Maseczka z kakao zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry, a do tego sprawia, że jest ona gładka i promienista.
Rozpropagowanie superfoods zrewolucjonizowało nasz sposób odżywiania. Coraz chętniej sięgamy po wartościowe produkty, mające zbawienny wpływ na nasze zdrowie, np. jagody acai czy aloes.
Co wpłynęło na podwyżkę?
Tajemniczy patogen zaatakował farmy kakao w Afryce Zachodniej. Sytuacja jest na tyle dramatyczna, że wielu farmerów straciło swoje źródło utrzymania, a ceny za ziarna rosną w niekontrolowanym tempie. - To cały mój wysiłek, wszystko, z czego żyłam. To bardzo boli - powiedziała jedna z plantatorek.
Czekolada szczególnie kojarzy nam się z Mikołajkami i słodkim szaleństwem w czasie Świąt. Z tego powodu reporter Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey odwiedził pijalnię, muzeum i manufakturę czekolady w Korczynie, by sprawdzić, jak powstaje ten przysmak. Z kolei w studiu baristka Irmina Wałęga opowiedziała o zdrowotnych właściwościach tego smakołyku.
"To kakao ma zupełnie inne właściwości".
Ceny kakao zwiększyły się w ostatnim roku aż o 25 procent, a tegoroczne zbiory na Wybrzeżu Kości Słoniowej będą niższe aż o jedną piątą. .
Michał Depta był muzykiem i podróżnikiem. W trakcie jednej z wypraw odwiedził Amerykę Środkową, a tam niewielką wyspę Dominika. Wówczas po raz pierwszy spróbował napoju z ziaren kakaowca.
Deszczowa jesień nie zachęca do wynurzenia się spod ciepłego kocyka. Jednak, by przetrwać te kilka miesięcy, wcale nie musimy zamienić się w niedźwiedzia, który zamierza przespać do wiosny. Podpowiadamy, jak stać się 100 proc. jesieniarą, która manifestuje sympatię do tej pory roku. Trochę z przymrużeniem oka, trochę praktycznie.
Kakao do Europy trafiło stosunkowo niedawno. Tymczasem, świat zachwyca się jego smakiem i prozdrowotnymi właściwościami od ponad siedmiu tysięcy lat. Dlaczego warto pić kakao? Jak je przygotować, aby zachować jak najwięcej wartościowych związków? Michał i Irmina Mysza są podróżnikami i znawcami kakao. W Dzień Dobry TVN opowiedzieli o nieznanych właściwościach tego produktu.
Karob jest znany odbiorcom z Grecji, Włoch, Indii, Australii. Jego zaletą jest słodkawy aromat przypominający kakao. Warto również zwrócić uwagę na to, że nie zawiera on glutenu i kofeiny, przez co może być wykorzystywany w przygotowywaniu smakołyków dla dzieci.
Jednym z ulubionych mikołajkowych prezentów dziecka uwielbiającego słodkości jest czekoladowy Mikołaj. Ale czy te dostępne w sklepach mają w sobie prawdziwą czekoladę? Jakie składniki można w nich znaleźć? Jakie właściwości prozdrowotne ma kakao? O tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka. W studiu polała się również czekoladowa krew, ponieważ Anna Kalczyńska odgryzła Mikołajowi... No właśnie... co? :)
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś cynamon i blogerka kulinarna Kasia Bukowska. Zobaczcie, jak zrobić idealne bułeczki i rozgrzewające kakao.
Dzisiaj MasterChefem w naszej kuchni była Anna Starmach, jurorka tego programu. Kto odpadł wczoraj z "MasterChefa"? Jak smakują powidła z dodatkiem kakao i czekolady, a jak beza z czekoladowym kremem i malinami? Anna Starmach udowadnia, że czekolada doskonale poprawi nam samopoczucie w chłodnne, jesienne dni.
Chcesz mieć smukłą sylwetkę, nie rezygnując ze smakowitych słodkości? Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło proponują desery light, które nie tylko mają mało kalorii, ale także są zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali m.in.: mus jabłkowo-gruszkowy z agarem i jagodami goji, galaretkę truskawkową na bazie soku jabłkowego i agaru oraz ciasto orkiszowe słodzone melasą.