Content: Jak przyrządzić deser czekoladowy na szybko? Wystarczy kilka łyżek słodkości, szczypta kreatywności i odrobina wolnego czasu. Poznaj kilka prostych przepisów na szybki deser czekoladowy!
Deser czekoladowy na ciepło
Fondant to francuski deser czekoladowy podawany na ciepło. Ma on formę ciastka z płynnym środkiem, a jego smak jest naprawdę wyborny. Nie dziwi więc fakt, że przepis na jego wykonanie jest tak popularny i wciąż powstają nowe wersje tego specjału.
Ten pyszny deser czekoladowy zwany często ciastkiem „Lawa” przyrządzimy następująco:
Składniki:
· 200 g masła,
· 3 jajka,
· 250 g gorzkiej czekolady,
· 70 g cukru,
· 50 g mąki.
Masło roztapiamy w rondelku, dodając do niego czekoladę. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy do schłodzonej masy czekoladowej. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do żaroodpornych foremek i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Podajemy oprószony cukrem pudrem z plasterkiem truskawki i listkiem mięty lub malinami na gorąco.
Deser czekoladowy bez pieczenia
Jak zrobić deser czekoladowy bez użycia piekarnika? Jest na to kilka sposobów. Deser czekoladowy na zimno można przyrządzić z następujących składników:
· 20 g czekolady,
· 5 jajek,
· 3 łyżki cukru,
· bita śmietana,
· 50 ml espresso.
· orzechy w formie posypki.
Białka ubijamy na sztywną masę. Rozpuszczoną czekoladę łączymy z kawą i wbijamy do nich żółtka. Następnie do masy dodajemy ubite białka i mieszamy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji masę przelewamy do szklanek i wstawiamy do lodówki. Deser jest gotowy do spożycia po schłodzeniu. Przed podaniem możemy udekorować go bitą śmietaną i posypką z orzechów. Taki deser czekoladowy podawany w szklance wygląda bardzo apetycznie, a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu.
Inny szybki deser czekoladowy bez pieczenia to budyń jaglany. Do jego przygotowania potrzebne będą:
· 1 szklanka kaszy jaglanej,
· 1 litr mleka,
· 1 banan,
· gorzka czekolada,
· 3 łyżki miodu,
· 6 łyżek kakao,
· płatki migdałów,
· owoce do dekoracji,
· bita śmietana.
Kaszę należy w pierwszej kolejności opłukać i przelać gorącą wodą, a następnie zagotować wraz z mlekiem do momentu, aż powstanie gęsta papka. Następnie dodajemy kakao, zmiksowanego banana, stopioną czekoladę (kilka kostek) oraz miód i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dla uzyskania aksamitnej masy warto użyć blendera. Taki deser czekoladowy z bitą śmietaną i owocami będzie pięknie wyglądał udekorowany płatkami migdałów.
Kolejny przepis na dziecinnie prosty deser czekoladowy, który bez trudu wykonają nawet amatorzy to sernik na zimno z czekoladą. Przygotowujemy go w następujący sposób:
Składniki:
· opakowanie herbatników,
· 1 kg twarogu sernikowego,
· 400 g czekolady,
· 2 łyżki żelatyny,
· 1 szklanka cukru pudru.
Pokruszone herbatniki posłużą nam jako baza sernika. Umieszczamy je na dnie formy. Następnie miksujemy twaróg sernikowy z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę oraz żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Po wyjęciu dekorujemy bitą śmietaną i kolorową posypką.
Dietetyczny deser czekoladowy
Czy wykonanie deseru czekoladowego, który ma mało kalorii, jest w ogóle możliwe? Okazuje się, że tak. Wystarczy jedynie zastąpić kaloryczne składniki ich bardziej dietetycznymi odpowiednikami (np. mleczną czekoladę zastąpić gorzką, a tłuste mleko - chudym). Cukier można też zastąpić słodzikami.
Zdrowy deser czekoladowy to np. czekoladowe brownie wykonane na bazie czerwonej fasoli. Opcjonalnie można wykorzystać w nim banany lub nawet cukinię. To nie tylko niezwykle łatwy i pożywny, ale także tani deser czekoladowy.
Jak go przyrządzić? Potrzebne będą:
· 2 puszki czerwonej fasoli,
· 3 jajka,
· 2 banany,
· 1 łyżka proszku do pieczenia,
· 4 łyżki kakao,
· pół tabliczki gorzkiej czekolady,
· szklanka posiekanych orzechów,
· 3 łyżki słodziku w proszku,
· 2 łyżki cynamonu,
· szczypta soli.
Żółtka należy zmiksować z bananami, odsączoną fasolą i słodzikiem, proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem oraz solą. Następnie ubić białka na sztywną pianę i dodać do wcześniej przygotowanych składników. Jako ostatnie do masy dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Całość przelewamy do formy do pieczenia i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na ok. 30 minut.
Deser czekolady w 5 minut? To wszelkiego rodzaju musy i puddingi. W wersji odchudzonej deser czekoladowy fit to także shake. Można go szybko przyrządzić mieszając „odchudzone” mleko z gorzkim kakao oraz bananem. Proporcje zależą od tego, jaką gęstość chcemy uzyskać. Alternatywą do takiego rozwiązania może być także mus z awokado. Taki lekki deser czekoladowy przyrządzimy, miksując to bogate w wartości odżywcze warzywo z 2 łyżkami kakao oraz słodzikiem np. aspartamem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN