Banany to owoce, które idealnie sprawdzają się jako składnik deserów. Dobrze łączą się z wieloma produktami, np. lodami, czekoladą, bitą śmietaną, innymi owocami. Mamy też wiele możliwości co do formy podania – tak samo pyszny będzie deser bananowy na zimno, jak i na ciepło. Jak można przygotować i podać banany? Jakie są proste i szybkie propozycje przepisów na szybki deser bananowy?

Banany to owoce bogate w witaminy i składniki mineralne, zawierające całą moc składników odżywczych. Są wartościowym elementem codziennej diety. Ze względu na łatwą dostępność w Polsce cieszą się sporą popularnością. Doceniają je sportowcy, uwielbiają dzieci, wpisują się też w kulinarny gust dorosłych. Po odkryciu, jak wiele przepisów można z nich stworzyć, trafiają na stałe do niejednej kuchni.

Jakie banany są najlepsze w kuchni? Kupując te owoce, powinniśmy zwracać uwagę na ich kolor. Zielone, twarde lub jasnożółte nie nadają się do jedzenia na surowo, ale nadają do gotowania i obróbki termicznej. Do deserów bananowych na zimno , w których potrzebujemy rozgniecionych i miękkich bananów, idealne będą te najsłodsze – z brązowymi śladami na skórce. Szybki deser bananowy również najlepiej zrobić z takich właśnie owoców. Będziemy mieć wtedy pewność, że wybierzemy te odpowiednio słodkie i dojrzałe. Do jedzenia wybierajmy banany intensywnie żółte.

Deser bananowy na ciepło – przepisy

Deser bananowy na szybko można przygotować w różnych odsłonach, bowiem do tego owocu pasuje wiele dodatków. Czekolada, serek mascarpone, śmietana, ciasto naleśnikowe, inne owoce – banany dają nam w kuchni wiele możliwości. W wersji na ciepło takie połączenie będzie smakowało wyśmienicie. Poniżej znajdują się dwa przykłady przepisów - klasyczne placuszki bananowe i ciepły, wyśmienity mus bananowy.

Prosty deser bananowy – placuszki

· 2 bardzo dojrzałe banany,

· 2 jajka,

· 2 łyżki masła klarowanego,

· 1 kropla aromatu waniliowego,

· cukier puder.

Dojrzałe banany rozgnieć widelcem na gładką masę. Dodaj jajka i aromat. Wszystko dobrze wymieszaj. Na rozgrzanej patelni ułóż uformowane placki. Smaż po kilka minut z każdej ze stron. Podaj oprószone cukrem pudrem.


Zobacz film: Na deser. Źródło: Dzień Dobry TVN

Biały mus bananowy z maliną:

· 3 średnie banany pokrój w cząstki,

· 2 szklanki mleka,

· 5 łyżek kaszy manny,

· 1 opakowanie galaretki cytrynowej,

· 1 garść mrożonych malin,

· 1 łyżeczka cukru.

Przygotuj galaretkę i odstaw do stężenia. Mrożone maliny przełóż do rondelka, dodaj kilka łyżek wody i gotuj na małym ogniu, do rozmrożenia owoców, następnie dodaj cukier i podgotuj 3 minuty, aż powstały sok delikatnie zgęstnieje.

Mleko i kaszę manną połącz i ugotuj. Do powstałej masy dodaj pokrojone w cząstki banany, ostudzoną galaretkę i zmiksuj wszystko na gładki krem. Przełóż deser do miseczek lub pucharków, przed podaniem polej ciepłymi malinami. Taki deser bananowy w pucharkach sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale też na imprezie lub rodzinnym spotkaniu.

Deser bananowy na zimno – przepisy

Desery bananowe równie dobrze smakują, jeśli podamy je na zimno. Dojrzały owoc jest doskonałą bazą dla kremów w ciastach typu banofee, składnikiem musów czy ciasteczek.

Banofee

· opakowanie ciastek maślanych,

· pół kostki miękkiego masła,

· puszka masy toffi lub ugotowanego mleka skondensowanego,

· ubita na puch śmietana 36%,

· kiść dojrzałych bananów (6 dużych) pokrojonych w talarki.

Ciastka pokrusz bardzo drobno. Wysyp je w naczyniu (najlepsza będzie średniej wielkości tortownica) i ugniataj na dnie, dodając miękkie (ale nie rozpuszczone) masło. Spodnia warstwa powinna mieć około 1 cm grubości. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5 minut. Następnie posmaruj cienką warstwę masy toffi, na niej ułóż ciasno talarki bananów, następnie pokryj je cienką warstwą bitej śmietany. Układaj warstwy do skończenia produktów. Gotowy torcik wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Bananowe mascarpone

· 1 szklanka lekko rozmrożonych truskawek,

· 1 jogurt grecki,

· 1 małe opakowanie serka mascarpone,

· 3 średnie dojrzałe banany.

Przygotuj truskawki, ale nie rozmrażaj ich do końca. Jeśli masz rozmrożone truskawki, możesz dodać kilka kostek lodu. Połącz je z jogurtem naturalnym i zmiksuj na gładką masę. Przełóż do pucharków. Banany zmiksuj z mascarpone i powstałą masę delikatnie ułóż na truskawkową. Ten lekki deser bananowy powstaje w kilka chwil i nie wymaga chłodzenia.

Bananowe oreo

· 5 ciastek Oreo,

· ugotowany budyń waniliowy,

· 3 dojrzałe banany,

· krem toffi,

· 2 łyżki ajerkoniaku.

Ciastka Oreo pokrusz na cząstki i ułóż na dnie naczynia. Do ugotowanego i ostudzonego budyniu dodaj banany i wszystko zmiksuj na gładki krem. Powstałą masę wyłóż na ciastka. Dodaj krem toffi. Odstaw do lodówki na 30 min. Przed podaniem polej ajerkoniakiem.

Deser bananowy z czekoladą

· 3 dojrzałe banany,

· 2 łyżki kakao holenderskiego,

· łyżka rozmrożonych malin,

· 1 łyżeczka cukru.

Banany połączyć z kakao i zblendować na gładką masę. W rondelku maliny podlać odrobiną wody, dodać cukier i podgrzewać. Masę bananowo kakaową wstawić do lodówki na 30 minut. Przed podaniem polać malinami.

Deser bananowy dietetyczny

Wszyscy, którzy próbują zrzucić zbędne kilogramy, wiedzą, że powinni unikać jedzenia bananów w nadmiarze. Jeśli jednak lubimy te owoce i nie chcemy zrezygnować z pozytywnego wpływu, jaki mają na nasz organizm, możemy wybrać dietetyczne połączenie ze składnikami wspomagającymi trawienie i zalecanymi w diecie, np. płatkami owsianymi, bakaliami i suszonymi owocami, a także przyprawami, które wspomagają przemianę materii. Przykładem takiego deseru będą ciasteczka owsiane z bananami.

Ciasteczka owsiane z bananem

· 1 szklanka płatków owsianych,

· 2 średnie dojrzałe banany,

· 2 łyżki suszonych owoców: rodzynek, moreli, truskawek,

· szczypta cynamonu.

Banany rozgnieć widelcem na gładką masę. Dodaj płatki i pokrojone suszone owoce. Formuj niewielkie kulki. Ciastka wstaw do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz przez 15 minut na złoty kolor.

Co sądzisz o tym artykule?
72
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0