Kto z nas umie sobie odmówić pysznej czekolady? Desery z jej udziałem smakują wyśmienicie, a do tego uwalniają endorfiny, czyli hormony szczęścia. Przypływ radości po skosztowaniu takiego specjału z pewnością jest wart tego dietetycznego „grzechu”.

Content: Jak przyrządzić deser czekoladowy na szybko? Wystarczy kilka łyżek słodkości, szczypta kreatywności i odrobina wolnego czasu. Poznaj kilka prostych przepisów na szybki deser czekoladowy!

Deser czekoladowy na ciepło

Fondant to francuski deser czekoladowy podawany na ciepło. Ma on formę ciastka z płynnym środkiem, a jego smak jest naprawdę wyborny. Nie dziwi więc fakt, że przepis na jego wykonanie jest tak popularny i wciąż powstają nowe wersje tego specjału.

Ten pyszny deser czekoladowy zwany często ciastkiem „Lawa” przyrządzimy następująco:

Składniki:

· 200 g masła,

· 3 jajka,

· 250 g gorzkiej czekolady,

· 70 g cukru,

· 50 g mąki.

Masło roztapiamy w rondelku, dodając do niego czekoladę. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy do schłodzonej masy czekoladowej. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do żaroodpornych foremek i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Podajemy oprószony cukrem pudrem z plasterkiem truskawki i listkiem mięty lub malinami na gorąco.


Zobacz film: Włoskie desery. Źródło: Dzień Dobry TVN

Deser czekoladowy bez pieczenia

Jak zrobić deser czekoladowy bez użycia piekarnika? Jest na to kilka sposobów. Deser czekoladowy na zimno można przyrządzić z następujących składników:

· 20 g czekolady,

· 5 jajek,

· 3 łyżki cukru,

· bita śmietana,

· 50 ml espresso.

· orzechy w formie posypki.

Białka ubijamy na sztywną masę. Rozpuszczoną czekoladę łączymy z kawą i wbijamy do nich żółtka. Następnie do masy dodajemy ubite białka i mieszamy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji masę przelewamy do szklanek i wstawiamy do lodówki. Deser jest gotowy do spożycia po schłodzeniu. Przed podaniem możemy udekorować go bitą śmietaną i posypką z orzechów. Taki deser czekoladowy podawany w szklance wygląda bardzo apetycznie, a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu.

Inny szybki deser czekoladowy bez pieczenia to budyń jaglany. Do jego przygotowania potrzebne będą:

· 1 szklanka kaszy jaglanej,

· 1 litr mleka,

· 1 banan,

· gorzka czekolada,

· 3 łyżki miodu,

· 6 łyżek kakao,

· płatki migdałów,

· owoce do dekoracji,

· bita śmietana.

Kaszę należy w pierwszej kolejności opłukać i przelać gorącą wodą, a następnie zagotować wraz z mlekiem do momentu, aż powstanie gęsta papka. Następnie dodajemy kakao, zmiksowanego banana, stopioną czekoladę (kilka kostek) oraz miód i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dla uzyskania aksamitnej masy warto użyć blendera. Taki deser czekoladowy z bitą śmietaną i owocami będzie pięknie wyglądał udekorowany płatkami migdałów.

Kolejny przepis na dziecinnie prosty deser czekoladowy, który bez trudu wykonają nawet amatorzy to sernik na zimno z czekoladą. Przygotowujemy go w następujący sposób:

Składniki:

· opakowanie herbatników,

· 1 kg twarogu sernikowego,

· 400 g czekolady,

· 2 łyżki żelatyny,

· 1 szklanka cukru pudru.

Pokruszone herbatniki posłużą nam jako baza sernika. Umieszczamy je na dnie formy. Następnie miksujemy twaróg sernikowy z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę oraz żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Po wyjęciu dekorujemy bitą śmietaną i kolorową posypką.

Dietetyczny deser czekoladowy

Czy wykonanie deseru czekoladowego, który ma mało kalorii, jest w ogóle możliwe? Okazuje się, że tak. Wystarczy jedynie zastąpić kaloryczne składniki ich bardziej dietetycznymi odpowiednikami (np. mleczną czekoladę zastąpić gorzką, a tłuste mleko - chudym). Cukier można też zastąpić słodzikami.

Zdrowy deser czekoladowy to np. czekoladowe brownie wykonane na bazie czerwonej fasoli. Opcjonalnie można wykorzystać w nim banany lub nawet cukinię. To nie tylko niezwykle łatwy i pożywny, ale także tani deser czekoladowy.

Jak go przyrządzić? Potrzebne będą:

· 2 puszki czerwonej fasoli,

· 3 jajka,

· 2 banany,

· 1 łyżka proszku do pieczenia,

· 4 łyżki kakao,

· pół tabliczki gorzkiej czekolady,

· szklanka posiekanych orzechów,

· 3 łyżki słodziku w proszku,

· 2 łyżki cynamonu,

· szczypta soli.

Żółtka należy zmiksować z bananami, odsączoną fasolą i słodzikiem, proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem oraz solą. Następnie ubić białka na sztywną pianę i dodać do wcześniej przygotowanych składników. Jako ostatnie do masy dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Całość przelewamy do formy do pieczenia i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na ok. 30 minut.

Deser czekolady w 5 minut? To wszelkiego rodzaju musy i puddingi. W wersji odchudzonej deser czekoladowy fit to także shake. Można go szybko przyrządzić mieszając „odchudzone” mleko z gorzkim kakao oraz bananem. Proporcje zależą od tego, jaką gęstość chcemy uzyskać. Alternatywą do takiego rozwiązania może być także mus z awokado. Taki lekki deser czekoladowy przyrządzimy, miksując to bogate w wartości odżywcze warzywo z 2 łyżkami kakao oraz słodzikiem np. aspartamem.

Co sądzisz o tym artykule?
46
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0