleko i jaja.Składniki należy dobrze wymieszać.
3. W innym naczyniu, mieszamy składniki suche. Mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia dokładnie mieszamy.
4. Łączymy składniki suche z mokrymi (pamiętajmy, aby nie mieszać zbyt długo i najlepiej wykonywać to delikatnie szpatułką bądź łyżką).
5. Gdy ciasto przyjmie odpowiednią konsystencję, dodajemy truskawki.
6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
7. Na blaszce wykładamy foremki na muffiny i rozlewamy do nich ciasto.
8. Umieszczamy blachę w piekarniku na ok. 25 minut.
9. Po wyjęciu możemy udekorować babkę roztopionym cukrem, czekoladą i małymi kawałkami truskawek.
Czekoladowe muffinki z truskawkami – jak zrobić czekoladowe ciasto?
Niektórzy decydują się również na przygotowanie czekoladowego ciasta, które ma posłużyć jako baza do muffinek z truskawkami .
Aby przygotować takie ciasto, należy podczas mieszania suchych składników dodać do naczynia 2 łyżki kakao. Wielu wykorzystuje również drobno pokrojoną czekoladę, która wchodzi w skład ciasta, a zarazem nakładana jest na wierzch babeczek jako element dekoracyjny.
Zobacz film: Muffiny jaglane.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF