Tradycyjny napój z ziaren kakaowca smakuje inaczej, niż myślimy. Jest pełnotłusty, a nie słodki i mleczny
Michał Depta był muzykiem i podróżnikiem. W trakcie jednej z wypraw odwiedził Amerykę Środkową, a tam niewielką wyspę Dominika. Wówczas po raz pierwszy spróbował napoju z ziaren kakaowca.
Niezbędnik jesieniary, czyli 5 rzeczy, które pozwolą przetrwać do wiosny. Trochę z przymrużeniem oka, trochę praktycznie
Deszczowa jesień nie zachęca do wynurzenia się spod ciepłego kocyka. Jednak, by przetrwać te kilka miesięcy, wcale nie musimy zamienić się w niedźwiedzia, który zamierza przespać do wiosny. Podpowiadamy, jak stać się 100 proc. jesieniarą, która manifestuje sympatię do tej pory roku. Trochę z przymrużeniem oka, trochę praktycznie.
Dlaczego warto pić kakao? "Zawarta w nim teobromina działa podobnie do kofeiny"
Kakao do Europy trafiło stosunkowo niedawno. Tymczasem, świat zachwyca się jego smakiem i prozdrowotnymi właściwościami od ponad siedmiu tysięcy lat. Dlaczego warto pić kakao? Jak je przygotować, aby zachować jak najwięcej wartościowych związków? Michał i Irmina Mysza są podróżnikami i znawcami kakao. W Dzień Dobry TVN opowiedzieli o nieznanych właściwościach tego produktu.
Do czego służy karob? Wartość odżywcza i właściwości
Karob jest znany odbiorcom z Grecji, Włoch, Indii, Australii. Jego zaletą jest słodkawy aromat przypominający kakao. Warto również zwrócić uwagę na to, że nie zawiera on glutenu i kofeiny, przez co może być wykorzystywany w przygotowywaniu smakołyków dla dzieci.
Jednym z ulubionych mikołajkowych prezentów dziecka uwielbiającego słodkości jest czekoladowy Mikołaj. Ale czy te dostępne w sklepach mają w sobie prawdziwą czekoladę? Jakie składniki można w nich znaleźć? Jakie właściwości prozdrowotne ma kakao? O tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka. W studiu polała się również czekoladowa krew, ponieważ Anna Kalczyńska odgryzła Mikołajowi... No właśnie... co? :)
Dzisiaj MasterChefem w naszej kuchni była Anna Starmach, jurorka tego programu. Kto odpadł wczoraj z "MasterChefa"? Jak smakują powidła z dodatkiem kakao i czekolady, a jak beza z czekoladowym kremem i malinami? Anna Starmach udowadnia, że czekolada doskonale poprawi nam samopoczucie w chłodnne, jesienne dni.
Chcesz mieć smukłą sylwetkę, nie rezygnując ze smakowitych słodkości? Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło proponują desery light, które nie tylko mają mało kalorii, ale także są zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali m.in.: mus jabłkowo-gruszkowy z agarem i jagodami goji, galaretkę truskawkową na bazie soku jabłkowego i agaru oraz ciasto orkiszowe słodzone melasą.